Tour-blog
Tour 2024
NOS WielrennenAangepast

Van Aert boos op gedeclasseerde Philipsen • Van der Poel denkt dat ritzege 'wel komt'

Op dag zes van de Tour de France reed het peloton de Bourgogne binnen:

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Dijon. En verplaatsen de handel naar Nuits-Saint-Georges, waar de renners morgen opstappen voor een individuele tijdrit over 25,3 kilometer naar Gevrey-Chambertin.

De eerste renner vertrekt om 13.05 uur, de laatste om 17.00 uur.

Tegen het eind van de ochtend zijn we terug met een nieuw liveblog. Dank voor het volgen van de koers hier online. Wie weet: tot morgen!

Etappe 7: race tegen de klok, race tegen Evenepoel

Profiel van de zevende etappe

De zevende etappe in de Tour de France is een tijdrit. De eerste van twee tijdritten. De grote favoriet? Wereldkampioen Remco Evenepoel natuurlijk. Maar daarachter zitten ook genoeg zeer goede tijdrijders. Want denk je van geletruidrager Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic? Een strijd tussen de 'grote vier' lonkt.

De tijdrit is 25,3 kilometer lang en er zitten 283 hoogtemeters in. Een tijdrit met een heuveltje dus.

Mark Cavendish is om 13.05 uur de eerste renner die van start gaat, als drager van de rode lantaarn van de Tour. Dit zijn de starttijden van favorieten en klassementsmannen:

  • 16.46 uur: Joao Almeida (UAE)
  • 16.50 uur: Carlos Rodriguez (Ineos)
  • 16.52 uur: Primoz Roglic (Bora)
  • 16.54 uur: Juan Ayuso (UAE)
  • 16.56 uur: Jonas Vingegaard (Visma)
  • 16.58 uur: Remco Evenepoel (Soudal-Quickstep)
  • 17.00 uur: Tadej Pogacar (UAE)

Bekijk hier de samenvatting van de zesde etappe

Samenvatting etappe 6: Groenewegen sprint in rood-wit-blauw naar ritzege in Dijon

Philipsen gedeclasseerd wegens gevaarlijke manoeuvre bij Van Aert

Jasper Philipsen dacht even dat hij gewonnen had, maar vindt zichzelf na juryberaad terug op plek 107 in de einduitslag. De Belg werd gedeclasseerd wegens een gevaarlijke manoeuvre tijdens de sprint in Dijon. Tientallen meters voor de finish zwiepte hij naar rechts waarmee hij de opstomende Van Aert afsneed. Van Aert moest inhouden en kwam omhoog. Zichtbaar verontwaardigd door de actie van Philipsen.

Philipsens ploegleider Christoph Roodhooft vertelde de collega's van Sporza: "Ik vond het geen manoeuvre die de declassering 100 procent rechtvaardigt."

Van Aert zei direct na de finish al dat de jury Philipsen moest declasseren en wees op een vergelijkbare actie van Philipsen vorig jaar in de Tour. "Dat is een slechte gewoonte van hem. Niet professioneel."

Door de declassering van Philipsen is Girmay nu tweede geworden in de einduitslag. Gaviria is derde, Bauhaus vierde en De Lie vijfde.

Groenewegen euforisch en ambitieus na etappezege

Dylan Groenewegen was vanzelfsprekend in een opperbest humeur na zijn zege in de zesde etappe van de Tour de France, die een historisch randje had. Hij werd de eerste Nederlands kampioen met een ritzege in de Tour sinds Léon van Bon in 2000.

"Supergaaf", vindt Groenewegen. "Het was al zo ontzettend gaaf dat ik die trui won en dan ook een Touretappe winnen in het rood-wit-blauw... dat is voor Nederland mooi en voor mezelf ook."

Lees hier verder:

Het algemeen klassement na etappe zes

Het nieuwe algemeen klassement

Groenewegens ploegleider had altijd vertrouwen: 'Voor Dylan is dit schitterend'

Groenewegens ploegleider had altijd vertrouwen: 'Voor Dylan is dit schitterend'

Groenewegen gehuldigd in Dijon

Groenewegen gehuldigd in Dijon

Groenewegens sprintknecht Reinders: 'Bleven heel rustig in chaos, prachtige dag'

Groenewegens sprintknecht Reinders: 'Bleven heel rustig in chaos, prachtige dag'

Groenewegen na ritzege in Tour: 'Ik zet mijn feestneus de hele avond op'

Groenewegen na ritzege in Tour: 'Ik zet mijn feestneus de hele avond op'

Kijk de winnende sprint van Groenewegen terug

Eerste Nederlandse ritzege in de Tour: Groenewegen wint massasprint in Dijon

Van der Poel: 'Denk dat we het perfect doen, maar het is jammer'

Mathieu van der Poel lanceerde ploegmaat Philipsen richting de streep, maar toch kwam Groenewegen erlangs.

Van der Poel was na afloop niet ontevreden: "Ik denk dat we het perfect doen. Alles goed, maar het is jammer. Maar er zijn nog kansen. Het komt wel, Jasper moet vertrouwen blijven hebben."

"Het ging al veel beter dan gisteren, toen zat ik op de limiet. De benen voelden beter aan dan gisteren. Zaterdag is er een nieuwe kans, Jasper is beter en beter aan het worden."

Van der Poel en Philipsen deden 'alles goed', maar winnen niet: 'Het komt wel'

Groenewegen wist dat hij goede benen had en zei het ook: 'Bouwt de druk op'

Groenwegen straalt. "Dit is heel mooi. Het was zo close. Het was echt een fotofinish. Een hele mooie sprint. Ik sprintte op links, Philipsen op rechts. De foto moest bepalen."

Aan vertrouwen lag het niet bij Groenewegen, de afgelopen dagen en weken. "Dit jaar zei ik dat ik goede benen had. Dat bouwt de druk wel op. Als het dan lukt in de eerste week, dan is het bevrijdend fietsen de rest van de Tour."

Het ging al even over de flitsende neus die Groenwegen op zijn bril had gezet. Een feestneus. De Amsterdammer kon erom grappen. "Ik zet mijn feestneus de hele avond op, zo blij ben ik. Het ziet er een beetje gek uit, maar je wil alles zo snel mogelijk hebben. Alle beetjes hepen.

"Je moet alles goed doen, wil je winnen. Vandaag valt alles in elkaar."

"Gisteren was het minder. Misschien omdat we op hoogte hebben geslapen. Dat maakt het wat onzekerder. Maar vandaag niet."

De finishfoto: Groenewegen nipt sneller dan Philipsen

De finishfoto van etappe 6

FINISH | De top-10 van etappe zes

De uitslag van etappe 6

FINISH | Groenewegen wint, nipt voor Philipsen

Groenewegen wint! In een eerlijke, razendsnelle sprint klopt de Nederlander de Belg Philipsen. Schitterende zege!

Groenewegen wint

FINISH | Groenewegen wint??

O, o , o wat is het krap. Wint Groenewegen of wint Philipsen?

Nog 1 km | Daar komt Jakobsen

De mannen vna Jakobsen leiden hem naar de kop van het peloton, knap gedaan zeg.

Ngo 1,7 km | Knikjes in de finale

Knikje naar links, knikje naar rechts en positie zoeken. Timing, meneer, daar draait het om.

Nog 2,2 km | UNO-X op kop

Een sterke UNO-X-trein op kop nu, voor Kristoff. Daarachter loert de rest...

Nog 3,0 km | Sprinten maar!

Nog 3 kilometer tot de streep. Iedereen zit vooraan, alle sprinters lijken mee te gaan doen. De klassementsrenners laten zich terugzakken. Laat de explosie komen!

Nog 4,4 km | Groenewegen scherp vooraan

Een treintje van de mannen van Groenewegen zitten goed vooraan onder de vlag van de laatste 4 kilometer. Ziet er goed uit. Cavendish komt langszij en we zien ook de mannen van Demare.

Nog 5,0 km | Klassementsrenners bijna veilig

Nog 1 kilometer te gaan en de klassementsrenners zijn veilig, want vanaf 4 kilometer voor het einde worden geen tijdsverschillen meer gerekend.

Nog 6,1 km | Visma ook vooraan

Visma buffelt hard mee op kop van het peloton. Alles om Vingegaard veilig te houden, of zou het voor Van Aert zijn? Benoot op kop.

Nog 7,1 km | Val Van den Berg

Marijn van den Berg gaat onderuit in de aanloop naar de finale. Zo voorover zijn stuur, een flinke smak, maar hij kan wel door. Vier ploegmaten wachten op hem.

Nog 9,1 km | Sprintploegen melden zich

Nog minder dan 10 kilometer tot de streep en alle sprinters dringen naar voren. We zien een opvallende Astana-trein voor Cavendish. Een paar Lidl-Trek-mannen voor Pedersen. Een paar Lotto-renners voor De Lie. En de groene Girmay zit nog iets meer naar achter in de buik van het peloton.

Nog 11 km | Cav door de berm

Even een beeld dat delen van deze etappe illustreert: ploegen van de klassementsmannen Visma, Ineos en UAE zitten vooraan het peloton, maar ook sprinters willen zich ertussen melden. Soms met gevaar voor eigen lijf. Kijk maar naar Cavendish rechts op de foto, die moest uitwijken naar het gras in een vluchtheuvel.

Peloton onderweg naar Dijon

Nog 16 km | Sprinters, meld jullie, Dijon komt dichterbij

Nog 16 kilometer tot de streep in Dijon. En het wordt weer wat onrustiger voorin het peloton. De sprintploegen worden naar voren geroepen. Het is wachten op een grote laatste uitbarsting.

Nog 22 km | Gaat Cavendish voor z'n 36ste?

We gaan naar een massasprint en dan kijken we zeker na gisteren toch weer naar Mark Cavendish. Herstel: Sir Mark Cavendish. De renner van de Isle of Man die gisteren zijn 35ste ritzege in de Tour de France veroverde, waarmee hij het record van Eddy Merckx overnam.

Merckx feliciteerde Cavendish overigens hartelijk op zijn Instagram-account:

Merckx feliciteert Cavendish met het record

Nog 26 km | Waait het nog?

En of het nog waait. In open terrein is misschien best wel weer iets mogelijk, om de boel op de kant te zetten. Maar zijn er nog ploegen die willen? Het was al een behoorlijk nerveuze dag en tot dusver is iedereen heel gebleven.

De wind op weg naar Dijon

Nog 33 km | Even eten en drinken

Met een gang van een kilometer of 40/45 kachelt het peloton op de finish in Dijon af. Er wordt nog wat gegeten, gedronken ook, bidons gehaald voor de kopmannen en dan zoekt iedereen z'n treintje weer op. Als ze elkaar kunnen vinden.

Nog altijd is iedereen veilig en wel, langzaam duwen de sprintersploegen zich naar voren. Nog meer gedrang vooraan. Iedereen is nog steeds klaarwakker.

Het peloton eet en drinkt wat

Nog 38 km | Sprinten straks? Wel als het aan Groenewegen ligt

Het gaat richting een sprint, daar wijst alles op. Zeg je sprinten, dan zeg je de Nederland kampioen Dylan Groenewegen. Hoe hij vanochtend wakker werd in Mâcon? "Ik heb een goede nacht gehad en heb er zin in."

Waarom sprintte Groenewegen niet mee gisteren? 'Verkeerde keuzes gemaakt'

Nog 44 km | Val in het peloton!

Oei, een val midden in het peloton vlak voor de rotonde waar in volle vaart op af werd gereden. Wie liggen daar? Niet zo veel renners. Abrahamsen is in zijn bollentrui tegen een plastic wegafzetting gereden, maar een harde val leek het niet. Hij frummelt wat aan zijn trapper en ketting en zet de achtervolging in op het peloton.

Geen paniek, geen paniek, maar dat er zenuwen zijn in het peloton is wel duidelijk.

Dit gaat nog een nerveuze finale worden straks.

Nog 45 km | Gaan we weer, racen maar!

En plots gaat het weer heel hard. Vlak voordat het peloton een bocht naar links nadert. Het is weer zo'n plek waar ploegen met snode plannen de boel op de kant zouden kunnen gooien. En dus zien we de ploegen van klassementsrenners vooraan buffelen. Roglic' mannen trekken hard door nu. Ook Visma is weer bezig.

Het peloton onderweg naar Dijon

Nog 49 km | Peloton weer breed over de weg

Het peloton kachelt weer breeduit over de weg, noordwaarts richting Dijon. Wat valt er over te zeggen? Niet veel meer dan dat de grote ploegen zich vooraan nog steeds melden met hun kopmannen voorin, ter bescherming. De nervositeit zal langzaam wel weer toenemen, richting de finale.

Nog 60 km | Het is nog steeds samen

Het was even spannend, even echt opletten geblazen, maar nu rijdt alles al een kilometer of tien weer gemoedelijk bij elkaar. Het herkenbare beeld van de grote ploegen vooraan het peloton die hun kopman 'beschermen' is teruggekeerd.

Nog zestig kilometer tot de finish in Dijon.

Het peloton kachelt tussen de wijnranken naar Dijon

Nog 70 km | En alles is weer samen

En alle kleine pelotons komen weer bij elkaar. Peloton 2 is bij peloton 1 gekomen, Pogacar heeft zijn helpers weer in de buurt. Valt de relatieve rust weer over het peloton?

Nog 75 km | Wie zit in peloton 1 en wie in peloton 2?

Het peloton is in tweeën gebroken in twee waaiers.

In het eerste peloton zien we de grote vier Pogacar, Vingegaard, Roglic en Evenepoel.

Wie waren niet alert en belandden in peloton 2? We zien in elk geval: Almeida, Ayuso, Gall, Adam Yates, Simon Yates.

Pogacar zit vrijwel helemaal in zijn uppie in de voorste groep. Een deel van zijn helpers (Almeida, Ayuso en A. Yates) waren een stuk minder scherp.

Nog 79 km | Waaiers! En het breekt

Het peloton breekt in stukken! De vraag is nu waar iedereen zit, het geel van Pogacar rijdt goed vooraan. De Sloveen is niet verrast door het werk van Visma. Ook Evenepoel zit voorin, net als Roglic. Die zitten allemaal in het eerste peloton. De vraag is wie in het tweede peloton zitten.

Nog 82 km | Peloton op een lint, alle hens aan dek

Visma-Lease a Bike maakt de koers hard. Laporte trok net enorm door vlak voordat het bochten werd en daardoor is het hele peloton op een lint gegaan. Laporte en Benoot voeren de race aan. Het peloton, net nog een samengeklit knopje, is nu een honderden meters langgerekt lint. Het is wachten totdat het breekt.

Nog 84 km | Visma trekt even door

Visma meldt zich even op kop van het peloton en ze trekken flink hard door. Waarom? Er komt een sectie met veel bochten aan. Visma wil het op een lint trekken. Laporte doet het. Er komt nu een aantal kilometers aan waarbij de wind inderdaad goed staan, schuin van achter. De vraag is of het hard genoeg is...

Nog 88 km | Een blik vanaf de motor: 'Waait net niet hard genoeg'

Hoe zit het nou met die wind? Misschien heeft NOS-verslaggever Sebastiaan Timmerman op de motor een idee:

"De wind komt, zoals voorspeld vanuit het westen en het valt mij op dat-ie iets meer uit zuidwestelijke richting lijkt te komen. Schuin mee soms. Het ene moment voelt de wind als windkracht 4 en het andere moment valt het helemaal weg."

"De omgeving leent zich er niet goed genoeg voor. Het heeft ook te maken dat ze van dorpje naar dorpje rijden. De hele open velden zijn net niet lang genoeg geweest om het echt serieus op de kant te trekken."

Welten geniet van 'circus': 'Tour kon niet beter beginnen'

Welten geniet van 'circus': 'Tour kon niet beter beginnen'

Nog 92 km | Wie wil nu iets doen?

Van welke ploegen kun je nu iets verwachten, een truc, een coup van de koers, de boel eens even helemaal opschudden? Vaak ploegen die weinig belang hebben, ploegen die niet iemand voor het algemeen klassement hebben meerijden.

Je moet altijd bang zijn voor de ploeg die niets te verliezen heeft

Stef Clement, commentator

Clement, oud-renner en NOS-commentator, doelt daarbij op ploegen als Lotto-Dstny, maar ook Alpecin-Deceuninck, de ploeg van Mathieu van der Poel en sprinter Jasper Philipsen.

Nog 95 km | Openingsbod van ploeg De Lie

Ça commence! Het begint! Lotto-Dstny, de ploeg van sprinter Arnaud De Lie, begint plots als bezetene te rijden. Het is Campenaerts, de besnorde Belg met een gigantische motor, die het gaspedaal induwt. En gelijk staat iedereen aan. Het peloton gaat op een lint. Even later is het weer rustig en rijdt het peloton een dorpje in.

Het is wachten op het volgende open veld...

Nog 104 km | En nog altijd alles samen

Ook na zestig kilometer rijden is nog altijd alles bij elkaar. Nog geen teken van waaiers, maar alle topploegen rijden nog wel altijd vooraan het peloton. Geen van de toprenners wil zich laten foppen in deze op het oog onschuldige etappe. Het is dorpje in, dorpje uit, zo een open weiland in, en daar loert de wind, het gevaar dat het peloton in een ruk uit elkaar wordt getrokken.

Nog 108 km | Hoe is het nou met Pedersen?

Tijdens de tussensprint in Cormatin zagen we Pedersen mee sprinten, maar laten we ook eens even kijken wat zijn ploegmaat Tim DeClerq en ploegleider Steven de Jongh zeggen over hun sprintende kopman.

De Tour wacht op niemand, zegt DeClerq, maar: "We gaan er alles aan doen om Pedersen mee te laten sprinten."

Declerq: 'Alles aan doen om Pedersen mee te laten sprinten'

Steven de Jongh, ploegleider van Lidl-Trek, zegt dat Pedersen nog veel pijn heeft. Toch gaat de Deen proberen om mee te sprinten.

Ploegleider De Jongh: 'Wordt pijn verbijten voor Pedersen vandaag'

Nog 113 km | Wat heeft 'windprofessor' Van Poppel over deze etappe te zeggen

"Wind, stress, een typische Tour de France-dag", schetst Van Poppel de zesde etappe van de Tour de France. "Hele dag opletten, hele dag wind op de kant, maar dan ligt het aan de renners wie interesse heeft."

Bij zijn ploeg noemen ze Van Poppel de 'windprofessor'. "Omdat ik uit Nederland kom."

'Windprofessor' Van Poppel sprint niet mee: 'Met pijn in het hart'

Nog 122 km | Kans op waaier? Klassementsploegen voorin

Interessant beeld voorin het peloton op ruim 120 kilometer van de streep: links op de weg een Ineos-treintje, met daarnaast een van UAE, links treintjes van Visma en Bora.

Het peloton is nog altijd samen en rijdt breeduit over de weg. Geen demarrages, maar iedereen is wel zijn hoede. Want er werd gedacht aan waaiers in deze etappe naar Dijon. Waarom? Met harde wind, bij voorkeur schuin van achter, kunnen er zodra het open terrein wordt breuken ontstaan in het peloton. Daar willen klassementsrenners niet het slachtoffer van worden.

Vraag dat maar aan Tadej Pogacar. De huidige klassementsleider overkwam het al weleens, dat hij een flinke achterstand opliep omdat hij in de verkeerde waaier terechtkwam.

NOS-analist en oud-renner Stef Clement weet het nog: "In de Tour, die Pogacar uiteindelijk won, is hij ooit zelf gemangeld door een waaier. Toen verloor hij geloof ik 1 minuut 40. Toen trok Jumbo-Visma het ineens op de kant toen hij terugkwam van een lekke band en werd hij op behoorlijke afstand gereden. Je kunt altijd onverwachte trucs verwachten als de wind zich ervoor leent."

Die beruchte etappe was de zevende rit uit de Tour van 2020. Bekijk hier de samenvatting:

Samenvatting etappe 7: Van Aert wint weer, Pogacar slachtoffer van waaiers

Waar letten ploegen en renners dan nu op?

Ploegleiders loeren continu op de windmeters op hun wagens, zodat ze een inschatting kunnen maken van wanneer het hard genoeg waait om het 'op de kant te zetten'. Ook zullen ploegleden op meerdere plekken stoppen om te checken of het terrein open is, of dat hoge heggen en wijnranken misschien de kansen op waaiers wegnemen. Tussen kilometer 65 en kilometer 80, daar zou het volgens ingewijden het linkst worden.

Hoe dan ook: het idee van kans op waaiers zet het hele peloton op scherp. Opletten geblazen dus!

Sprinter Philipsen won nog niet deze Tour: 'Dat knaagt altijd'

Roep niet te vaak tegen Jasper Philipsen dat hij nog niet gewonnen heeft, deze Tour de France. De Belg ging onderuit bij de eerste kans en werd verslagen door Cavendish bij de tweede. Drie keer scheepsrecht?

"Ik denk dat er kleine details nog niet 100 procent waren, maar ik denk vooral dat Mark een snelle sprint reed. We moeten niet altijd de fouten bij onszelf zoeken."

"Elk sprint is anders dus we kunnen geen conclusie trekken maar we kunnen wel zegen dat we met drie of vier jongens nog samen zaten in de laatste kilometers, misschien als enige ploeg die dat klaarspeelde, daar moeten we vertrouwen uit putten."

Philipsen won nog niet deze Tour: 'Dat knaagt altijd'

Nog 126 km | Alles samen, alles kalm

Nou, de eerste toch wat nerveuze veertig kilometer zijn gereden. Het peloton ging een klimmetje over en sprintte voor wat punten. En nu? Wachten op de massasprint in Dijon? Of gaat er nog een gelukszoeker vandoor?

En er zou een kans op waaiers zijn, maar waait het daar wel hard genoeg voor? Daar zijn twijfels over.

De kalmte valt even over de Tour. Eventjes...

Nog 132 km | Philpsen wint tussensprint met overmacht

Philipsen wint de tussensprint in Cormatin op een flinke afstand van Pedersen en groenetruidrager Girmay. Dat zag er makkelijk uit, meerdere fietslengtes voorsprong.

Met de rechter elleboog en onderbeen ingepakt sprintte Pedersen wel mee. De Deen is een taaie en zal zich straks in de waarschijnlijke massasprint ook gewoon gaan melden aan het front.

Dit was de uitslag van de tussensprint:

  • 20 punten: Philipsen
  • 17 punten: Girmay
  • 15 punten: Pedersen
  • 13 punten: Démare
  • 11 punten: Coquard
  • 10 punten: De Lie

Bekijk hieronder de tussenstand in het puntenklassement:

Nog 134 km | Alles weer samen

Abrahamsen en Zingle hadden er toch niet zo'n zin in, een hopeloze vlucht. En dus hebben ze zich terug laten zakken. Nu opgeslokt door het peloton, dat zich klaar maakt voor de tussensprint in Cormatin.

Gaat de gehavende Pedersen mee sprinten? We zien wel een Lidl-Trek-treintje vooraan het peloton rijden.

Nog 137 km | Lokale held Griezmann in het weiland

Nog 144 km | Koplopers hebben ruim 1 minuut

Abrahamsen en Zingle hebben een minuutje op het peloton. Zouden ze door gaan rijden? Dat lijkt vrij hopeloos. Het lijkt erop dat ze nu de benen toch een beetje gaan stilhouden en wachten op het peloton.

Nog 152 km | Ingepakte Pedersen op licht verzetje achteraan

Op de top van de Col du Bois Clair zien we Mads Pedersen achteraan het peloton met een ploegmaat. Tuffend op een heel licht verzet. Met de elleboog ingepakt. De knie en het onderbeen ook. De Deen is gebutst door zijn valpartij gisteren tijdens de massasprint.

Voor vertrek sprak Pedersen met de pers: "Ik heb betere dagen gehad, maar we geven niet op waar we afgelopen maanden voor hebben gewerkt. Het geeft me geen zorgen. Maar mijn schouder doet pijn. Het is verre van ideaal als je moet presteren. Maar het is racen en we kijken vooruit."

Nog 152 km | Twee koplopers met klein gaatje

Het was een bijna vertederend beeld net: bollentruidrager Jonas Abrahamsen (UNO-X) rijdt op zijn gemak en in zijn eentje voor het peloton uit. Zodat hij de schamele bergpuntjes van de dag kan oppikken op de Col du Bois Clair.

Even later ziet hij Axel Zingle (Cofidis) langs rijden, die wel iets ziet in een avontuur met de Noor. Kijken of ze weg kunnen komen.

Abrahamsen pikt zijn geliefde bergpuntjes op.

Laten we eens even kijken hoe het met Abrahamsen gaat, we spraken hem voor de start:

Abrahamsen in bolletjestrui na bijzondere voorbereiding: 'Paar kilo aangekomen'

Nog 154 km | Op het enige klimmetje van de dag

Het peloton rijdt, nog volledig intact, het enige klimmetje van de dag op: de Col du Bois Clair, een klim van niet veel, vierde categorie, van 1,6 kilometer lang die gemiddeld 6 procent stijgt. Gaan we de eerste aanvallers zien?

Nog 157 km | Druppels op de cameralens

Geen demarrages gezien nog. Maar langzaam gaat het ook niet. Het peloton oogt op zijn hoede. Met de klassementsrenners voorin het peloton. Op weg naar de enige klim van de dag. Men wil daar voorin zitten, ook zodat de afdaling zonder problemen verloopt.

En het is een grijze dag. Donkere wolken zien we. Nat wegdek. Regendruppels op de cameralens bovendien.

Het Tourpeloton onderweg in etappe 6

Départ réel | On y va!

En we zijn onderweg! Koersdirecteur Christian Prudhomme zwaait vanuit het open dak van zijn auto de vlag op kilometer 0. Nog 164 te gaan.

Visma-ploegleider Maassen zou graag een rustige dag zien: 'Maar dat wordt het niet'

Frans Maassen (ploegleider Visma) zou heel graag een rustige dag hebben, met oog op de tijdrit van morgen. "Maar dat wordt het niet. Ik denk dat de etappe heel nerveus zal zijn, vanwege de harde zijwind. Er zijn een paar stukken in het parcours waar je echt moet opletten. Waar? Dat kan ik niet zeggen, dat houden we geheim."

"Vandaag kan echt een dag zijn waarop je de Tour kan verliezen. Van Aert heeft als eerste doel om Vingegaard te beschermen. Als het scenario goed uitpakt, dan kan hij misschien meesprinten voor de zege. Dan kunnen die twee dingen wellicht samen gaan."

Départ fictif | Renners onderweg in Dijon

Het peloton is opgestapt voor de zesde etappe. In alle rust rollen ze vertrekplaats Dijon uit. Acht neutrale kilometers liggen voor hen.

Even barbecueën bij de Groenewegentjes op de camping

De familie van Dylan Groenewegen stond woensdag op een camping vlak bij de finish van etappe vijf van de Tour de France.

Roxane Knetemann ging langs bij Dylans vader Gerrie Groenewegen, die de barbecue al vroeg had aangezwengeld. "Dylan vindt het prettig dat ik in de nabijheid ben, dus als er iets gebeurt dat ik bij hem kan zijn."

Barbecueën met familie Groenewegen: 'Hij vindt het prettig dat ik in de nabijheid ben'

Dit is etappe 6: vlak, vlak, vlak en dan sprinten

De zesde etappe van de Tour de France is bijna 164 kilometer lang en vrijwel helemaal vlak. Maar niet helemáál.

Al vroeg in de koers ligt de Col du Bois Clair, een klimmetje van vrijwel niks, van de vierde categorie, van 1,6 kilometer lang die gemiddeld 6 procent stijgt.

Daarna volgt al snel een tussensprint in Cormatin en dáárna is het 130 kilometer wachten op écht sprinten in Dijon.

Profiel van de zesde etappe

In de finale zit nog een heikel punt. Op 500 meter van de finish ligt een rotonde. Een grote, brede rotonde, dat wel, afgezet met hekken, maar het zal enorm dringen worden om daar als een van de eerste renners de rotonde op te draaien.

De laatste kilometer in Dijon: een rotonde op weg naar de finish

De weg van de rotonde en de laatste honderden meters naar de finish zijn wel breed, dus dat maakt het wellicht wat overzichtelijker. Maar de adrenaline zal tegen die tijd het peloton uit spuiten.

De rotonde in de finale van etappe 6

De koers op tv en online, radioverslag en De Avondetappe: zo volg je de Tour live

Etappe 6: sprinten in de wasmachine of ploeteren in de waaier?

Mark Cavendish kwam met een heel duidelijke missie naar deze Tour de France. Hij wilde het record van het aantal etappezeges alleen in handen krijgen. En nu dat gelukt is - gisteren won hij zijn 35ste Touretappe - wil hij meer. Hij wil nóg een etappe winnen.

En dat kan vandaag al. Opnieuw wacht de renners namelijk een vlakke rit. Dit keer is de etappe 163,5 kilometer lang, met start in Mâcon en finish in Dijon.

Maar het is allesbehalve een zekerheidje dat een renner twee dagen op rij een massasprint wint. "Je zit in een wasmachine en er kan veel gebeuren", omschrijft oud-renner en analist Tom Dumoulin massasprints. "Daar gaat niet iedere dag dezelfde winnaar uitkomen."

Lees hier verder:

Pedersen stapt wél op in zesde etappe

Mads Pederson ging in de massasprint woensdag hard tegen het asfalt nadat hij eerst de boarding had geraakt. Zonder breuken, wel gebutst, stapt Pedersen vandaag wél op voor etappe zes, dat meldt zijn ploeg vanochtend.

Familie Cavendish dolgelukkig met record: 'Hij heeft een liefdesaffaire met de Tour'

Cavendish op het gras met een aantal van zijn kinderen

Als Cavendish woensdagochtend in Saint-Jean-de-Maurienne de bus van zijn ploeg Astana uitstapt, klinkt er een enthousiast gejoel. "Vandaag is de dag, Cav!", roept een fan van de sprintveteraan.

De fan had gelijk: Cavendish sprint die middag naar zijn 35ste ritzege in de Tour, eentje meer dan de grote Eddy Merckx.

Een dag in het spoor van de nieuwe recordhouder. Met het Vlaamse koppel Mario en Bernice, dat Cavendish al vanaf 2007 op de voet volgt. En met het complete gezin van Cavendish, dat er gisteren ook bij was.

Lees het hier:

Zo ging het gisteren: 'Cav' sprint naar zijn 35ste

Cavendish boekt historische 35ste ritzege in Tour de France

Mark Cavendish brak gisteren eindelijk het record van meeste etappezeges in de Tour de France. De 39-jarige Brit sprintte in Saint Vulbas naar zijn 35ste ritoverwinning in de Ronde van Frankrijk en ging daarmee Eddy Merckx, die 34 keer zegevierde in de Tour, voorbij.

Lees het etappeverslag hier terug:

Aan de recordzege van 'Cav' zit een klein Nederlands tintje. Cees Bol is namelijk een van zijn ploeggenoten en onderdeel van de sprinttrein van de Brit.

"Alleen maar schreeuwen en een dikke knuffel", zo verliep de ontmoeting tussen Bol en Cavendish dertig seconden nadat ze de eindstreep waren gepasseerd. "Dit betekent heel veel, we hebben er heel hard voor gewerkt."

Lees hier de reacties van Bol en Cavendish:

On y va!

Dag zes van de Tour en weer een sprintetappe. Althans, dat is wat men denkt, kijkend naar de etappe van vandaag. Een rit over 163,5 kilometer van Mâcon naar Dijon. Maar let op: er is kans op waaiers. Dus het is opletten geblazen voor de klassementsmannen.

Het peloton vertrekt om 13.35 uur. Ze worden op de finishstreep in Dijon verwacht vanaf 17.15 uur.

Etappe 6