Een deelnemer aan de hardloopwedstrijd in Prospect Park, Brooklyn, New York
NOS NieuwsAangepast

In New York is de Trump-kater nog niet verdwenen

  • Jet Mok

    Redacteur Buitenland

  • Jet Mok

    Redacteur Buitenland

Er zouden 160 hardlopers meedoen aan de CityTry hardloopwedstrijd in Prospect Park, Brooklyn, New York. Maar een hoop mensen hebben zich afgemeld. “Ik organiseer dit soort wedstrijden al twaalf jaar", vertelt Alejandra Jimenez-Reagan, "Er melden zich altijd wel wat mensen af. Maar de afgelopen week kreeg ik echt heel veel e-mails."

Mensen wordt gevraagd om een reden op te geven als ze afzeggen en die reden was deze keer wel erg eenduidig. "Mensen voelen zich gedeprimeerd en blijven vandaag liever in bed."

Alejandra Jimenez-Reagan, organisator van de hardloopwedstrijd

Het is een prachtige dag in New York voor een hardlooprondje. Strakblauwe lucht, felgele, rode en oranje blaadjes aan de bomen en een paar graden boven nul. De van oorsprong Costa Ricaanse Jimenez heeft zich warm aangekleed en als ze de administratie op orde heeft, loopt ze naar de finishlijn.

Terwijl ze de plastic medailles uit een doos haalt, vertelt ze over een e-mail die ze kreeg: "Een vrouw wilde een vriendin opgeven. Die was blijkbaar zo verdrietig over de verkiezingsuitslag dat ze echt de deur even uit moest, even een rondje hardlopen. De vrouw betaalde de deelnemersbijdrage van 45 dollar voor haar vriendin."

Maar uiteindelijk kwam die toch niet opdagen. “Blijkbaar is het haar niet gelukt om uit bed te komen.”

Bang voor deportatie

Ondertussen komen de eerste hardlopers aan. De man van Jimenez haalt ze luidruchtig binnen met een megafoon. Hij moedigt ze de laatste meters nog aan: "Kom op! Nog een sprintje! Haal eruit wat erin zit!"

Een deelnemer is net gefinisht

Hij complimenteert de sporters en geeft ze hun medaille. Een week na de verkiezingen heeft hij zich nog niet bij de uitslag kunnen neerleggen: "Ik ben doodsbang voor de gevolgen, zegt hij. Ik vind het echt doodeng, maar een volk kiest de leider die het land reflecteert. En dat is blijkbaar Donald Trump."

Zijn vrouw komt er bij staan: "Toen Trump eerder dit jaar de officiële kandidaat werd van de Republikeinen, was mijn twaalfjarige zoon ineens bang dat ik gedeporteerd zou worden."

Ze komt uit Costa Rica, is dus een immigrant. "En die moeten van Trump het land uit." Zij en haar man konden hun zoon geruststellen en hebben aan hem uitgelegd dat zijn moeder de Amerikaanse nationaliteit heeft, dat ze dus niet uitgezet kán worden.

Women's March on Washington

Terwijl haar man de laatste hardlopers binnenhaalt, maakt Jimenez foto's voor op de website. Ze heeft eigenlijk nog niks kunnen lezen over de uitslag, vertelt ze. Ze was te druk met deze race.

We gaan Trump laten weten dat we onze rechten niet zomaar laten afnemen.

Alejandra Jimenez

"Ik denk dat ik me na vandaag pas realiseer wat het allemaal betekent", zegt ze, terwijl ze de winnaar terug naar de finishlijn dirigeert voor een foto. "Vanavond ga ik lezen en het laten bezinken." Ze lacht: "Naar dat moment kijk ik niet echt uit."

Alejandra Jimenez accepteert de uitslag, want zo gaat dat in een democratie zegt ze. Soms win je, soms verlies je. Maar in januari, bij de inauguratie van Donald J. Trump gaat ze naar Washington D.C. “Er komt een grote demonstratie van vrouwen en we gaan de nieuwe president laten weten dat we onze rechten niet zomaar laten afnemen. Ook dat is democratie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl