Aangepast

Burgemeester Breda: legale wietteelt is belangrijke stap

Het nieuwe kabinet dat volgende week zijn plannen presenteert, wil in een aantal gemeenten legale wiet toestaan. De legale wiet wordt landelijk geteeld en vervolgens verspreid onder zes tot tien gemeenten. Het gaat om een proef om te zien of de criminaliteit afneemt en wiet minder schadelijke stoffen bevat.

De bedoeling is dat vooral middelgrote en grote steden meedoen. Gemeenten kunnen zichzelf aanmelden voor het experiment.

Winnaar

Een groot voorstander van het plan is de burgemeester van Breda, Paul Depla. Hij is positief verrast. "Dit is heel goed nieuws. Een belangrijke stap in de aanpak van de georganiseerde criminaliteit."

Vooral gemeenten uit Noord-Brabant en Limburg hebben veel last van wietcriminaliteit en vragen regelmatig om maatregelen. Depla: "Je weet dat de illegale markt de grote winnaar is van het huidige systeem. Dat moet anders."

Er is volgens de gemeenten en coffeeshops ook geen enkele controle op de kwaliteit van de wiet en daarmee is er een groot gezondheidsrisico voor de bevolking. De Vereniging Nederlandse Gemeenten adviseerde in 2015 om de wietteelt te reguleren.

Depla zal zijn gemeente graag aanmelden voor het experiment. "Ik heb me daar al heel lang sterk voor gemaakt."

Repressie

Het nieuwe kabinet roept ook een zogenoemd Ondermijningsfonds in het leven met daarin 100 miljoen euro om drugscriminaliteit aan te pakken. "Juist deze twee stappen maken het een goed plan. Aan de ene kant reguleren en aan de andere kant repressie", zegt Depla.

'Een belangrijke stap voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit'

D66 is al jaren voorstander van legalisering, maar christelijke partijen als ChristenUnie en CDA waren altijd tegen. Ook bij de VVD ligt legaliseren gevoelig. De partij vreest dat de wettelijke gedoogconstructie criminaliteit in de hand werkt.

Daarnaast zijn er zorgen over de verwevenheid van de overheid met criminaliteit, omdat wiettelers bij legalisering met toestemming verdovende middelen gaan produceren. Toch stemde een meerderheid van het VVD-partijcongres vorig jaar november voor het slimmer reguleren van de wietteelt.

Het Openbaar Ministerie heeft eerder het parlement gewaarschuwd dat het reguleren van de wietteelt het overheidsoptreden ondermijnt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl