Wielerblog
Tour Femmes
NOS WielrennenAangepast

Dolblije Tourwinnares Niewiadoma dankt Brand • Vollering komt 4 seconden tekort bij zege op Alpe d’Huez

Dit was ons liveblog over de tweede etappe van de Vuelta én de slotetappe van de Tour de France Femmes:

liveblog gesloten

Tot morgen!

Bedankt voor het volgen van deze bomvolle en zenuwslopende wielerdag. De Tour de France Femmes zit erop, morgen gaat de Vuelta verder.

De Ronde van Spanje is elke dag te volgen via ons liveblog in de NOS-app en op NOS.nl. Een samenvatting is ook elke dag online en op televisie te zien. De laatste acht etappes zenden we live uit op NPO 1 en via een stream op NOS.nl, de NOS-app en de NOS live-app op je televisie.

Fijne avond!

'Niewiadoma vroeg ons in de laatste tien kilometer te stoppen met praten'

Niewiadoma vroeg ploegleiding te stoppen met praten: 'Kasia rijdt op instinct'

Pieterse wint jongerenklassement: 'Alles klopte deze week'

Pieterse koestert witte trui bij Tourdebuut: 'Heb mijn limieten wel gevonden vandaag'

Vollering: 'Normaal kan ik meer geven, maar ik had zoveel last van mijn rug'

"Zwaar klote natuurlijk", omschrijft Demi Vollering haar gevoel nadat ze de Tour op vier seconden niet won. "Normaal gesproken kan ik wel wat meer geven, maar ik had zoveel last van mijn rug. Ik denk van mijn crash, want het was precies van mijn stuitje omhoog. Ik voelde het al op de Glandon, dus ik probeerde het eruit te stretchen, maar dat kreeg ik niet voor elkaar."

"Ik heb alles gegeven. Ik wilde honderd procent alles geven, maar dat was niet genoeg."

Terug naar haar aanval op de voorlaatste beklimming van de etappe: "Ik wilde het op de Glandon gaan proberen en toen zag het er allemaal heel goed uit. "Het was jammer dat er in de vallei nog een paar meiden bij Kasia zaten, zoals Lucinda (Brand), die vol konden geven. Ik reed met Pauliena (Rooijakkers) die niet meer over wilde nemen, dus ik zat vol in de wind te rijden."

Vollering werd, in tegenstelling tot Niewiadoma, constant op de hoogte gehouden van de tijdverschillen op de slotklim. Ze denkt dat de blessure, na haar val in de vijfde etappe, haar genekt heeft: "Ja, misschien wel..."

"Je gaat overal over nadenken. Als ik van Puck had gewonnen van Luik. Als ik gisteren iets meer had kunnen doen", dubt ze over waar ze de vier seconden had kunnen winnen

"Uiteindelijk pak ik hier natuurlijk wel gewoon een minuut op Kasia en de rest. Ik heb gereden alsof ik niets te verliezen had en daar ben ik erg trots op. Dat zure van 'vier seconden tekort' zit nu nog voorin mijn hoofd. Maar als dat een beetje zakt, kan ik ook wel trots zijn denk ik."

Vollering kwam vier seconden tekort: 'Heb alles gegeven, maar was niet genoeg'

Bekijk de ontknoping van de Tour op Alpe d'Huez

Vier seconden komt Vollering te kort: bloedstollend slot Tour Femmes op Alpe d'Huez

Brand 'hielp' Niewiadoma: 'Bizar dat het op zo weinig seconden aankomt'

"Bizar dat het op zulke cols op zo weinig seconden aankomt", zegt Lucinda Brand als ze de verschillen in het eindklassement hoort.

Brand weet dat zij met haar berenwerk - in dienst van de kopvrouwen van Lidl-Trek - invloed heeft gehad op de ontknoping van deze Tour. "Er stormde nogal wat mensen op me af, dus dat had ik wel door ja", zegt een lachende Brand.

Kasia Niewiadoma profiteerde van de inspanningen van Brand, zo kwam de Poolse in de vallei tussen de Glandon en de Alpe d'Huez een stuk dichterbij Demi Vollering en Pauliena Rooijakkers. Uiteindelijk hield de Poolse dus, mede dankzij Brand, vier seconden speling.

"Ik was vooral heel blij dat ik er na de Glandon nog was. Ik wist hoe belangrijk het ging zijn voor mijn ploeg, dus ik ben blij dat het lukte", zegt Brand. "Wij hadden Shirin van Anrooij en Gaia Realini voor het klassement. Gaia heeft in de afdalingen vaak moeite om het wiel te houden, daar kon ik haar bij helpen. En daarna ook in de vallei, dan kon ik op kop werken als er mensen waren weggereden."

"Niewiadoma heeft zelf ook het nodige werk gedaan. Maar natuurlijk, het was voor haar ook heel fijn dat er nog iemand een ploeggenoot was.

Brand 'hielp' Niewiadoma aan Tourzege: 'Bizar dat het op zo weinig seconden aankomt'

Rooijakkers: 'Ik kon echt niet beter'

"Ik ben super blij met het podium", pufte Pauliena Rooijakkers nadat ze tweede werd op Alpe d'Huez. Op de slotklim van de Tour mocht de 31-jarige Limburgse van Fenix-Deceuninck zelfs hopen Tourwinst.

"Op een gegeven moment weet je dat je voor geel rijdt. Maar ik heb alles eruit gehaald, kon gewoon echt niet beter." Wat het voor haar betekent om derde te worden in de Tour, kan ze nog niet beseffen.

Rooijakkers kapot en 'super blij' met podiumplek in Tour: 'Ik kon echt niet beter'

Vreugde bij Niewiadoma: 'Moeten Lucinda Brand dankbaar zijn'

"Het is zo gek, deze hele etappe was een rollercoaster", zegt Tourwinnares Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM). "Ik had een heel slecht moment op de Glandon. In de afdaling kon mezelf herpakken en daarna hadden we heel veel geluk met Lucinda Brand. Canyon-SRAM moet Lidl-Trek (de ploeg van Brand) echt bedanken. Brand heeft ons veel dichter bij Vollering gebracht."

"In de laatste vijf kilometers heb ik geprobeerd het gat zo klein mogelijk te houden, maar na een tijdje verloor ik het geloof. Toen ik over de streep kwam, besefte ik dat ik de Tour heb gewonnen. Ik kan het niet geloven", aldus Niewiadoma, die na Brand ook nog haar ploeg, coaches, man (Taylor Phinney), God en vele anderen bedankte.

Niewiadoma dankt Brand na 'rollercoaster' die leidde naar Tourzege: 'Voelde me vreselijk'

Eindklassement

Kasia Niewiadoma wint de Tour de France Femmes met vier seconden voorsprong op Demi Vollering. Pauliena Rooijakkers, die de dag begon als zevende van het klassement, klimt door haar geweldige dag naar het podium, dat er na acht etappes in zeven dagen zo uit ziet:

  1. Kasia Niewiadoma
  2. Demi Vollering +0.04
  3. Pauliena Rooijakkers +0.10
Het eindklassement van de Tour de France Femmes

Niewiadoma uitzinnig, Vollering in tranen

FINISH | Niewiadoma wint de Tour de France Femmes!

Wat een ontknoping! Kasia Niewiadoma blijft tot de laatste meter vechten, verliest het sprintje om de laatste bonificatieseconden (4) van Évita Muzic en dan wordt het aftellen. De Poolse komt op 1.01 van Vollering over de streep, nog nét genoeg.

Niewiadoma wint de Tour de France Femmes met een voorsprong van vier seconden over.

Tour Femmes FINISH | Vollering wint op Alpe d'Huez!

Demi Vollering sprint Pauliena Rooijakkers uit het wiel in de laatste honderden meters en trekt door tot over de streep. Elke seconde telt, maar de voorsprong op Kasia Niewiadoma lijkt niet genoeg.

De etappe is voor Vollering, de Tour lijkt voor Niewiadoma.

Tour Femmes 2 km | Muzic versnelt, Niewiadoma mee

In de achtervolgende groep valt Évita Muzic aan, Kasia Niewiadoma volgt en profiteert. Gaia Realini kan niet mee.

Het tijdsverschil tussen Niewiadoma en Vollering/Rooijakkers is nog altijd in het voordeel van de Poolse.

Évita Muzic valt aan, Kasia Niewiadoma volgt

Tour Femmes 2,5 km | Rooijakkers valt aan, Vollering volgt

"Neem over", "Kom op!", Demi Vollering bleef maar roepen en met haar elleboog gebaren om Pauliena Rooijakkers ertoe te bewegen samen te werken. Maar Rooijakkers strijd op haar eigen manier voor de Tourwinst en probeert het nu met een aanval uit het wiel.

Vollering reageert en rijdt het gaatje snel dicht. Nu zit zij in de gunstigere positie. Voor beide Nederlandse vrouwen zal een versnelling nodig zijn, want Niewiadoma volgt op 50 seconden, nog altijd virtueel in het geel dus.

Tour Femmes 3 km | Niewiadoma heeft Vollering en Rooijakkers in zicht

Na elke bocht kijkt Niewiadoma omhoog, elke glimp die de Poolse op kan vangen van Vollering en Rooijakkers geeft haar extra energie. Met nog exact drie kilometer te gaan heeft ze het gat verkleind tot 47 seconden.

Tel daar 10 bonificatieseconden bij op en Niewiadoma heeft de Tour nog altijd in handen. Zij lijkt op weg naar de eindzege, of heeft een van de Nederlandse vrouwen vooraan nog een uitspatting in de benen?

Tour Femmes 5 km | Niewiadome sluipt dichterbij

Seconde voor seconde loopt Kasia Niewiadoma in op de twee koplopers. Het verschil tussen de geletruidraagster en het Nederlandse duo Vollering/Rooijakkers is nu 55 seconden. Dat is voor de Poolse genoeg om het geel te behouden en hier de Tour te winnen.

  • NOS
    Vollering en Rooijakkers
  • NOS
    Niewiadoma geeft alles in de achtervolging
  • NOS
    Het strijdtoneel: de Alpe d'Huez

Vuelta FINISH | Groves klopt Van Aert, die wel de nieuwe leider is

Edoardo Affini trekt vol aan in dienst van ploeggenoot Wout van Aert, maar vervolgens gaat Kaden Groves goed aan. De Australiër komt vroeg op kop maar heeft genoeg kracht om het vol te houden tot op de streep.

Groves wint, voor Van Aert en Corbin Strong. Door bonificatieseconden zal ook Van Aert vrede hebben met zijn tweede plaats, hij neemt namelijk de rode trui over van Brandon McNulty.

Vuelta 2 km | Valpartij

Onder meer Joshua Tarling en een groepje DSM-renners gaan hard tegen de grond.

Vuelta 4 km | Vol gas richting de sprint

De ellenlange trage etappe in de Vuelta zit er bijna op en krijgt een knallend slot. De eerste uren werden met een gemiddelde snelheid van 33 km/u afgelegd, nu gaat het volle bak richting de streep in Ourém.

Onder anderen Wout van Aert en Kaden Groves worden naar voren gebracht, wie wint de sprint?

Tour Femmes 7 km | Secondespel op de slotklim

In stilte rijden Demi Vollering en Pauliena Rooijakkers naar boven. Bocht na bocht wordt afgestreept terwijl de voorsprong op geletruidraagster Niewiadoma nu ongeveer gelijk is aan het verschil in het algemeen klassement.

Wie heeft de sterkste benen in de laatste 7 kilometer van de Alpe d'Huez? Vollering dwingt Rooijakkers nu om ook weer eens op kop te rijden. Komt er een aanval, of gaat de stille strijd nog even verder?

Vuelta 17 km | Küng pakt bergpunten en behoudt zijn trui

Stefan Küng mocht zonder bergpunten vandaag al in de bergtrui rijden, morgen doet hij dat weer. De Zwitser wint namelijk de bergpunten op de tweede en laatste beklimming van de dag en komt zo in punten gelijk met Maté. Omdat Küng hoger staat in het algemeen klassement, zien we hem morgen dus opnieuw in de witte trui met blauwe bollen.

Verder - nog altijd - weinig actie in Portugal. De tweede etappe van de Vuelta wordt waarschijnlijk beslist in een sprint.

Tour Femmes 13 km | Alpe d'Huez!

Demi Vollering en Pauliena Rooijakkers zijn eraan begonnen, de Alpe d'Huez. Veertien kilometer, 21 bochten en bovenaan ligt eeuwige roem. De kans is groot dat degene die straks als eerste boven komt ook de Tour de France Femmes wint. Een mooiere ontknoping was haast niet denkbaar.

Lucinda Brand heeft na haar inspanningen in de vallei de groep gele trui moeten laten gaan. Alleen Muzic en Realini zitten nog bij Niewiadoma.

Geologie in de Tour Femmes: Alpe d'Huez is niet alleen een mythische wielerberg

Tour Femmes | Niewiadoma mag nog hopen

Mede door de inspanningen van Lucinda Brand mag Kasia Niewiadoma nog altijd hopen op Tourwinst. De Poolse heeft in het klassement een voorsprong van 1.13 op Rooijakkers en 1.15 op Vollering. Het verschil in koers is nu 40 seconden.

Op de Alpe d'Huez zal Niewiadoma in ieder geval aangemoedigd worden door haar man, voormalig profwielrenner Taylor Phinney. De Amerikaan sliep vannacht in een tentje in de Alpen en is met verf in de weer gegaan om Niewiadoma te steunen in haar jacht op Tourwinst.

  • NOS
    Taylor Phinney met aanmoedigingen voor Kasia Niewiadoma
  • Instagram/Taylor Phinney
    De kampeerupdate van Phinney

Tour Femmes 17 km | Gat wordt kleiner

De voorsprong van Demi Vollering en Pauliena Rooijakkers, die nauwelijks kopwerk doet, is geslonken in de vallei. Daarachter verricht Lucinda Brand berenwerk voor ploeggenoot Gaia Realini, die veel zin moet hebben in de Alpe d'Huez. Dat is het terrein van de Italiaanse.

Ook geletruidraagster Kasia Niewiadoma draagt haar steentje bij in die groep.

Tour Femmes 25 km | Vollering en Rooijakkers in de vallei

Pauliena Rooijakkers is weer aangesloten bij Demi Vollering en samen steken de Nederlandse rensters de vallei over op weg naar de voet van de Alpe d'Huez. Nu nog bondgenoten, op de slotklim straks concurrenten om de dag- en misschien wel eindzege in deze Tour de France Femmes.

De groep gele trui volgt op 1.15.

Vollering en Rooijakkers

Tour Femmes 32 km | Vollering zet Rooijakkers onder druk

Demi Vollering en Pauliena Rooijakkers zijn in de afdaling weggereden bij Valentina Cavallar.

De Nederlanders hebben nu nog een gezamenlijk doel: Kasia Niewiadoma uit haar gele trui rijden. Maar als dat lukt weten Vollering en Rooijakkers ook dat zij straks op de Alpe d'Huez kunnen gaan strijden om de eindzege in de Tour de France. Vollering daalt uitstekend en zet daarmee haar landgenoot onder druk, maar Rooijakkers probeert dapper te volgen.

Ondertussen in Polen: Kooij wint slotrit, eindzege Vingegaard

Na het slechte nieuws over Dylan van Baarle, ook positieve berichten voor de Visma-ploeg: Jonas Vingegaard heeft de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. In de slotrit van Wieliczka naar Krakau kwam de leidende positie van de Deen niet meer in gevaar.

De slotrit werd gewonnen door Olav Kooij, die op indrukwekkende wijze de massasprint naar zijn hand zette.

Vuelta 50 km | Opgave Van Baarle na val

Dylan van Baarle stapt af. Hij kwam eerder vanmiddag ten val en heeft het nog geprobeerd, maar kan niet verder. Wat een pechjaar voor Van Baarle, na een door ziekte moeizaam voorjaar kwam hij in de Dauphiné hard ten val waardoor hij niet met Visma-Lease a Bike naar de Tour de France kon.

Vuelta 53 km | Groves voor Van Aert bij tussensprint

De voorsprong van de twee koplopers is net niet op tijd dichtgereden voor de tussensprint. De meeste punten gaan dus naar Luis Ángel Maté en Ibon Ruiz.

Daarachter wint Kaden Groves het sprintje van het peloton, net voor Wout van Aerts en Mathias Vacek. Zien we deze drie mannen straks ook strijden om de dagzege?

Daar lijkt het wel op, want niet lang na de tussensprint is de vlucht van de dag ten einde. Maté en Ruiz schudden handen en laten zich opslokken door het peloton

Tour Femmes 51 km | Jasje aan, dalen maar

  • NOS
    Demi Vollering trekt een jasje aan voor de afdaling
  • NOS
    Kasia Niewiadoma ziet af in de gele trui

Demi Vollering en Pauliena Rooijakkers nemen op de top van de Glandon een jasje aan om warm te blijven in de afdaling. Met Valentina Cavallar hebben zij een voorsprong van bijna een minuut op Kasia Niewiadoma, die afziet in de gele trui.

Rooijakkers staat zevende in het klassement, op 1.13 van Niewiadoma. Vollering staat achtste, acht seconden achter Rooijakkers

Tour Femmes 53 km | Vollering valt aan, Niewiadoma niet mee

Wachten op de Alpe d'Huez? Nee hoor, daar gaat Demi Vollering! Ze valt aan en laat de koers ontploffen. Geletruidraagster Kasia Niewiadoma kan niet volgen.

Pauliena Rooijakkers is de enige die mee kan met Vollering, de twee sluiten aan bij koploper Valentina Cavallar. Het gat naar Niewiadoma loopt al op tot een halve minuut.

Demi Vollering

Tour Femmes 55 km | Cavallar solo, Vollering laat groep uitdunnen

Het werk van Fisher-Black zorgt er al snel voor dat meerdere klassementsvrouwen moeten lossen. Puck Pieterse (tweede) reed al op achterstand, Juliette Labous (vierde) en Thalita de Jong (vijfde) lossen nu ook uit de groep der favorieten.

Tour Femmes 56 km | SD Worx versnelt, Cavallar maakt de oversteek

De ploeg van Demi Vollering voert het tempo op in de groep van de gele trui, waardoor de voorsprong van de kopgroep steeds kleiner wordt.

Voor Valentina Cavallar (Arkea) gaat het allemaal nog niet snel genoeg omhoog. De voormalig olympisch roeister (lichte dubbeltwee) uit Oostenrijk springt weg uit het 'peloton' en zoeft ook voorbij de kopgroep.

Niamh Fisher-Black rijdt ondertussen hard op kop voor Vollering, is zij al iets van plan op de Glandon? Of is dit vooral om Kasia Niewiadoma onder druk te zetten.

Tour Femmes 63 km | Kopgroep dunt steeds verder uit

Nog zeven rensters in de kopgroep op de flanken van de Glandon. Onder anderen Lucinda Brand heeft al een keer flink versneld, waardoor alleen de betere klimmers van de groep nog kunnen volgen. Ook landgenoten Silke Smulders en Loes Adegeest zitten nog in de voorste groep.

Van de vooruitgeschoven SD Worx-'pionnen' is niemand meer over. Zij zakken een voor een terug naar het peloton, waar kopvrouw Demi Vollering zit.

Ook Justine Ghekiere moet lossen uit de kopgroep. Straks, op de top van de Glandon, weet zij of haar inspanningen tot nu toe genoeg waren om het bergklassement te winnen. Alleen Puck Pieterse kan daar nog iets aan veranderen, maar dat wordt met de kilometer onwaarschijnlijker omdat Pieterse in het peloton rijdt.

Tour Femmes 69 km | Kopgroep begint aan de Glandon

De 22 rensters in de kopgroep beginnen aan de Col du Glandon, de eerste van twee beklimmingen van de buitencategorie. De Glandon is 19,7 kilometer à 7,2 procent, een flink stuk langer dus dan de Alpe d'Huez (13,8 km à 8,1 procent).

Door een samenwerking tussen de ploegen van Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM), Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) en Évita Muzic (FDJ-Suez) is het gat tussen de kopgroep en het peloton nu nog zo'n tachtig seconden. Als Demi Vollering nog iets aan haar vooruitgeschoven pionnen wil hebben, zal ze al vroeg aan een aanval moeten beginnen.

Ondertussen in Denemarken | Lund wint sprint, De Lie de Ronde

Tobias Lund Andresen heeft de slotrit van de Ronde van Denemarken gewonnen. De Deense spurter van DSM-firmenich-PostNL sprintte moeiteloos naar de winst in de vijfde en laatste etappe van Roskilde naar Gladsaxe.

Leider Arnaud De Lie was in geen velden of wegen te bekennen en verspeelde zo nog bijna de eindzege. Magnus Cort Nielsen had vanwege bonificatieseconden namelijk genoeg aan de tweede plaats om de Belg te verdringen, maar werd derde achter de Italiaan Ernrico Zanoncello.

Tour Femmes | 'Ideaal scenario' voor Vollering?

"We hebben een plan en willen niet te lang wachten nee", zei ploegleider Danny Stam voor de start. Hij maakte aan de hand van berekeningen om met SD Worx-kopvrouw Demi Vollering de Tour de France Femmes te winnen. Vollering staat 1.15 achter op Kasia Niewiadoma.

Om het plan te laten slagen hoopte Stam al dat er 'pionnen' vooruit gestuurd konden worden. "Dat zou een ideaal scenario zijn", zei Stam. Dat lijkt gelukt. Met Majerus, Vas, Wiebes en Bredewold zitten vier ploeggenoten van Vollering in de kopgroep.

Hoeveel tijd kan Vollering, volgens de berekeningen van haar ploeg, pakken op haar grote concurrente? Stam: "2.25, als ze wegrijdt op de Alpe d'Huez."

Ploegleider Stam berekende plan voor Vollering: 'Kan 2.25 pakken op Alpe d'Huez'

Vuelta 120 km | Twee trage uren

Ondertussen gebeurt er niet veel in Portugal, waar de twee koplopers voorlopig niet hard hoeven te werken om voor het peloton uit te blijven. Na twee uur 'koers' hebben de renners een slordige 65 kilometer afgelegd. Dat schiet nog niet op.

Maté en Ruiz vormen de kopgroep

Tour Femmes 113 km | Bergpunten en virtueel geel voor Ghekiere

Justine Ghekiere kwam als eerste boven op de Col de Tamié, pakt daar vijf bergpunten en loopt zo verder uit op Puck Pieterse, die niet meezit in de kopgroep. Pieterse zal op de Glandon én de Alpe d'Huez als een van de eersten boven moeten komen om de bolletjestrui nog af te nemen van Ghekiere.

De voorsprong van de 22 rensters is inmiddels opgelopen tot 2.25, waardoor Ghekiere nu ook virtueel leider is in het algemeen klassement. Zij is namelijk de best geklasseerde renster van de kopgroep op de tiende plaats op 1.27 van Niewiadoma.

Bergklassement, nog maximaal 30 punten te behalen

1. Justine Ghekiere 46 punten
2. Puck Pieterse 25 punten

Tour Femmes | De Jong wil nog een keer verrassen

Thalita de Jong (Lotto-Dstny) is zelf 'verrast' om in de top vijf van het klassement te staan bij de start van de slotetappe. Het podium bestijgen lijkt haar lastig, maar "top tien behouden is al klasse."

De Jong wil op Alpe d'Huez nog een keer verbazen: 'Podium te hoog gegrepen'

Tour Femmes 125 km | Samenstelling kopgroep

SD Worx-Protime zit met vier rensters mee in de kopgroep, misschien om Demi Vollering later in deze etappe te kunnen helpen. Mischa Bredewold, Christine Majerus, Blanka Vas en Lorena Wiebes zitten in de groep van 22, met verder vijf Nederlanders en de zojuist al genoemde Justine Ghekiere, in de bergtrui.

Canyon-SRAM, de ploeg van geletruidrager Kasia Niewiadoma, is niet vertegenwoordigd in de kopgroep.

Tour Femmes 130 km | Koers! Grote groep neemt voorsprong

De koers is al losgebarsten op weg naar de eerste beklimming van de dag (Col de Tamié, tweede categorie). Het begon allemaal met aanvallen van Amber Kraak (FDJ) en Justine Ghekiere (AG Insurance-Soudal).

Die aanvallen leiden nu tot een vooruitgeschoven groep van meer dan 20 rensters, het peloton volgt op ongeveer een minuut.

Vooral de Belgische doet dat met een groter plan: Ghekiere hoopt het bergklassement zo snel mogelijk te beslissen. Zij heeft 41 bergpunten en staat 16 punten voor op Puck Pieterse (25), maar er zijn meer kapers op de kust.

Na de Tamié (5 punten voor de winnaar) zijn er namelijk nog liefst 30 punten te verdienen: de Col du Glandon (19,7 km à 7,2 procent) en de Alpe d'Huez (13,8 km à 8,1 procent) zijn van de buitencategorie, beiden goed voor 15 punten.

Tour Femmes | Pieterse en Rooijakkers, ploeggenoten met een plan

Pieterse kijkt uit naar ontknoping op Alpe d'Huez: 'Steil, lang en druk in bocht 7'

Met Puck Pieterse (tweede) en Pauliena Rooijakkers (zevende) heeft Alpecin-Fenix twee Nederlanders in de top tien. Pieterse heeft de Alpe d'Huez verkend en start vandaag met grote verwachtingen, maar ook zenuwen.

"Een van de langste en zwaarste dagen op de fiets voor mij. Ik kijk er wel naar uit, maar ben ook een beetje zenuwachtig", zei Pieterse voor de start. "Ik denk dat bocht 7 wel druk zal zijn", zegt de Tourdebutante over de Alpe d'Huez. "Voor de Nederlanders is het toch een iets specialere berg."

Ploeggenote Rooijakkers heeft lang uitgekeken naar deze dag met twee zware beklimmingen: "Hoe langer hoe beter, ik sta er positief in. Ik heb hier lang naartoe gewerkt." Rooijakkers hoopt met Pieterse samen te kunnen werken in de finale. "Ik zou nog dicht bij het podium kunnen komen. Als we allebei voorin zitten, voelt dat toch fijn. Ik zal meer kijken naar de rensters die vlak voor mij staan, Puck focust meer op de twee topfavorieten (Niewiadoma en Vollering, red.). Ik denk dat wij er gebruik van kunnen maken als die twee naar elkaar gaan kijken."

Ploeggenoten Rooijakkers en Pieterse hebben plan 'als topfavorieten naar elkaar kijken'

Tour Femmes 149 km | Op naar de Alpe d'Huez

Ook in Le Grand-Bornand is het startsein gegeven. De koninginnenrit én slotetappe van de Tour de France Femmes is begonnen. De Tour wordt vandaag beslist op de Nederlandse berg, de Alpe d'Huez. Maar komt er ook een Nederlandse winnares?

Demi Vollering zal 1 minuut en 15 seconden goed moeten maken om voor de tweede keer op rij de Tour te winnen. De verschillen in het klassement zijn na zeven dagen koers nog klein: er is nog van alles mogelijk, ook voor de andere rensters uit de top tien. Puck Pieterse bijvoorbeeld. Zij start in de jongerentrui maar staat slechts 27 seconden achter Niewiadoma in het klassement.

Ook Thalita de Jong (+1.09), Shirin van Anrooij (+1.12) en Pauliena Rooijakkers (+1.13) staan nog voor Vollering in de top tien en maken nog kans op minstens een podiumplaats, mits ze goede klimbenen hebben vandaag.

Het profiel van de achtste etappe

Vuelta 182 km | Bergpunten voor Maté

De 40-jarige Luis Ángel Maté komt als eerste boven op de Alto do Lagoa Azul, goed voor twee bergpunten. Maté's vijftien jaar jongere medevluchter Ibon Ruiz pakt het overige puntje.

Ook de andere beklimming van vandaag, de Alto do Batalha, is van vierde categorie en levert dus evenveel punten op. Maté doet zo een gooi om de eerste (echte) leider te worden in het bergklassement. De bijbehorende bolletjestrui wordt vandaag overigens gedragen door Stefan Küng.

De Zwitser werd gisteren vierde in de tijdrit. Daarin waren geen bergpunten te verdienen, maar de sponsor van de bergtrui (de Spaanse Staatsloterij) wilde toch graag dat iemand de trui vandaag al aan zou trekken. Ritwinnaar Brandon McNulty draagt de rode trui, Mathias Vacek rijdt in de witte jongerentrui en Wout van Aert in de groene puntentrui.

Vuelta 188 km | Maté is er weer vroeg bij

Kort na het officiële startsein proberen de eerste avonturiers te ontsnappen uit het peloton. En daar verschijnt Luis Ángel Maté weer! De Spaanse routinier van Euskaltel mocht gisteren in Lissabon als eerste vertrekken in de tijdrit en gaat er vandaag ook als eerste vandoor.

Samen met Ibon Ruiz (Kern Pharma) krijgt Maté al snel een voorsprong, die oploopt richting een minuut.

Vuelta | Start in Cascais

De renners stappen op in Cascais, een populaire Portugese badplaats en surfspot. De eerste kilometers zijn geneutraliseerd, daarna gaat het al snel omhoog. De top van de Alto do Lagoa Azul (vierde categorie) ligt al op 8,9 kilometer na de start.

De Portugezen Joao Almeida (UAE), Nelson Oliveira (Movistar) en Rui Costa (EF) zullen vandaag volop worden aangemoedigd, zoveel wordt al duidelijk in de startplaats. Voor Almeida wordt het vanmiddag waarschijnlijk nog mooier, de etappe gaat door zijn geboorteplaats Caldas da Rainha.

Vuelta | Sprint met kans op rode trui?

Brandon McNulty

In deel twee van het Portugese drieluik in de Vuelta lijkt een kans te liggen voor de sterke sprinters. De laatste van twee beklimmingen van vierde categorie ligt op nog geen 20 kilometer van de finish, toch moeten de meeste hier aanwezige sprinters dat wel overleven.

Er zal vooral gekeken worden naar Wout van Aert. Voor de Belg van Visma-Lease a Bike lonkt er namelijk meer dan de dagzege. Als hij in de top drie eindigt, en Brandon McNulty niet, kan Van Aert de rode trui overnemen van de Amerikaan.

Bekijk hier het profiel van de etappe en de top tien van het algemeen klassement:

  • La Vuelta
    Het profiel van de tweede etappe
  • NOS
    De top tien van de openingstijdrit in de Vuelta.

Tour Femmes | Wie rijdt vandaag in welke trui?

De dagelijkse legenda van de Tour.

  • Gele trui (algemeen klassement): Kasia Niewiadoma (Canyon-Sram)
  • Groene trui (puntenklassement): Marianne Vos (Visma-Lease a Bike)
  • Bolletjestrui (bergklassement): Justine Ghekiere (AG Insurance-Soudal Team)
  • Witte trui (jongerenklassement): Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck)

Tour Femmes | Koninginnenrit

De achtste etappe van Le Grand-Bornand naar Alpe d'Huez is 149,9 kilometer lang en telt drie serieuze beklimmingen. De Col de Tamié (tweede categorie, 9,5 km à 4 procent) is nog een opwarmertje voor de twee Alpenreuzen van buitencategorie die volgen.

De Col du Glandon (19,7 km à 7,2 procent) ligt nog relatief ver van de finish, maar voormalig Tourwinnares Annemiek van Vleuten verwacht daar toch al actie van de klassementsrensters. "Het laatste stuk is heel steil."

Na een lastige afdaling en een stuk door de vallei volgt de slotklim naar Alpe d'Huez (13,8 km à 8,1 procent). Daar moet de Tour beslist worden, lukt het iemand nog om Kasia Niewiadoma uit de gele trui te rijden?

Bekijk hier het profiel van de etappe en de verschillen in het algemeen klassement:

  • NOS
  • NOS
    De top tien van het algemeen klassement na de zevende etappe.

Gisteren in de Tour Femmes | Vollering sprokkelt paar seconden en véél vertrouwen

Vier bonificatieseconden liep Demi Vollering gisteren in op geletruidraagster Katarzyna 'Kasia' Niewiadoma. Maar belangrijker dan dat: ze kreeg een flinke dosis zelfvertrouwen voor de slotrit van de Tour.

Na de finish op Le Grand-Bornand, waar de Belgische Justine Ghekiere de ritzege pakte, sprak Vollering vol bravoure. "Ik wilde Kasia wel even zenuwachtig maken", doelde ze op Niewiadoma.

Gisteren in de Vuelta | McNulty klopt verrassende Vacek en Van Aert

Brandon McNulty is vandaag de eerste rodetruidrager in deze Vuelta a Espana. De Amerikaan van UAE Team Emirates won gisteravond de tijdrit van Lissabon naar Oeiras (12 kilometer) af in 12.25, goed voor een gemiddelde van 57,2 kilometer per uur.

Mathias Vacek was de verrassing van de dag en slechts twee seconden trager dan McNulty. Wout van Aert werd derde.

McNulty pakt rode trui in openingstijdrit Vuelta, Roglic begint sterk

Live bij de NOS

Welkom!

Goedemorgen en welkom op de slotdag van de Tour de France Femmes, waar de beslissing gaat vallen op de flanken van de Alpe d'Huez.

Maar voor die Alpenreus beklommen wordt, richten we de blik op Portugal, waar de Vuelta vandaag verder gaat met de tweede etappe, een rit over 194 kilometer van Cascais naar Ourém.