Ook Japanse Nikkei onderuit: 'Dit is even schrikken'
De Japanse aandelenindex Nikkei 225 is na de slechte resultaten gisteravond op Wall Street fors lager gesloten, zo'n 5 procent. Dat verlies was er al bij de opening van de beurs en werd niet meer goedgemaakt.
De Amerikaanse Dow Jones sloot gisteravond bijna 3 procent lager; een van de grootste dalingen ooit op Kerstavond. Deze decembermaand lijkt voor de Amerikaanse beurs de slechtste te worden sinds 1931 in de tijd van de Grote Depressie.
Andere Aziatische beurzen zoals die van Shanghai (-0,9 procent) sloten ook in de min. In onder meer Hongkong, Zuid-Korea en Australië bleven de beurzen vanwege de Kerst dicht.
Beweeglijk
"Dit is wel even schrikken, vooral omdat we de afgelopen twee, drie jaar een vrij stabiele markt hebben gehad", zegt Jos Versteeg, analist bij InsingerGilissen. "Dit jaar is de volatiliteit teruggekeerd, de beweeglijkheid van de beurs."
De S&P 500, de belangrijkste brede beurs in de VS, is dit jaar 20 procent gedaald. Volgens Versteeg betekent dat dat het sentiment heel slecht is. "Men gelooft er niet meer in." Hij vermoedt dat veel particuliere beleggers afhaken. "Mensen die zijn gaan beleggen omdat ze weinig rente kregen op hun spaarrekening zijn die beweeglijkheid van de markt niet gewend, worden nerveus en stappen eruit. Dat is over het algemeen niet de verstandigste strategie."
Zorgen
Het negatieve sentiment wordt gevoed door zorgen over wereldwijde economische ontwikkelingen, de handelsoorlog tussen China en de VS in het bijzonder.
Volgens Versteeg is dat een probleem dat tot veel onzekerheid leidt, waardoor bedrijven minder geneigd zijn te investeren. "Op zich hebben die tarieven van 25 procent van China op die grote Amerikaanse economie niet zo'n heel groot effect, op een import van 400 à 500 miljard. Het is veel meer de onzekerheid. En wat ook meespeelt is dat Trump buitengewoon onvoorspelbaar is. Het lijkt erop alsof Trump steeds meer chaos schept door constant de Amerikaanse centrale bank aan te vallen."
In de VS zijn er zorgen over de shutdown, de politieke ontwikkelingen in Washington waaronder het ontslag van de minister van Defensie, de vierde renteverhoging dit jaar door de Fed - het stelsel van Amerikaanse centrale banken - en speculaties dat Trump overweegt om Fed-voorzitter Powell te ontslaan.
Volgens president Trump begrijpen de Fed-bestuurders niets van economie. "Het enige probleem voor onze economie is de Fed", twitterde hij. "Ze hebben geen gevoel voor de markt, ze hebben geen verstand van handelsoorlogen, sterke dollars en door Democraten veroorzaakte shutdowns. The Fed is als een krachtige golfer die niet scoort, omdat hij geen gevoel heeft. Hij kan niet putten!"
Met deze tweet nam de vrees toe dat Trump zijn grip op de onafhankelijke, maar door de president benoemde Fed-bestuurders wil vergroten.
Het consumentenvertrouwen in de VS is wel stabiel. De Fed ziet dat de investeringen bij de bedrijven iets teruglopen. "Maar de consument besteedt nog lekker", zegt Versteeg. "Bijna iedereen in Amerika heeft een baan, de lonen stijgen, de consumentenbestedingen behelzen ongeveer twee derde van de economie."