Patrick Shanahan EPA

President Trump heeft het vertrek van minister van Defensie Mattis naar voren gehaald. De oud-generaal zou eind februari vertrekken, maar Trump heeft via Twitter laten weten dat onderminister Patrick Shanahan vanaf 1 januari het Pentagon gaat leiden.

Na het nieuws over de ontslagbrief van James Mattis, donderdag, was sprake van een vertrek eind februari, zodat Trump alle tijd had om een geschikte opvolger te zoeken.

Amerikaanse media melden dat Trump uit ergernis heeft besloten Mattis al op 1 januari aan de kant te schuiven. Die ergernis slaat op alle positieve commentaren over de ontslagbrief van Mattis, die als ervaren oud-generaal door velen in Washington werd geprezen. Mattis werd gezien als een belangrijke adviseur en steunpilaar van de militair onervaren Trump.

Mattis schreef in zijn ontslagbrief dat Trump een minister van Defensie verdient die wél op één lijn met hem zit. De twee hebben herhaaldelijk overhoop gelegen over de militaire missies van Amerika in het buitenland, zoals die in Syrië en Afghanistan. Het besluit van Trump om de ongeveer 2000 Amerikaanse militairen uit Syrië terug te halen, was vermoedelijk de druppel die voor Mattis de emmer deed overlopen. Een besluit dat vandaag ook nog eens door de Franse president Macron werd bekritiseerd.

Oud-zakenman

Patrick Shanahan, die in het Pentagon wordt gepromoveerd tot eerste man, heeft weinig militaire ervaring. Hij is een oud-zakenman die carrière maakte in de vliegtuigindustrie.

Met het vertrek van Mattis zijn er waarnemers op drie van de belangrijkste posten rond Trump: de chef-staf, de minister van Justitie en de minister van Defensie.

Erdogan

Trump twitterde vandaag dat hij uitgebreid heeft getelefoneerd met de Turkse president Erdogan over Syrië. Trump zei dat hij gaat werken aan een "langzame en zeer gecoördineerde terugtrekking" van de Amerikaanse militairen.

Een goede coördinatie moet voorkomen dat er in Syrië een machtsvacuüm ontstaat of dat er misbruik wordt gemaakt van de Amerikaanse terugtrekking, volgens de Turkse president Erdogan.

Turkse media melden dat er versterkingen zijn gestuurd naar het grensgebied met Syrië en de stad Manbij. Deze week zei Erdogan dat hij een eerder aangekondigd offensief tegen Syrische Koerden, waarmee de Amerikanen de afgelopen jaren samenwerkten in de strijd tegen IS, voorlopig uitstelt.

STER reclame