Europese leiders bij aanvang van de top in Brussel vandaag
NOS NieuwsAangepast

EU-leiders worden het alsnog eens: oproep tot humanitaire corridors Gaza

Europese leiders roepen op tot humanitaire corridors en gevechtspauzes om hulp Gaza in te krijgen. Tot die gezamenlijke verklaring kwamen zij vanavond op een top in Brussel. Vanwege uiteenlopende standpunten over de oorlog was aanvankelijk nog onduidelijk of er vandaag een gezamenlijke oproep zou komen.

De leiders van de 27 landen maken zich volgens het document "ernstig zorgen over de verslechterende humanitaire situatie in Gaza". Er wordt opgeroepen tot "snelle, veilige en ongehinderde humanitaire toegang en hulp om hen in nood te bereiken." Hiervoor zijn volgens de Europese leiders humanitaire corridors en gevechtspauzes nodig.

Humanitaire crisis

In de Gazastrook woedt een humanitaire crisis. Vanuit Egypte komt mondjesmaat noodhulp binnen en Israël heeft de Palestijnse enclave afgesloten van water, elektriciteit en brandstof. Dagelijks worden zware bombardementen uitgevoerd op Hamas-doelwitten, waarbij ook burgers het slachtoffer worden. Israël herhaalt steeds dat Hamas burgers als levend schild gebruikt.

"De Europese Unie zal nauw samenwerken met partners in de regio om burgers te beschermen, bijstand te verlenen en toegang te faciliteren tot voedsel, water, medische zorg en onderdak", staat verder in de verklaring. Hierbij moet het zeker zijn dat dit soort bijstand niet wordt misbruikt door terroristische organisaties.

Demissionair premier Rutte denkt dat Israël gevoelig zal zijn voor de oproep. Volgens hem maakt het uit dat de Verenigde Staten, Europa en "landen in de regio op één lijn zitten". "Israël heeft er ook belang bij dat het de steun behoudt", zei Rutte na afloop.

Of de komende dagen meer hulpgoederen naar de Gazastrook zullen gaan, "zal moeten blijken", zei Rutte. Volgens hem zijn alle diplomatieke inspanningen daar nu op gericht. Rutte zei dat de toegang tot humanitaire hulpgoederen "massief" moeten worden verbeterd.

Verschillen

De verschillen tussen Duitsland en Ierland zijn exemplarisch voor de uiteenlopende perspectieven binnen de EU op het conflict. Na het door Hamas aangerichte bloedbad in Israël was Duitsland een van de eerste landen die onvoorwaardelijke steun uitsprak aan de Israëlische regering.

Andersom is er vanuit Ierland veel meer aandacht voor het lot van de Palestijnen. Waar na de massale Hamas-aanval de reflex van andere Europese landen was vierkant achter Israël te gaan staan, benadrukte de Ierse premier Varadkar gelijk dat "de reactie van Israël proportioneel moest zijn".

'Niet zwart-wit'

Ook in de Nederlandse politiek wordt geworsteld met het thema. "Het beeld is ontstaan dat het kabinet Israël blind steunt in alles wat er gebeurt", zei demissionair premier Rutte gisteren bij aanvang van een Kamerdebat over de oorlog. Volgens hem is de kwestie niet zwart-wit en "heeft het land zich aan voorwaarden te houden zoals het internationale oorlogsrecht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl