Gevechten in Gaza, maar het lijkt nog niet het verwachte grondoffensief • Internet plat in Gaza
In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.
- Israëlische leger: 'uitbreiding' van operaties op de grond.
- Internetproviders in de Gazastrook melden dat hun diensten zijn platgelegd als gevolg van een serie zware Israëlische bombardementen.
- Leger Israël: 'Hamas gebruikt groot ziekenhuis als hoofdkwartier'
Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.
Blog gesloten
Dit blog is gesloten. We gaan verder in een nieuw liveblog.
Israëlische woordvoerder: grondoperatie is 'sweep en clear'-actie
Bij de uitbreiding van Israëlische militaire operaties op de grond in Gaza gaat het om zogeheten 'sweep and clear'-activiteiten, gericht op het creëren van betere condities op de grond. Dat heeft een woordvoerder van het leger gezegd tegen de Amerikaanse zender ABC News.
"We zijn op zoek naar anti-tankcapaciteiten, we vernietigen observatieposten en we gaan het gevecht aan met terroristen waar we ze vinden", aldus de woordvoerder.
Correspondent Nasrah Habiballah over de grondoperaties van het Israëlische leger in Gaza:
Doden bij gevechten en protesten op de Westelijke Jordaanoever
Op de Westelijke Jordaanoever zijn vandaag vier doden gevallen bij gevechten tussen Israëlische troepen en Palestijnen, zo meldt het Palestijnse persbureau WAFA. Volgens het Israëlische leger werden soldaten beschoten in de stad Jenin, en bij het terugvuren kwamen er twee Palestijnse mannen om het leven. Eén van hen was een Hamas-lid, de andere hoorde bij Islamitische Jihad, zo melden beide militante organisaties. In Jenin kwam op een ander moment nog een man om het leven, onbekend is op welke manier.
In Qalqiliya trachtten Israëlische soldaten vandaag de winkel te sluiten van een ondernemer die volgens hen opriep tot geweld. Toen ze daarbij werden beschoten, schoten ze ten minste één Palestijnse man dood, zegt het leger. Volgens WAFA zijn er de afgelopen weken 110 Palestijnen om het leven gekomen op de Jordaanoever, een aantal dat niet onafhankelijk te verifiëren is.
Het was voor de derde vrijdag op rij een dag vol protesten op de Jordaanoever. In Jeruzalem werden jonge Palestijnen tegengehouden om te bidden in de Al-Aqsa-moskee, uit vrees voor ongeregeldheden: alleen zo'n 5000 oudere moslims mochten uiteindelijk de moskee in, ongeveer een tiende van het normale aantal bezoekers. Het kwam uiteindelijk toch tot opstootjes, waarbij de Israëlische politie traangas afvuurde. Ook in Hebron was het onrustig: Israëlische militairen werden bekogeld door Palestijnse demonstranten, voor zover bekend zonder gewonden.
Hamas: 'Gevechten met Israëlische troepen in Gaza'
Hamas zegt dat strijders op twee plekken in de Gazastrook vechten tegen Israëlische troepen. De gewapende tak van Hamas meldt confrontaties in Beit Hanoun, in het noorden, en in Bureij, in het midden van Gaza. Hamas spreekt in een verklaring van "gewelddadige confrontaties op de grond".
Israëlische media schreven eerder op vrijdagavond dat Palestijnse bronnen melden dat Israëlische troepen met tanks het gebied waren binnengetrokken.
Israël kondigde aan de grondoperaties "uit te breiden", maar het is niet duidelijk of dit het begin is van de grondoorlog waar al weken over gesproken wordt. Woordvoerder Peter Lerner van de Israëlische strijdkrachten zei later op de avond dat de operaties niet de start van het grondoffensief zijn.
Correspondent Nasrah Habiballah over het lot van de gijzelaars in Gaza
VN neemt resolutie aan over 'humanitair bestand'
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft een resolutie aangenomen die oproept tot een 'humanitair bestand' in Gaza. De resolutie was ingediend door Arabische landen, waaronder Jordanië.
Van de 193 leden van de Algemene Vergadering stemden 120 voor de resolutie en 14 tegen, 45 landen onthielden zich van stemming, waaronder Nederland.
Canada kwam nog met een amendement dat de terreuraanvallen van Hamas in Israël en het nemen van gijzelaars door Hamas veroordeelt. Voor dat amendement, gesteund door de Verenigde Staten, was niet de benodigde twee derde meerderheid. De VN-vertegenwoordiger van Israël zei daarover dat "het merendeel van de internationale gemeenschap liever het verweer van nazi-terroristen steunt dan Israël".
Grote zorgen over wegvallen communicatie met Gazastrook
WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus zegt dat zijn organisatie alle contact is verloren met personeel, zorginstellingen en gezondheidswerkers in Gaza. In de Gazastrook ligt het internet plat en kan ook niet meer gebeld worden sinds het begin van de avond.
De WHO-topman zegt diep bezorgd te zijn over zijn medewerkers en dringt aan op onmiddellijke bescherming van alle burgers in Gaza en volledige humanitaire toegang.
Ook de Rode Halve Maan heeft geen contact meer met zijn teams in de Gazastrook.
'Grondoffensief mogelijk begonnen'
"Dit zou een teken kunnen zijn dat het grondoffensief is begonnen", zegt Han Bouwmeester, hoogleraar militair-operationele wetenschappen in Nieuwsuur. "Maar ik ben er wel wat voorzichtig mee, want het werd al eerder aangekondigd door de Israëlische legertop."
Dat de elektriciteit in Gaza is uitgevallen, noemt hij ook een mogelijke stap richting een grondoffensief. "Er is nu een black-out. Mensen kunnen nu niet communiceren."
"We zien meer bombardementen, en ik vermoed dat de artillerie nu ook schiet. Dat zouden de voorbereidende beschietingen kunnen zijn voordat je een aanval inzet, gericht op de eerste verdedigingslinies van Hamas." Bouwmeester vreest een bloedige strijd. "Vechten in steden levert voor alle partijen, ook voor de burgers, heel veel slachtoffers op. Straat voor straat, tussen het puin, zal Israël Hamas proberen uit te schakelen."
Update correspondent Nasrah Habiballah
Zes gewonden bij aanvallen op Egyptische badplaatsen, vermoedelijk vanuit Jemen
Bij explosies in de Egyptische toeristenstadjes Taba en Nuweiba zijn zes mensen gewond geraakt, zo melden zowel Israëlische als Egyptische overheidsbronnen. Volgens Israël gaat het om drones en raketten die gelanceerd werden vanuit Jemen, door de Houthi-beweging. Die wordt gesteund door Iran. Volgens de Israëlische regering waren ze eigenlijk bedoeld om doelen in Israël te treffen. De Houthi's zelf hebben nog niet gereageerd.
Beide populaire badplaatsen liggen in het Sinaï-gebied, dat grenst aan Israël: Taba ligt direct aan de grens met het buurland, Nuweiba zo'n 70 kilometer zuidelijker. De zes gewonden vielen in Taba, waar een drone zich in een gebouw boorde.
Het is niet de eerste keer dat de Houthi's zich in dit conflict lijken te mengen: vorige week onderschepte een Amerikaans oorlogsschip in de Rode Zee projectielen gelanceerd vanuit Jemen, die gericht waren op Israël.
'Vanavond begint de vergelding', zegt adviseur van Netanyahu
Een politiek adviseur van de Israëlische premier Netanyahu, Mark Regev, zegt tegen de Amerikaanse zender MSNBC dat "Hamas zal boeten voor zijn misdaden tegen de menselijkheid". "Hamas zal vanavond onze wraak voelen. Vanavond begint de vergelding."
Tegelijkertijd zegt Hamas klaar te zijn om een Israëlische grondoperatie te weerstaan. "Als Netanyahu besluit om Gaza vannacht binnen te vallen, staat het verzet klaar", schrijft Ezzat al-Rishaq, een hooggeplaatst lid van Hamas, op Telegram. "De overblijfselen van zijn soldaten zullen worden opgeslokt door het land van Gaza."
'In Gaza is niemand meer te bellen'
Het is nog niet duidelijk of de intensivering van de Israëlische grondoperaties in de Gazastrook het begin is van het verwachte grondoffensief. "Het is nog niet duidelijk waar de wereld nu naar zit te kijken", zegt correspondent Nasrah Habiballah. Ze krijgt haar bronnen in Gaza niet meer telefonisch te pakken.
VS dringt aan bij Israël niet te starten met grondoffensief
Het Witte Huis vraagt dringend aan Israël een grondoffensief te heroverwegen. In plaats daarvan adviseert de VS een "chirurgische" campagne te starten waarbij de luchtmacht en speciale commandotroepen precisieaanvallen kunnen uitvoeren op Hamasdoelen. Dat zeggen Amerikaanse bronnen tegen de Washington Post.
Autoriteiten binnen het Witte Huis maken zich volgens de krant zorgen over de potentiële gevolgen van een volledig grondoffensief. Ze zouden sterke twijfels hebben of Israël met zo'n aanval het doel om Hamas uit te schakelen wel bereikt. Daarnaast vrezen ze dat het de onderhandelingen over de vrijlating van bijna 200 Israëlische gijzelaars zal verstoren.
De Amerikanen zijn ook bang dat een grondoffensief zal leiden tot veel doden onder zowel Palestijnse burgers als Israëlische soldaten.
Een woordvoerder van het Israëlische leger heeft op een persconferentie gezegd dat het leger vanavond de acties op de grond in de Gazastrook "uitbreidt".
VS: gesprekken over vrijlating gijzelaars gaan door
Amerikaanse diplomaten zeggen tegen nieuwszender CNN dat de onderhandelingen over vrijlating van gijzelaars door Hamas doorgaan, ondanks de zware Israëlische bombardementen op de Gazastrook vanavond. Een Amerikaanse functionaris zei tegen de zender wel dat de gesprekken eerder "meer vooruitgingen" dan nu.
Ook het Witte Huis stelt dat er nog altijd "actieve gesprekken" zijn met Israël om een 'humanitaire pauze' in te lassen zodat gijzelaars kunnen worden vrijgelaten uit Gaza.
Een woordvoerder van het Israëlische leger zei vanavond echter dat geruchten over een mogelijke deal over vrijlating van gijzelaars "moeten worden genegeerd". Volgens het leger zal informatie over gijzelaars altijd eerst met families worden gedeeld, en dan pas met het publiek. "Geef je tot die tijd niet over aan de manipulatie en psychologische terreur van Hamas".
'Aanvallen op tunnels en andere terroristische infrastructuur'
'Mensen dicht bij de grens met Gazastrook horen enorme explosies'
Correspondent Nasrah Habiballah vertelt over de door Israël aangekondigde intensivering van de grondoperatie in de Gazastrook, en het wegvallen van alle communicatie met Gaza.
"Wat we horen van mensen in Israël die dicht bij de Gazastrook wonen, is dat ze enorme explosies horen."
Luchtalarm in zuiden Israël
In de Israëlische stad Ashkelon en plaatsen dicht bij de grens met Gaza gaat het luchtalarm af, meldt The Times of Israel. Volgens de krant zijn er nog geen berichten over inslagen in het zuiden van het land.
Op beelden van persbureau Reuters en Palestijnse media op X van eerder vanavond lijken ook raketten te worden afgevuurd vanuit de Gazastrook.
Al Jazeera-verslaggever in Gaza: 'geen enkele toegang tot communicatie'
Hamas roept internationale gemeenschap op bombardementen te stoppen
Hamas heeft andere landen gevraagd om alles in het werk te stellen om te zorgen dat de Israëlische bombardementen op Gaza stoppen. De Israëlische luchtmacht heeft die aanvallen opgevoerd en zegt dat ook de grondoperaties vrijdagavond "uitgebreid" worden.
"We doen een beroep op de Arabische en islamitische landen en op de internationale gemeenschap om verantwoordelijkheid te nemen en onmiddellijk de misdaden en reeksen moorden tegen onze mensen te staken", zegt Hamas in een verklaring.
Explosies bij grens Israël en Gaza
Op beelden van persbureau Reuters en Palestijnse media op X zijn aanhoudende explosies te zien op de grens van Israël en de Gazastrook.
Israelische leger: vanavond 'uitbreiding' van operaties op de grond
Een woordvoerder van het Israëlische leger heeft op een persconferentie gezegd dat het leger vanavond de acties op de grond in de Gazastrook "uitbreidt". Volgens het leger is de luchtmacht bezig met luchtaanvallen "op Hamas-tunnels en andere doelen".
"We zijn op alle fronten voorbereid om de veiligheid van Israël te bewaken", zei woordvoerder Daniel Hagari. Wat de "uitbreiding" inhoudt is vooralsnog niet duidelijk. Hagari herhaalde dat de inwoners van Gaza-Stad naar het zuiden moeten gaan.
Er zijn berichten dat de Gazastrook op dit moment heftig en aanhoudend wordt gebombardeerd.
Providers: Gazastrook zit nu zonder internet
Verschillende internetproviders in de Gazastrook melden dat hun diensten zijn platgelegd als gevolg van een serie zware Israëlische bombardementen. Onder meer de providers Paltel en Jawwal zeggen dat klanten geen internetverbinding meer hebben, als gevolg van de bombardementen.
De provider NetStream waarschuwde enkele dagen geleden al dat de internetvoorziening bijna gestopt moest worden, als gevolg van brandstoftekort. Ook die provider lijkt nu uit de lucht.
De noodhulporganisatie Rode Halve Maan, de voornaamste hulpdienst in het gebied, zegt nu geen contact meer te kunnen leggen met zijn hoofdkwartier in de Gazastrook.
Aangifte Joodse gemeenschap tegen Van Baarle en Simons
Leden van de Joodse gemeenschap in Nederland hebben aangifte gedaan tegen Tweede Kamerleden Stephan van Baarle (Denk) en Sylvana Simons (Bij1). Dat meldt De Telegraaf, en wordt door het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) bevestigd aan de NOS.
Van Baarle gebruikte deze week in een debat in de Tweede Kamer de leus 'From the river to the sea, Palestine will be free', die daarna door Simons werd herhaald. Daar ontstond meteen heftige discussie over. Een meerderheid in de Kamer heeft uitgesproken dat de leus een oproep tot geweld is. Partijen vinden dat de uitspraak de vernietiging van Israël propageert. Kamervoorzitter Bergkamp maakte duidelijk dat zij de leus niet meer in de Kamer wil horen, hoe die ook wordt uitgelegd.
Tweede Kamerleden kunnen niet worden vervolgd voor wat zij zeggen in het parlement. De aangevers wijzen in de aangifte echter ook op het partijprogramma van Denk en een nieuwsbrief van Bij1 waarin de politici zich schuldig zouden maken aan 'groepsdiscriminatie en antisemitisme, belediging, haatzaaien en het oproepen tot geweld tegen Joden', schrijft de krant.
Leger Israël: 'Hamas gebruikt groot ziekenhuis als hoofdkwartier'
Hamas gebruikt het grootste ziekenhuis van Gaza-Stad als commandocentrum, zo stelt het Israëlische leger. Het Shifa-ziekenhuis zou toegang bieden aan door Hamas gegraven tunnels, waarin strijders van de groep zich zouden hebben verscholen na de moordaanslagen, morgen drie weken geleden, in Israël.
Ook zou er onder het ziekenhuis nog voldoende brandstof opgeslagen liggen, alleen te gebruiken door Hamas zelf, en zouden er slaapzalen en badkamers zijn voor 'honderden' Hamas-strijders.
Op een persconferentie liet een woordvoerder van het leger geluidsopnames horen van anonieme Gazanen, die bespreken hoe het ziekenhuis als hoofdkwartier dient voor Hamas-strijders. Ook werden satellietbeelden vertoond, die duidelijk moeten maken dat het ziekenhuis ook een Hamas-hoofdkwartier is. Israël claimt al jaren dat het ziekenhuis door Hamas gebruikt wordt, maar leverde daar tot nu toe nooit bewijs voor. Hamas spreekt de beschuldiging tegen.
Lees meer in dit artikel:
'Aanzienlijke vooruitgang' in onderhandelingen over vrijlating gijzelaars
Diplomatieke bronnen melden aan de Arabische nieuwszender Al Jazeera en de Amerikaanse nieuwszender CNN dat er "aanzienlijke vooruitgang" is bij de onderhandelingen over de vrijlating van Israëlische gijzelaars die worden vastgehouden door Hamas.
Die gesprekken worden geleid door Qatar. Een bron spreekt tegen CNN van "een doorbraak", maar zegt dat er ook nog altijd pijnpunten zijn die moeten worden opgelost. Een Amerikaanse diplomaat tempert de verwachtingen iets. Er zou inderdaad progressie zijn geboekt, maar "het spant erom".
Het is niet duidelijk wat er tegenover vrijlating van de Israëlische gijzelaars in Gaza zou staan. Er wordt mogelijk gesproken over een staakt-het-vuren.
Familie Israëlische gijzelaars volgende week in Nederland
Familieleden en vrienden van drie Israëlische gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden zijn volgende week in Nederland. Ze gaan hier in gesprek met de pers. Onder hen zijn ook de vader en grootvader van Ofir Engel, die eerder deze maand via een spoedprocedure de Nederlandse nationaliteit kreeg.
De familie en vrienden komen met steun van de Israëlische ambassade in Den Haag en vier Joodse organisaties: Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), Maccabi, Joodse Gemeente Amsterdam en StandWithUs. Volgens Naomi Mestrum, directeur van het CIDI, komt het initiatief voor de bezoeken vanuit Israël zelf. De betrokken partners en de ambassade dragen financieel niet bij.
EU houdt volgend jaar vredestop
De Europese Raad zal over ongeveer zes maanden een vredestop houden over de oorlog tussen Israël en Hamas. Dat heeft de Spaanse premier Sánchez laten weten.
Het voorstel over de vredestop kwam van Spanje, dat momenteel voorzitter is van de Raad van de Europese Unie. Het land wilde eigenlijk dat de EU-lidstaten in een gezamenlijke verklaring een onmiddellijk staakt-het-vuren zouden eisen tussen Israël en Hamas. Maar omdat er veel discussie was over welke woorden gebruikt moesten worden, lukte dat niet. In plaats daarvan hebben EU-leiders opgeroepen tot humanitaire corridors en gevechtspauzes om hulp Gaza in te krijgen.
In ruil voor dat compromis werd het Spaanse voorstel over een vredesconferentie aangenomen. Volgens Sánchez zal daar de tweestatenoplossing voor het conflict opnieuw op tafel komen.
Chirurgisch team van Rode Kruis aangekomen in Gaza
Een chirurgisch team en een explosievenexpert van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zijn aangekomen in Gaza. De tien deskundigen waren al een tijdje beschikbaar om hulp te verlenen in het gebied, maar konden eerder niet de grens bij Egypte over. Het is de eerste keer dat chirurgen van het Rode Kruis het gebied hebben kunnen bereiken.
De artsen zullen in ziekenhuizen in Gaza ondersteuning bieden en operaties uitvoeren. "Deze cruciale humanitaire hulp geeft een beetje verlichting, maar het is niet genoeg", zegt de regionale ICRC-directeur Fabrizio Carboni. "Veilige, duurzame toegang tot hulpverlening is dringend nodig."
Ziekenhuis in Gaza overvol
In het Nasser Medical Complex in Gaza is geen IC-bed meer over. Door de gebeurtenissen van de afgelopen weken is het ziekenhuis overvol geraakt.
Ook voor patiënten met chronische ziekten is geen plek meer:
Van Gennip tegen werkgevers: maak ruimte voor gesprek over Israël en Gaza
Demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken vraagt werkgevers op de werkvloer gesprekken mogelijk te maken over de situatie in Israël en Gaza. De minister merkt dat de gebeurtenissen veel emoties teweegbrengen, op scholen, verjaardagen en ook op de werkvloer.
Ze wil daarom dat werkgevers een dialoog faciliteren, ook als dat soms moeilijk is. "Het is belangrijk dat we het gesprek blijven aangaan, naar elkaar luisteren en de hand naar elkaar uitsteken. Om daarna weer met elkaar verder te kunnen. Als het mogelijk is, maak dan maandagochtend even tijd om er met een kop koffie bij stil te staan."
EU stuurt zes vliegtuigen met hulpgoederen bestemd voor Gaza
De Europese Unie stuurt de komende twee weken nog eens zes vliegtuigen met hulpgoederen bestemd voor de Gazastrook. Het eerste vliegtuig is vandaag vertrokken vanuit Kopenhagen naar Egypte met medicijnen en onderwijsmaterialen. In de Gazastrook is er volgens hulporganisaties op dit moment aan alles tekort.
Eerder vlogen al twee vliegtuigen met noodhulp van Unicef richting Gaza. En de laatste dagen gingen bij de grens met Egypte tientallen vrachtwagens de grens over. Dat moeten er volgens de EU veel meer worden. De Europese leiders deden gisteravond een oproep om gevechtspauzes in te stellen om dit mogelijk te maken.
De grens met Egypte is de enige plek waar noodhulp Gaza in kan, want het gebied wordt door Israël geblokkeerd.
Zes vrachtwagens van Internationale Rode Kruis en vier van Egyptische Rode Halve Maan
In Gaza zijn vandaag zes vrachtwagens van het Internationale Rode Kruis en vier vrachtwagens van de Egyptische Rode Halve Maan aangekomen. De zes vrachtwagens van het Internationale Rode Kruis bevatten medisch materiaal, oorlogschirurgiekits en waterzuivering voor 50.000 liter water.
Het totale aantal vrachtwagens dat sinds zaterdag Gaza heeft bereikt, staat nu op 84.
WHO: duizend lichamen onder puin
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het vanuit de Gazastrook schattingen heeft doorgekregen van het aantal mensen dat nog onder het puin van platgebombardeerde gebouwen ligt. Het zou gaan om meer dan duizend lichamen, zei WHO-vertegenwoordiger Peeperkorn vanuit Jeruzalem.
Hij zei ook dat de WHO niet twijfelt aan de dodentallen die het door Hamas aangestuurde gezondheidsministerie in Gaza meldt. De afgelopen jaren zijn die cijfers volgens hem betrouwbaar gebleken. Volgens het gezondheidsministerie zijn tot nu toe meer dan 7000 mensen gedood.
De zoektocht naar overlevenden en lichamen onder het puin in Gaza wordt bemoeilijkt door gebrek aan materieel, zeggen reddingswerkers. Zo ook afgelopen woensdag in Khan Younis:
Gewonden bij raketaanval op Tel Aviv
Militanten in de Gazastrook hebben een spervuur aan raketten afgevuurd op Tel Aviv. Israëlische media melden dat in de stad drie mensen gewond zijn geraakt toen een van de raketten een appartementengebouw raakte. Volgens The Times of Israel heeft Hamas de verantwoordelijkheid voor de raketaanval opgeëist.
Op beelden is schade aan een gebouw te zien:
Kabinet trekt meer geld uit voor noodhulp aan Gaza
Het kabinet trekt 15 miljoen euro extra uit voor humanitaire hulp aan de mensen in de Gazastrook. Demissionair minister Schreinemacher voor Ontwikkelingssamenwerking maakte bekend dat dat bedrag boven op de 10 miljoen komt die het kabinet vorige week al beschikbaar stelde.
"De noden zijn ontzettend hoog; er is daar behoefte aan medicijnen, water en voedsel", zei Schreinemacher.
Ze erkende dat het lastig is om de hulp bij mensen in Gaza te krijgen. "Er komen vanuit Egypte mondjesmaat trucks Gaza in. Dat moeten er veel meer worden en dat moet sneller", benadrukte de minister. Schreinemacher wees erop dat het kabinet daar al diverse keren op heeft aangedrongen.
VN: mogelijke oorlogsmisdaden aan beide kanten
De Verenigde Naties maken zich zorgen dat er oorlogsmisdaden worden gepleegd in de oorlog tussen Israël en Hamas. "We zijn bezorgd over de collectieve straf van burgers in Gaza, in reactie op de afschuwelijke aanvallen van Hamas, die op zichzelf ook oorlogsmisdaden zijn", zei een woordvoerder van de VN-mensenrechtencommissaris in Genève.
Zowel het collectief straffen als het ontvoeren van burgers is een oorlogsmisdaad, zei ze. Ze riep Israël op om de blokkade van water, voedsel, brandstof en stroom voor de Gazastrook onmiddellijk op te schorten.
Ook sprak ze haar zorgen uit over de Israëlische oproep aan inwoners van Gaza om het noorden te verlaten. Onder de huidige omstandigheden kan dat volgens haar worden opgevat als een gedwongen verhuizing, wat ook een oorlogsmisdaad is.
Team van artsen en hulpkonvooi bereiken Gaza
Een team van tien buitenlandse artsen en een hulpkonvooi met tien vrachtwagens zijn vanuit Egypte de grens met de Gazastrook overgestoken, melden internationale media.
The New York Times sprak met een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza, dat onder controle staat van Hamas. Deze Hisham Adwan zegt dat het medische team bestaat uit chirurgen uit Denemarken, Frankrijk, Duitsland en Spanje.
VN-hulpcoördinator voor de Palestijnse gebieden Hastings sprak eerder op de dag al de verwachting uit dat vandaag een stuk of acht vrachtwagens Gaza zouden bereiken. Aan boord van de trucks zijn water, voedsel en medicijnen.
Het totale aantal trucks dat sinds het uitbreken van de oorlog en de volledige blokkade van Israël de Gazastrook mochten binnenrijden staat nu op 84. Hasting zei dat er druk wordt onderhandeld met Israël om meer hulptransporten mogelijk te maken. Er staan volgens haar nog 150 vrachtwagens te wachten aan de grens bij Rafah en nog meer bij de Egyptische stad El Arish.
Israël bevestigt arrestaties op Westoever
Het Israëlische leger zegt dat er bij invallen op de Westelijke Jordaanoever 36 verdachten zijn opgepakt, onder wie zeventien Hamas-strijders. Het leger zegt ook dat er twee Palestijnen zijn gedood bij de inval in Jenin, volgens het leger nadat er op militairen was geschoten en explosieven waren gegooid.
Ook in Qalqilya is geschoten, bevestigt het leger. Het spreekt van gewonden, waar Palestijnse bronnen het hadden over zeker één dode.
Volgens Israël zijn tot dusver deze oorlog ruim duizend verdachten aangehouden op de Westelijke Jordaanoever, van wie 670 gelieerd zouden zijn aan Hamas.
Olijvenplukkers op de Westelijke Jordaanoever zien het geweld door kolonisten toenemen
Het is oogsttijd voor de Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever. De olijven in hun boomgaarden zijn rijp.
Maar bewoners van het dorpje Yasuf zeggen tegen correspondent Nasrah Habiballah dat ze veel olijven niet kunnen plukken, omdat ze bang zijn voor geweld van joodse kolonisten.
VN-hulporganisatie: 57 medewerkers gedood
57 medewerkers van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) zijn tot nu toe omgekomen in de oorlog tussen Israël en Hamas, heeft UNRWA-chef Philippe Lazzarini gezegd. Dat betekent dat er sinds dinsdag nog eens 22 VN-hulpverleners zijn gedood.
Hij herhaalde op een persconferentie de dringende noodzaak voor brandstof in de Gazastrook en riep op tot een substantiële en ononderbroken stroom aan hulpgoederen.
VN-hulpcoördinator voor de Palestijnse gebieden Lynn Hastings zei dat er voor vandaag "een stuk of acht" vrachtwagens vanuit Egypte naar Gaza gaan. Onder normale omstandigheden zijn dat er vele honderden per dag.
'Tientallen doden bij bombardementen op Gaza'
Zeker veertig inwoners van de Gazastrook zijn bij Israëlische bombardementen van vannacht en vanochtend gedood, meldt Al Jazeera. De Arabische zender baseert zich op een ziekenhuisbron en op het Palestijnse persbureau Wafa, dat is verbonden aan de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever. Ook de aan Hamas gelieerde nieuwszender QNN maakt melding van doden.
Bij nachtelijke aanvallen op de zuidelijke stad Khan Younis zijn volgens Al Jazeera vijftien mensen gedood. Een verslaggever in de stad spreekt van doorlopende bombardementen op de Gazastrook, "tapijtbombardementen van elk deel, elke stad, elke buurt van Gaza".
Het Israëlische leger zegt dat het alleen Hamas-doelen aanvalt.
Hamas: staakt-het-vuren voorwaarde vrijlating gijzelaars
Hamas zegt dat het de gegijzelde mensen uit Israël pas kan vrijlaten als er afspraken zijn over een staakt-het vuren. Dat schrijft de Russische zakenkrant Kommersant, die een vertegenwoordiger van de Palestijnse militante en terroristische beweging sprak. Een Hamas-delegatie is op bezoek in Moskou.
Abu Hamid zegt tegen de Russische krant dat er na de inval in Israël op 7 oktober vele tientallen mensen zijn gevangengenomen en naar de Gazastrook zijn gebracht. Hoeveel het er precies zijn en waar iedereen is, zegt hij niet te weten. "We hebben rustig de tijd nodig om hen te vinden en vrij te kunnen laten." Daarvoor is volgens hem een staakt-het-vuren nodig.
De Amerikaanse president Biden, Israëls sterkste bondgenoot, zei maandag dat hij wil dat eerst alle gegijzelden worden vrijgelaten en dat er daarna pas over een staakt-het-vuren kan worden gepraat. Israël zegt dat het streeft naar de volledige vernietiging van Hamas. Volgens de laatste inschatting van het leger zijn er 224 gegijzelden in de Gazastrook.
Hamas heeft tot nu toe vier gevangenen vrijgelaten. Begin deze week verbond een andere Hamas-vertegenwoordiger het openen van een permanente humanitaire corridor tussen Egypte en de Gazastrook aan het verder vrijlaten van gegijzelden. Ook zei Hamas eerder dat het pas gegijzelde militairen zal vrijlaten als Israël stopt met bombarderen.
Vijf oorlogen in 15 jaar: 'Het leven van kinderen in Gaza is een hel'
Aan de lopende band worden in Gaza zwaargewonde kinderen binnengebracht in overvolle ziekenhuizen. Van de in totaal 2,3 miljoen inwoners van de Gazastrook is bijna de helft jonger dan 18 jaar. Veel kinderen maken het geweld dus van dichtbij mee. Voor oudere tieners is dit de vijfde oorlog in vijftien jaar tijd.
"De kinderen begrijpen het niet. Waarom moeten zij dit meemaken? Waarom mogen zij geen normaal leven leiden?", zegt ggz-medewerker Jamal al-Rozzi vanuit Gazastad aan de NOS. "Wij ouders hebben geen antwoorden en dat geeft hun nóg meer stress."
Lees hier hele artikel:
Opnieuw Israëlische grondtroepen in Gaza
Voor de tweede nacht op rij heeft het Israëlische leger een inval over land gedaan in de Gazastrook. Volgens het leger werden daarbij opnieuw tanks ingezet.
De militairen op de grond kregen luchtsteun, meldt de Israëlische luchtmacht. Vanuit de lucht werden gebouwen in onder meer het oosten van Gaza-stad gebombardeerd, volgens het leger werden die gebruikt door Hamas. Ook zou een onbekend aantal Hamas-strijders zijn gedood en zouden raketlanceerinstallaties zijn geraakt.
Het leger zegt dat de militairen zich inmiddels weer hebben teruggetrokken uit de Gazastrook en zegt dat er geen militairen zijn gedood of gewond geraakt.
Doden bij invallen op Westoever
Bij invallen van het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn volgens Palestijnse en Israëlische bronnen mensen gedood.
In de stad Jenin kwamen drie mannen om het leven, meldt Wafa. Een van hen bloedde volgens het Palestijnse persbureau dood nadat Israëlische militairen een uitgerukte ambulance hadden tegengehouden door erop te schieten. Deze Ayser Mohammad Al-Amer was een lokale commandant van de Islamitische Jihad, meldt The Times of Israel. Ook raakten twaalf Palestijnen gewond.
In Qalqilya werd een 26-jarige man gedood door Israëlische militairen, zegt Wafa. Daar zou het leger met jeeps en een bulldozer de stad zijn binnengevallen en werden meerdere huizen doorzocht. Ook in Nablus is iemand gewond geraakt door Israëlisch vuur, meldt de Israëlische krant Haaretz op basis van het Palestijnse Rode Kruis.
Bij de verschillende invallen zijn volgens Wafa tientallen Palestijnen opgepakt. Israël maakt geen melding van de invallen.
Terugkijken: Serah Lisson is kolonist op de Westoever
Serah Lisson woonde in Parijs, maar vertrok naar voor haar heilig gebied. Ze is nu een van de bewoners van de illegale Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Op de Westoever werden sinds het uitbreken van de oorlog volgens mensenrechtenorganisaties meer dan negentig Palestijnen doodgeschoten door kolonisten of Israëlische militairen.
Nieuwsuur-verslaggever Ties Brock sprak met haar:
Israël meldt dood Hamas-commandanten
Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen gisteravond drie belangrijke Hamas-strijders gedood. Het gaat om commandanten van het Daraj Tuffah-bataljon, dat volgens Israël een grote rol speelde bij de terreuraanval op het land op 7 oktober. Het bataljon is onderdeel van de Gaza-stad-brigade van Hamas, die volgens Israël Hamas' voornaamste brigade is.
De Israëlische krant Haaretz schrijft dat de aanval op de drie Hamas-commandanten werd uitgevoerd met gevechtshelikopters. Het leger kreeg daarbij hulp van de binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet.
Leger VS valt Iraanse doelen in Syrië aan
Het Amerikaanse leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op twee doelen in Oost-Syrië, die volgens de Amerikanen worden gebruikt door de Iraanse Revolutionaire Garde en groeperingen die door Iran worden gesteund. Dat meldt minister van Defensie Austin. Hij spreekt van "precisie-verdedigingsaanvallen", die een reactie zijn op aanvallen op Amerikaanse troepen in Irak en Syrië. Sinds de oorlog tussen Hamas en Israël uitbrak, wordt de VS dagelijks aangevallen.
Volgens een Amerikaanse functionaris gaat het om aanvallen op wapen- en munitiedepots in de buurt van Abu Kamal, een plaats bij de grens met Irak. "De Verenigde Staten zullen aanvallen tegen ons niet tolereren", zegt Austin. "We zullen onszelf, onze mensen en onze belangen verdedigen." De vannacht uitgevoerde aanvallen staan volgens Austin los van de oorlog tussen Israël en Hamas.
Het Witte Huis meldde gisteren dat president Biden de hoogste Iraanse leider, ayatollah Khamenei, heeft gewaarschuwd om geen aanvallen uit te voeren op Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten.
'Raket slaat in op gebouw in Egypte'
In de Egyptische badplaats Taba is een raket ingeslagen op een medisch gebouw, meldt de Egyptische zender Al Qahera. Daarbij zouden zes gewonden zijn gevallen. De nieuwszender meldt op basis van bronnen dat de explosie verband houdt met de oorlog tussen Israël en Hamas.
Taba ligt aan de grens met Israël. Het Israëlische leger zegt bekend te zijn met een "veiligheidsincident" in het gebied en zei dat het "buiten onze grens" gebeurde. Een getuige bevestigt aan persbureau Reuters dat er een explosie is geweest.
VS: 900 extra militairen naar Midden-Oosten
De Verenigde Staten sturen ongeveer 900 extra militairen naar het Midden-Oosten, meldt het ministerie van Defensie. Volgens de woordvoerder zijn de troepen onder meer bedoeld om de Amerikaanse troepen in de regio beter te beschermen. Een woordvoerder van het Pentagon wil niet zeggen waar de troepen naartoe gaan, maar zegt wel dat de troepen "niet naar Israël gaan".
De VS stuurde eerder al wapensystemen, twee vliegdekschepen en bijbehorende aanvalsgroepen naar het oostelijke Middellandse Zeegebied om de aanwezigheid in de regio te versterken. Het Pentagon stuurt ook twee Amerikaanse Iron Dome-luchtafweersystemen naar Israël om het land te helpen bij de luchtafweer.
Europese leiders roepen op tot 'humanitaire corridors en gevechtspauzes'
Europese leiders roepen op tot "humanitaire corridors en gevechtspauzes" om hulp naar de Gazastrook te krijgen. Tot dat gezamenlijke statement kwamen zij gisteravond op een top in Brussel.
De leiders van de 27 landen maken zich volgens het document "ernstige zorgen over de verslechterende humanitaire situatie in Gaza". Er wordt opgeroepen tot een "snelle, veilige en ongehinderde humanitaire toegang en hulp om hen in nood te bereiken". Hiervoor zijn volgens de Europese leiders humanitaire corridors en gevechtspauzes nodig.
"De Europese Unie zal nauw samenwerken met partners in de regio om burgers te beschermen, bijstand te verlenen en toegang te faciliteren tot voedsel, water, medische zorg en onderdak", staat verder in de verklaring. Hierbij moet het zeker zijn dat dit soort bijstand niet wordt misbruikt door terroristische organisaties.
Welkom in een nieuw blog
Welkom in het liveblog van vrijdag 27 oktober over de oorlog tussen Hamas en Israël. Het blog van gisteren lees je hier terug.