Na een korte vakantie zijn de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie weer terug aan de onderhandelingstafel. De hoofden zijn even leeg gemaakt, maar de onderlinge verschillen zijn vooralsnog niet overbrugd.
D66-leider Alexander Pechtold denkt dat "het kan gaan lukken", een kabinet met D66 en de ChristenUnie. Maar hij wijst er wel op dat er nog steeds een aantal "ongelooflijk moeilijke problemen" zijn tussen de twee partijen.
Ze verschillen behoorlijk van mening over thema's als voltooid leven, nieuwe embryo-technieken, orgaandonatie en de regulering van wietteelt. Wat voor de een het paradepaardje van de partij is, is voor de ander een nachtmerrie. Halen die onderwerpen het regeerakkoord of worden het vrije kwesties?
In de ijskast gezet
Oud-D66-politicus Boris van der Ham houdt zijn hart vast. Hij weet uit ervaring wat er met dit soort thema's kan gebeuren. "Sommige onderwerpen worden dan in de ijskast gezet. Dat heb ik gezien in 2012. Er werd destijds te veel rekening gehouden met religieuze principes en ik hoop dat D66 daarvan geleerd heeft."
Wouter van Erkel, de voorzitter van de Jonge Democraten, ziet juist voordeel in samenwerking met de conservatieven. "Als we via een goede dialoog deze mensen gematigd mee kunnen krijgen. Uiteindelijk moet het een regering worden voor alle Nederlanders. Dan is het juist goed dat je die grote verschillen bij elkaar brengt."
Voltooid leven
Het wetsvoorstel 'voltooid leven' dat veel verder wil gaan dan de huidige euthanasieregels, kan al rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Van Erkel en Van der Ham roepen hun partij op om het voorstel buiten een kabinet met andere progressieve partijen te regelen.
"Die medisch-ethische kwesties moet je niet uit de Tweede Kamer houden, je moet ze bespreekbaar maken. Anders heb je alleen maar het gevoel dat je een democratisch proces probeert te dwarsbomen", zegt de jongerenvoorzitter.
Van der Ham: "Er zijn heel veel zaken waar de partijen het wel eens over kunnen worden. Laat dan de dingen waar principieel anders over wordt gedacht aan de Kamer. Haal het van de tafel als er zoveel druk op staat."