Ban Ki-Moon tijdens de klimaattop in Marrakech
NOS Nieuws

Druk op Trump om klimaatakkoord te respecteren

De Franse president Hollande en secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties hebben aankomend president van de VS Trump opgeroepen om het klimaatverdrag te respecteren.

Op de internationale klimaattop in de Marokkaanse stad Marrakesh zei Ban Ki-moon dat hij "verwacht en hoopt dat de aankomend president urgentie van de aanpak van klimaatverandering inziet".

Volgens de VN-topman heeft de hele wereld "de plicht om te vechten tegen de opwarming van de aarde". Ban Ki-moon heeft aangegeven dat hij een persoonlijk gesprek met Trump wil over de klimaatverandering.

Onomkeerbaar

Ban Ki-moon kreeg bijval van de Franse president Hollande, die het akkoord "onomkeerbaar" noemde. Volgens Hollande heeft Trump de plicht om het verdrag dat mede door de VS is ondertekend, te respecteren.

President Hollande "eist" betrokkenheid van de VS. "Ik beloof u dat Frankrijk dit gesprek met de VS respectvol, maar ook volhardend en vastberaden zal voeren", zei Hollande tijdens de klimaattop in Marrakesh.

Ook China heeft Trump al gewaarschuwd" om niet tegen de wil van de hele planeet in te gaan door de VS terug te trekken".

De klimaattop in Marokko, die gisteren is begonnen, is een vervolg op die in Parijs van vorig jaar. Daar werd een wereldwijd akkoord bereikt om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Die afspraken worden in Marrakesh verder uitgewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl