EU-vergaderzaal
NOS Nieuws

EU-leiders proberen het eens te worden over ‘humanitaire pauze’ Gaza

  • Kysia Hekster

    Correspondent Europese Unie

  • Ardy Stemerding

    EU-correspondent

  • Kysia Hekster

    Correspondent Europese Unie

  • Ardy Stemerding

    EU-correspondent

Er zou worden gesproken over uitbreiding van de Europese Unie, maar op de top die vanmiddag in Brussel begint zullen regeringsleiders het toch vooral hebben over de oorlog tussen Israël en Hamas. Eerder lukte het niet om alle landen op één lijn te krijgen. De grote vraag is dan ook of ze er vandaag in slagen tot een gezamenlijke oproep te komen voor tijdelijke gevechtspauzes.

Zo'n "humanitaire pauze" kan betekenen dat er dagelijks tijdelijk niet wordt gevochten. In een periode van enkele uren zou dan humanitaire hulp de Gazastrook in kunnen. Ook zouden mensen kunnen worden geëvacueerd.

Al weken probeert de Europese Unie eensgezind op te treden in het debat over de oorlog tussen Israël en Hamas. Met de nadruk op 'probeert', want tot nu toe zien we vooral een verdeelde EU.

Ook over een oproep tot tijdelijke gevechtspauzes lopen de meningen uiteen. Begin deze week deden ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg al een poging met een statement te komen, maar dat mislukte toen.

Aan de ene kant waren er landen als Ierland en België die een verdergaand staakt-het-vuren willen. Daartegenover stonden Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland, die niet te veel druk op Israël willen leggen en vooral benadrukken dat Hamas moet worden gestopt. Ze zijn ook bang dat hulpgoederen in handen kunnen vallen van de militante beweging, die door de EU is bestempeld als terreurorganisatie.

Nieuwe poging

Vandaag doen de EU-landen een nieuwe poging om het eens te worden. In de voorlopige conclusies van de Europese top, in handen van de NOS, benadrukken de leiders opnieuw dat humanitaire hulp voor de Gazastrook essentieel is. En daarom roepen ze op tot een "humanitaire pauze".

Maar of deze oproep in de uiteindelijke conclusie overeind blijft, moet nog blijken. Op Europese toppen komt zo'n verklaring er alleen als alle landen het erover eens zijn. Vaak wordt tot het laatste moment op woordniveau over een slotverklaring onderhandeld.

Dat de verklaring er komt is "heel belangrijk", zegt een hooggeplaatste EU-diplomaat. "We hebben Europeanen onder de gijzelaars en onder de mensen die vastzitten in Gaza. Daar moeten we goed voor zorgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl