NOS NieuwsAangepast

'Interessant' gesprek tussen klimaat-kemphanen Trump en Gore

Bijzonder bezoek in de Trump Tower

Klimaatactivist en oud-vice-president Al Gore heeft een "lang en zeer productief" gesprek gehad met toekomstig president Trump.

Gore had eigenlijk een ontmoeting met Trumps dochter Ivanka, maar bracht de meeste tijd door met haar vader. Volgens Gore was het "een oprechte speurtocht naar punten van overeenstemming".

"Ik vond het een uitermate interessant gesprek, wordt vervolgd", voegde hij daar nog aan toe.

Inconvenient Truth

Gore deed in 2000 zelf ook een gooi naar het presidentschap, maar verloor toen nipt van George W. Bush. Sindsdien zet hij zich in voor het klimaat. Zijn film An Inconvenient Truth, over het broeikaseffect en de gevolgen daarvan voor de mens, won twee Oscars.

In 2007 kreeg hij samen met het Interngovernmental Panel on Climate Change van de Verenigde Naties de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor zijn inspanningen tegen klimaatverandering.

En daarmee staat hij dus regelrecht tegenover Trump, die in 2012 stelde dat klimaatverandering verzonnen is door de Chinezen om het Amerikaanse bedrijfsleven te ondermijnen. Ook tijdens zijn verkiezingscampagne noemde hij klimaatverandering nog een leugen.

Verder zei hij direct na de verkiezingen dat hij zodra hij president is het klimaatverdrag van Parijs wil opzeggen, een verdrag waar Amerika onder Obama juist een grote bijdrage aan leverde.

Gore zag Trump dan ook absoluut niet zitten en steunde presidentskandidaat Hillary Clinton die volgens hem de klimaatcrisis zou kunnen oplossen.

Een paar weken na de verkiezing leek Trump iets milder tegenover de klimaatverandering te staan. Zo zei hij in een interview met The New York Times dat hij met een open blik naar het klimaatverdrag zal kijken en dat er "enig verband" is tussen menselijke activiteit en de opwarming van de aarde.

Hoewel Trump de afgelopen tijd veel gesprekken heeft gevoerd met mensen die later een ministerspost kregen, is het niet waarschijnlijk dat Al Gore een plek krijgt in de regering van Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl