Etappe 6
NOS Wielrennen

Etappe 6: sprinten in de wasmachine of ploeteren in de waaier?

Mark Cavendish kwam met een heel duidelijke missie naar deze Tour de France. Hij wilde het record van het aantal etappezeges alleen in handen krijgen. En nu dat gelukt is - gisteren won hij zijn 35ste Touretappe - wil hij meer. Hij wil nóg een etappe winnen.

En dat kan vandaag al. Opnieuw wacht de renners namelijk een vlakke rit. Dit keer is de etappe 163,5 kilometer lang, met start in Mâcon en finish in Dijon.

Maar het is allesbehalve een zekerheidje dat een renner twee dagen op rij een massasprint wint. "Je zit in een wasmachine en er kan veel gebeuren", omschrijft oud-renner en analist Tom Dumoulin massasprints. "Daar gaat niet iedere dag dezelfde winnaar uitkomen."

Profiel van de zesde etappe

Stef Clement, ook oud-renner en analist, twijfelt er zelfs aan óf de zesde etappe wel in een massasprint zal eindigen. "Over deze rit wordt gezegd dat er weleens waaiers zouden kunnen ontstaan."

En als het dan waaiers worden, verwacht Clement dat de Alpecin-ploeg van Christoph Roodhooft het initiatief zal nemen. "Die ploeg heeft niets te schaften met het algemeen klassement."

"Het interesseert ze niks wat andere ploegen van ze vinden. Dus als ze het kapot kunnen rijden, rijden ze het kapot. En als daarbij één of twee klassementsrenners sneuvelen, so be it.'

Het is Tadej Pogacar, de huidige klassementsleider, weleens overkomen dat hij een flinke achterstand opliep omdat hij in de verkeerde waaier terechtkwam.

Clement: "In de Tour die Pogacar uiteindelijk won, is hij ooit zelf gemangeld door een waaier. Toen verloor hij geloof ik 1 minuut 40 (etappe 7 van Tour 2020, red.). Toen trok Jumbo-Visma het ineens op de kant toen hij terugkwam van een lekke band en werd hij op behoorlijke afstand gereden."

"Je kunt altijd onverwachte trucs verwachten als de wind zich ervoor leent."

Bekijk hieronder een samenvatting van die roemruchte zevende etappe uit 2020:

2020: samenvatting etappe 7: Van Aert wint weer, Pogacar slachtoffer van waaiers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl