NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 17/6: Vaderdag en verkiezingen in Colombia

Goedemorgen! Het is Vaderdag, in Colombia is de tweede ronde van de verkiezingen en in Amsterdam wordt de Internationale Yoga Dag alvast gevierd.

Vanochtend schijnt eerst af en toe de zon, vanmiddag is het vooral bewolkt. Hier en daar kan een bui vallen. De temperatuur ligt tussen de 17 en 20 graden. De komende dagen wordt het steeds iets warmer en woensdag wordt het weer echt zomers.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is Vaderdag. Dat betekent dat veel vaders vandaag een cadeautje krijgen en even in het zonnetje worden gezet. Op NPO Radio 1 is tussen 10.00 en 12.00 uur een speciale Vaderdagshow.
  • In Colombia is vandaag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. De conservatieve kandidaat Iván Duque neemt het op tegen oud-rebel Gustavo Petro. In de eerste ronde wist geen van hen een meerderheid van de stemmen te halen.
  • Op het Museumplein in Amsterdam wordt vandaag de Internationale Yoga Dag alvast gevierd. 21 juni is de echte datum, maar in Amsterdam zijn vandaag alvast verschillende activiteiten voor enthousiaste yogi.
  • En er staan drie wedstrijden op het programma bij het WK. Costa Rica en Servië verzorgen om 14.00 uur de aftrap.

Wat heb je gemist?

In de Spaanse stad Valencia zijn de eerste migranten aangekomen van het Aquarius-schip, dat vorige week door Italië en Malta werd geweigerd. De migranten zaten bij binnenkomst op een schip van de kustwacht van Italië, dat een deel van de migranten had opgevangen.

Aan boord van de Aquarius waren meer dan 600 mensen. Het schip van de Italiaanse kust dat nu in Valencia is aangekomen had 274 mensen aan boord. De andere ruim 350 opvarenden van de Aquarius worden later verwacht. Zij komen met de Aquarius zelf en met een schip van de marine van Italië.

Ander nieuws uit de nacht

  • De Griekse regering van premier Tsipras heeft een motie van wantrouwen overleefd. Die werd ingediend vanwege het akkoord deze week over de naamswijziging van buurland Macedonië. Na 27 jaar discussie werden de premiers van de twee landen het eens over een nieuwe naam voor dat land: Republiek Noord-Macedonië.
  • Twee Duitse rappers hebben met hun teksten over de Holocaust niet de wet overtreden. Afgelopen april ontstond in Duitsland een grote rel over hun verondersteld antisemitische nummers. Volgens het Duitse OM zijn de teksten wel vulgair, maar vallen ze onder de uitingsvrijheid van kunstenaars. De rappers zijn dus niet strafbaar.
  • Bij protesten in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua zijn acht doden gevallen. Demonstranten gingen opnieuw de straat op om het aftreden te eisen van president Ortega.

En dan nog dit:

Steeds meer jongeren kiezen voor de Waddeneilanden, blijkt uit cijfers van het Fries Sociaal Planbureau. De afgelopen vijf jaar groeide het aantal dat op Vlieland, Schiermonnikoog of Terschelling ging wonen met meer dan een kwart.

"Steeds meer jongeren trekken naar het eiland om te werken", zegt de 31-jarige Laura Visser tegen NOS op 3. Ze werkt zelf op Vlieland. "Ze komen niet alleen in de zomermaanden. Het is het hele jaar door druk op het eiland."

Kiezen jongeren steeds vaker voor de waddeneilanden?

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl