Ban Ki-Moon op de klimaattop in Marrakesh
NOS NieuwsAangepast

Deelnemers klimaattop tegen Trump: beleid is onomkeerbaar

De klimaattop in Marrakesh is afgesloten met de oproep aan aankomend president Trump van de VS om het klimaatakkoord van Parijs onverkort te steunen. De afspraken die daar vorig jaar werden gemaakt over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen zijn onomkeerbaar, staat in de slotverklaring.

Aan het begin van de bijeenkomst in Marokko deden VN-topman Ban Ki-moon en de Franse president Hollande al een klemmend beroep op Trump. De Republikein deed de verandering van het klimaat eerder af als "een bedenksel van de Chinezen".

Hij zei bij herhaling dat hij het klimaatakkoord van Parijs in de prullenbak zal gooien. In plaats van inzetten op duurzame energie wil Trump de Amerikaanse kolenindustrie nieuw leven inblazen.

In de verklaring die in Marrakesh is aangenomen, zeggen de bijna 200 deelnemende landen dat het klimaat "alarmerend en met ongekende snelheid verandert" en dat de wereld de plicht heeft daarop te reageren.

Veel landen hadden op de klimaattop kritiek op Trumps uitlatingen, maar ze nemen ook een afwachtende houding aan. Ze willen eerst zien of Trump vasthoudt aan zijn campagnestandpunten als hij eenmaal in het Witte Huis zit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl