NOS Nieuws

Ook vorig jaar weer wereldwijd temperatuurrecord

2016 was wereldwijd het warmste jaar sinds het begin van de officiële metingen in 1850, zegt NASA. Het is het derde jaar op rij dat het warmterecord wordt gebroken.

Berekeningen van de Amerikaanse organisaties NASA en het oceaaninstituut NOAA komen uit op een temperatuurstijging van 0,10 tot 0,12 graden Celsius.

Weerkundigen van de World Meteorological Organisation (WMO) zijn iets voorzichtiger in hun berekeningen, maar zeggen dat de gegevens in ieder geval aantonen dat de temperatuur 0,07 graden hoger lag dan een jaar eerder. Daarbij houden ze rekening met een foutenmarge.

Dr. Gavin Schmidt (NASA) zei tegen de BBC dat hij niet verwacht dat vanaf nu elk jaar het record wordt gebroken, “maar op de lange termijn is de trend van opwarming duidelijk."

CO2 en El Niño

Wetenschappers noemen als de belangrijkste factor van de temperatuurstijging op de lange termijn de uitstoot van CO2.

Dit keer was ook de invloed El Niño groot. Het natuurverschijnsel veroorzaakt de opwarming van zeewater langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. Dit heeft effect op het weer in grote delen van de wereld.

Door de sterke invloed van het natuurverschijnsel in de eerste maanden van vorig jaar verwachtten klimaatwetenschappers in mei al een temperatuurrecord over 2016. Maar weerkundigen zeggen dat het wereldwijde temperatuurrecord niet volledig door El Niño kan worden verklaard.

Professor Ellie Highwood van de Universiteit van Reading zegt dat ook zonder het effect van El Niño 2015 en 2016 de warmste jaren zijn uit de recente geschiedenis. Volgens haar kan dat niets anders betekenen dan dat de temperatuurstijging komt door de wereldwijde opwarming en de uitstoot van broeikasgassen.

Poolgebied

Het was afgelopen jaar ook ongewoon warm in het noordpoolgebied. Het kwik bleef hoog en daardoor is er nu een ongekend kleine hoeveelheid ijs in het gebied voor de tijd van het jaar. De wereldwijde organisatie van meteorologen zegt dat ook in het zuidpoolgebied veel minder ijs is dan gebruikelijk. Ze maken zich grote zorgen.

Petteri Taalas (WMO): "Het noordpoolgebied warmt twee keer sneller op dan het wereldwijde gemiddelde. Daardoor verdwijnt er telkens veel zee-ijs. Dit proces beïnvloedt het weer, het klimaat en de circulatie van het oceaanwater in andere delen van de wereld."

De meteoroloog waarschuwt ook voor het mogelijk vrijkomen van methaan uit smeltend permafrost, de permanent bevroren bodem in de buurt van de polen en in het hooggebergte.

Klimaatakkoord

De jongste cijfers tonen volgens wetenschappers nogmaals aan dat het op de aarde meer dan 1 graad Celsius warmer is dan in het pre-industriële tijdperk. De temperatuurstijging gaat snel naar 1,5 graad, het maximum dat is gesteld in het klimaatakkoord van Parijs.

Ze zijn bezorgd over het beleid van de aanstaande Amerikaanse president Trump. Hij heeft gezegd dat hij snel af wil van het klimaatakkoord, al heeft Trump dat ook weer enigszins genuanceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl