"Waarom Trump heeft gewonnen", meldt de cover van een Chinees blad AFP

De Chinese president Xi Jinping heeft in zijn eerste persoonlijke contact met Donald Trump gezegd dat samenwerking de "enige juiste keuze" is voor de twee grootste economieën van de wereld. Xi belde Trump om hem te feliciteren met zijn overwinning in de presidentsverkiezingen.

Trump heeft China tijdens de campagne meerdere keren beschuldigd van manipulatie van de wisselkoers en andere oneerlijke handelspraktijken. Zo zou China zijn export op een oneerlijke manier subsidiëren en diefstal van Amerikaanse uitvindingen door de vingers zien. Volgens Trump bedraagt mede daardoor het handelsoverschot van China ten opzichte van de VS nu 310 miljard euro.

Tijdens de campagne beloofde Trump dat hij China zou straffen met een heffing van 45 procent op de import van Chinese producten.

Zuid-Chinese Zee

Een ander belangrijke kwestie is het geschil over de Chinese aanspraken op de Zuid-Chinese Zee. China heeft zijn invloed in en rond die zee de afgelopen tijd fors uitgebreid door onbewoonde eilanden en atollen te bezetten en kunstmatige eilanden op te werpen. De VS steunt de andere landen rond die zee, die zich door de Chinese machtsuitbreiding bedreigd voelen.

Trumps adviseur voor nationale veiligheid, oud-CIA-directeur James Woolsey, schreef vorige week in de South China Morning Post dat de VS vastbesloten is om zijn bondgenoten in Azië te beschermen. Ook zei hij dat bezuinigingen op defensie moeten worden teruggedraaid als de VS de belangrijkste militaire mogendheid in de wereld wil blijven.

STER reclame