NOS NieuwsAangepast

Nederlandse bedrijven willen vaart maken met klimaatdoelen

Een groep van 40 bedrijven die actief zijn in de energiesector wil dat er vaart wordt gemaakt met het halen van de klimaatdoelen. Daarom moet er een nieuwe minister komen voor economie, klimaat en energie. Ook moet er een investeringsbank komen voor de ontwikkeling van grote energieprojecten op land en op zee.

Bedrijven als Eneco, het Havenbedrijf Rotterdam, Siemens, Shell en Van Oord schrijven in een brief "ervoor te pleiten vaart te maken met de energietransitie". Daarmee willen ze de omslag maken van het gebruik van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. "Wij zijn ervan overtuigd dat de energietransitie moet plaatsvinden om klimaatverandering tegen te gaan. Het versnellen van die transitie zien we ook als kans voor het ontwikkelen van een nieuwe economie." De overheid moet daarbij "ondernemend" en "sturend" zijn.

De organisaties zeggen voorstander te zijn van een klimaatwet, waarin de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs worden vastgelegd. Daarmee willen ze dat de Nederlandse CO2-uitstoot in 2050 met zeker 95 procent is gedaald ten opzichte van 1990. Eerder al pleitten de PvdA en GroenLinks voor zo'n wet.

Vandaag wordt in Rotterdam de Nationale Klimaattop gehouden. Initiatieven, maatregelen en acties die bijdragen aan CO2-reductie worden daar besproken door vertegenwoordigers van bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid.

Nederlandse bedrijven willen vaart maken met klimaatdoelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl