Minister Koenders
NOS NieuwsAangepast

EU-ministers niet bang, wel bezorgd over Trump

De Europese Unie is niet bevreesd voor de nieuwe Amerikaanse president, maar wel op z'n hoede. Dat is volgens minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken de conclusie na afloop van een speciale bijeenkomst in Brussel over aankomend president Trump.

"Geen paniek, maar wel proactief. Het zijn namelijk ingewikkelde tijden waarin we met elkaar moeten spreken over de onderwerpen die ertoe doen." Volgens Koenders ging het gesprek tussen de ministers vooral over de strijd tegen terreur, de klimaatproblemen, maar ook over Syrië.

Gezeur

Boris Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken was niet gekomen. Hij vond het tijdverspilling. "Gezeur", zo omschreef hij de extra bijeenkomst. Koenders is daar niet van onder de indruk. "In elke huiskamer wordt erover gesproken, elke deskundige zegt er wat over. Dan zou het toch gek zijn als wij, de ministers die over het beleid gaan, er niets over zeggen."

Hij is het dan ook niet eens met critici die zeggen dat de bijeenkomst nogal paniekerig overkomt. "Integendeel. Geen paniek. Europa is voor zijn eigen veiligheid mede afhankelijk van de Amerikanen, dan is het niet gek om het daar over te hebben."

Berlusconi

Het defensiebudget wordt de komende jaren verder verhoogd. "Maar niet omdat Trump dat in de campagne heeft gezegd. Daar zijn we al langer mee bezig. We gaan er nog steeds zelf over. Het is niet zo dat de Amerikanen nu ineens het beleid bepalen."

De ministers hebben tijdens het werkdiner ook gesproken over de Trump-stemmers achter de overwinning. "Het populisme of anti-establishment. We hebben vastgesteld dat het in feite niet uit Amerika komt. We hebben er in Europa al een jaar of twintig mee te maken. Iemand aan tafel wees er fijntjes op dat Silvio Berlusconi, de voormalige Italiaanse premier, ook niet echt vrouwvriendelijk was."

'Ministers maken zich toch zorgen om president Trump'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl