Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Hamas: 50 gijzelaars dood na Israëlische aanvallen

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Blog gesloten

Dit blog is gesloten. We gaan verder in een nieuw liveblog.

Europese leiders roepen op tot 'humanitaire corridors en gevechtspauzes'

Europese leiders roepen op tot "humanitaire corridors en gevechtspauzes" om hulp Gaza in te krijgen. Tot dat gezamenlijke statement kwamen zij vanavond op een top in Brussel.

De leiders van de 27 landen maken zich volgens het document "ernstig zorgen over de verslechterende humanitaire situatie in Gaza". Er wordt opgeroepen tot een "snelle, veilige en ongehinderde humanitaire toegang en hulp om hen in nood te bereiken". Hiervoor zijn volgens de Europese leiders humanitaire corridors en gevechtspauzes nodig.

"De Europese Unie zal nauw samenwerken met partners in de regio om burgers te beschermen, bijstand te verlenen en toegang te faciliteren tot voedsel, water, medische zorg en onderdak", staat verder in de verklaring. Hierbij moet het zeker zijn dat dit soort bijstand niet wordt misbruikt door terroristische organisaties.

Jesaja (91) overleefde de Holocaust en nu ook raketten van Hamas

Jesaja Foyer beschrijft hoe hij zijn kleine schuilkelder gebruikt als Hamas raketten afvuurt op zijn woonplaats Ashkelon. Niet voor niets, want er landde er al één in zijn woonkamer.

Terwijl hij een cameraploeg van persbureau Reuters ontvangt, gaat opnieuw het luchtalarm:

Jesaja (91) overleefde de Holocaust en nu ook Hamasraketten

'VS en Qatar gaan relatie tussen Qatar en Hamas heroverwegen'

De Verenigde Staten en Qatar hebben afgesproken om de relatie van Qatar met Hamas te heroverwegen als de gijzelaarscrisis is opgelost, schrijft The Washington Post. Die afspraak zouden de twee landen recent in de Qatarese hoofdstad Doha hebben gemaakt.

Volgens Israël zijn er meer dan 220 mensen gegijzeld door Hamas. Wat een heroverweging van de relatie tussen Qatar en Hamas zal betekenen, is nog onduidelijk. Hamas heeft op dit moment een politiek kantoor in Doha. Of Hamas daar weg moet, is volgens de krant nog niet besloten.

Dat de politieke top van Hamas in Qatar is gevestigd, maakt dat het land nu een belangrijke rol speelt in de onderhandelingen rondom de oorlog tussen Israël en Hamas. Zo bemiddelde het land over de vrijlating van twee Amerikaanse gijzelaars.

Familieleden van gijzelaars opgeschrikt door luchtalarm bij bijeenkomst

Familie en vrienden van gijzelaars die worden vastgehouden door Hamas werden tijdens een protest in Tel Aviv opgeschrikt door het luchtalarm. Binnen enkele momenten waren ook explosies te zien in de lucht.

De mensen zochten schuilkelders op:

Bijeenkomst familie van gijzelaars verstoord door luchtalarm

Iraakse demonstranten blokkeren olietankwagens op weg naar Jordanië

Honderden Irakezen die protesteren tegen de aanvallen van Israël op Hamas, houden trucks met olie tegen die op weg zijn van Irak naar Jordanië, schrijft persbureau Reuters. De demonstranten willen voorkomen dat de olie wordt geëxporteerd naar landen die een vredesovereenkomst hebben met Israël.

Irak vervoert iedere dag ongeveer 15.000 vaten ruwe olie naar Jordanië, een van de weinige Arabische landen die een vredesverdrag hebben met Israël.

De ongeveer achthonderd Irakese demonstranten zijn aanhanger van de Popular Mobilisation Forces (PMF), een door Iran gesteunde Iraakse groepering van voornamelijk sjiitische milities. Zij begonnen vorige week vrijdag een sit-in bij de belangrijkste grensovergang van Irak met Jordanië om solidariteit te tonen met Gaza en op te roepen tot een einde aan de Israëlische bombardementen en blokkades.

Iraakse demonstranten onderweg naar de grens met Jordanië

Arabische landen: 'flagrante schendingen internationaal recht' bij aanvallen Gaza

De Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, Bahrein, Saoedi-Arabië, Oman, Qatar, Koeweit, Egypte en Marokko hebben de aanvallen op burgers in Gaza veroordeeld. Ook spreken de landen van "flagrante schendingen van het internationaal recht".

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische landen zeiden dat het recht van Israël op zelfverdediging na de aanval van Hamas geen rechtvaardiging vormt "voor het negeren van de rechten van de Palestijnen".

Het ontbreken van een politieke oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict heeft volgens de landen geleid tot "herhaaldelijke daden van geweld en het lijden van het Palestijnse en Israëlische volk en volkeren uit de regio". De Arabische ministers benadrukten de noodzaak van een tweestatenoplossing.

'Hamas-delegatie op bezoek in Moskou'

Een delegatie van Hamas bezoekt op dit moment Moskou, meldt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Rusland heeft banden met zowel Israël, Iran en de Palestijnse Autoriteit als met Hamas. Het Kremlin heeft de huidige oorlog tussen Israël en Hamas herhaaldelijk geweten aan falende Amerikaanse diplomatie, en heeft opgeroepen tot een wapenstilstand.

Israël heeft het bezoek van de Hamas-delegatie aan Moskou veroordeeld en Rusland opgeroepen om de delegatie uit te zetten. "Hamas is een terroristische organisatie, erger dan ISIS", stelt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in een statement.

Hamas: 50 gijzelaars dood na Israëlische aanvallen

Ongeveer vijftig gijzelaars zijn gedood als gevolg van Israëlische aanvallen, meldt Hamas. Of dat komt door aanvallen van Israël zelf, of dat de gijzelaars zijn geëxecuteerd uit vergelding voor de Israëlische aanvallen, laat Hamas in het midden.

Het is niet mogelijk om het slachtofferaantal onafhankelijk te verifiëren. Eerder deze week meldde Hamas al dat er twintig gijzelaars gedood zouden zijn als gevolg van de Israëlische aanvallen.

Volgens Israël zijn 224 mensen in gijzeling genomen, zowel Israëliërs als buitenlanders. Het totale aantal gijzelaars werd vandaag naar boven bijgesteld: eerder gingen de Israëlische autoriteiten uit van 222 mensen. Vier gijzelaars zijn vrijgelaten: twee Amerikaanse en twee Israëlische.

'Docent Huygens College Amsterdam op non-actief na uitspraken oorlog'

Een docent van het Huygens College in Amsterdam-West is door de directie van de middelbare school op non-actief gezet naar aanleiding van uitspraken over de oorlog tussen Israël en Hamas. Dat meldt de Amsterdamse tv-zender AT5 op basis van een interne e-mail.

De docent zou de uitspraken hebben gedaan in een-op-een-gesprek met de directeur van de school. De uitlatingen konden niet door de beugel, staat volgens AT5 in de mail van de directeur. Wat de docent precies gezegd heeft, is niet bekend.

Een woordvoerder van scholengemeenschap Zaam, waaronder het Huygens College valt, bevestigt aan AT5 dat de docent op dit moment geen les geeft. "Zaam verwacht van haar docenten dat zij zich in conflictsituaties neutraal opstellen. De directie van de school en het bestuur hebben de docent aangesproken over de uitspraken en gevraagd om een zienswijze in de ontstane situatie te geven."

Rutte: meer humanitaire hulp aan Gaza is cruciaal

Volgens demissionair premier Rutte is het "cruciaal" dat er snel meer humanitaire hulp naar Gaza gaat. Dat zei hij in Brussel, waar een EU-top gaande is die onder meer gaat over de oorlog tussen Hamas en Israël.

"Er is massief meer water, voedsel, stroom en brandstof voor de ziekenhuizen nodig, zodat de humanitaire situatie kan verbeteren." Vandaag kwamen er opnieuw 12 vrachtwagens met hulpgoederen via de grensovergang met Egypte Gaza binnen. "Dat is te weinig, dat volume moet omhoog", stelt Rutte.

Hij benadrukte verder dat het van het grootste belang is dat Israël Hamas uitschakelt: "We moeten erkennen dat Israël geen toekomst heeft als het Hamas niet uitschakelt. Maar het is cruciaal dat dat niet ten koste gaat van onschuldige Palestijnse burgers in Gaza."

Rutte: 'Israël moet Hamas uitschakelen maar niet ten koste van Palestijnen'

VN: watervoorziening in Gaza tijdelijk verbeterd

De watervoorziening in Gaza is tijdelijk verbeterd, meldt het Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) van de Verenigde Naties. VN-instanties zorgden ervoor dat er kleine hoeveelheden brandstof zijn afgeleverd in de Gazastrook, en daarmee kunnen waterpompen worden aangedreven.

De verbetering van de watervoorziening is volgens OCHA waarschijnlijk wel van korte duur: de organisatie vreest dat de beschikbare brandstof vandaag alweer verbruikt wordt, waardoor de aanvoer van leidingwater weer zal stoppen

Erdogan: 'Israëlische aanvallen zijn barbaars'

De Turkse president Erdogan heeft de aanvallen van Israël op Gaza "barbaars" genoemd. De aanvallen gaan verder dan zelfverdediging, zei Erdogan in een toespraak in zijn presidentieel paleis.

Hij leverde scherpe kritiek op de houding van westerse landen in de oorlog. Die steunen de Israëlische aanvallen volgens hem onvoorwaardelijk in plaats van op te roepen tot beheersing. Westerse landen houden zich volgens Erdogan in Gaza niet aan het internationaal recht omdat "het bloed dat wordt vergoten van moslims is". De Turkse president vroeg zich af wat er nog meer moet gebeuren in Gaza voordat het Westen oproept tot een wapenstilstand.

'Nederlandse regering moet zich kritischer uiten naar Israël'

De Nederlandse regering kritischer moet zijn op Israël, vindt ruim de helft van de ondervraagden in een onderzoek onder 2225 volwassenen van onderzoeksbureau I&O Research en de Volkskrant.

Uit het onderzoek blijkt dat 55 procent een kritischere houding wil. 21 procent vindt de huidige reactie goed, en 6 procent vindt dat Nederland juist meer steun aan Israël zou moeten bieden. 18 procent heeft geen mening.

Slechts 15 procent vindt dat de Nederlandse regering Israël onvoorwaardelijk moet steunen, zoals premier Rutte aanvankelijk deed. "Je krijgt de indruk dat Rutte zich nu onder druk van de publieke opinie scherper opstelt richting Israël", zegt onderzoeker Peter Kanne van I&O in de Volkskrant. Daarnaast vindt een ruime meerderheid (78 procent) dat de regering bij Israël moet aandringen om geen onnodige burgerslachtoffers te maken in de Gazastrook.

Tegelijkertijd vindt driekwart van de ondervraagden dat Hamas verantwoordelijkheid is voor het oplaaien van het conflict. Bijna niemand (4 procent) houdt Hamas "nauwelijks of niet" verantwoordelijk.

Militanten schieten raketten op Tel Aviv, gebouw geraakt

Vanuit de Gazastrook is een spervuur aan raketten afgevuurd in de richting van Tel Aviv, melden Israëlische media. Het leger zegt dat het luchtalarm is afgegaan.

Volgens The Times of Israel hebben bewoners explosies gehoord, vermoedelijk van de Israëlische luchtafweer. Er zijn vooralsnog geen berichten over gewonden, schrijft de site.

De Israëlische krant Haaretz schrijft dat een gebouw in Petah Tikva, een voorstad van Tel Aviv, is geraakt, waarna brand is uitgebroken.

Een verslaggever van The Times of Israel plaatste dit filmpje op X van de schade:

Israël bevestigt arrestaties van tientallen mensen op Westoever

Het Israëlische leger zegt dat het vannacht meer dan 60 verdachten heeft opgepakt, onder wie 46 vermoedelijke Hamas-strijders. De arrestaties vonden plaats op verschillende plekken op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens het leger zijn bij de actie ook vuurwapens in beslag genomen.

Eerder sprak het Palestijnse persbureau Wafa over zo'n honderd arrestaties.

Het leger zegt dat er sinds het uitbreken van de oorlog met Hamas ongeveer duizend gezochte personen op de Westoever zijn opgepakt. Onder hen zouden 660 banden met Hamas hebben.

Twaalf vrachtwagens met hulp bereiken Gaza

De Palestijnse afdeling van het Rode Kruis, de Rode Halve Maan, heeft in Rafah twaalf vrachtwagens met hulpgoederen van de Egyptische zusterorganisatie in ontvangst genomen. Aan boord zijn water, voedsel, medicijnen en medische hulpmiddelen voor de inwoners van de Gazastrook, maar geen brandstof, zegt de hulporganisatie.

Sinds zaterdag zijn er in totaal 74 vrachtwagens de grens tussen Egypte en Gaza overgestoken. Voor de grens staan nog een paar honderd vrachtwagens met hulp te wachten. Normaal gesproken wordt Gaza dagelijks bevoorraad door honderden vrachtwagens. De huidige hulpkonvooien zijn dan ook een druppel op de gloeiende plaat, zei een medewerker van de Rode Halve Maan in Gaza maandag.

Enkele vrachtwagens van het hulpkonvooi

Palestijnse minister in Den Haag: staakt-het-vuren essentieel

De Palestijnse minister al-Maliki van Buitenlandse Zaken zegt dat het van het grootste belang is dat er een staakt-het-vuren komt in de Gazastrook. Hij hekelde het idee van een zogenoemde humanitaire pauze, waar de EU vandaag over praat. "Wat houdt zo'n pauze precies in? Stop je dan voor een half uur met bombarderen? Of laat je de bommen niet boven het ene gebied vallen, maar val je dan een andere plek aan? Dit is onacceptabel. Zo kunnen we mensen niet veilig van hulp voorzien."

Minister al-Maliki sprak in Den Haag, waar hij gisteren en vandaag het Internationaal Gerechtshof bezocht. Hij wil dat het hof onderzoek gaat doen naar Israël, dat hij vanwege de blokkade van de Gazastrook en de oproep om het noorden te verlaten beschuldigt van oorlogsmisdaden. "We willen dat Israël verantwoordelijk wordt gehouden. Dat is het allerbelangrijkst."

Hij noemt de aanvallen van Israël anders dan die in eerdere oorlogen. "Het is een oorlog die uit wraak wordt gevoerd. Deze oorlog heeft geen echt doel, behalve de totale vernietiging van elke leefbare plek in Gaza."

Q&A over de oorlog tussen Israël en Hamas

Correspondent Nasrah Habiballah en verslaggever Sander van Hoorn beantwoordden gisteren in deze Q&A vragen die volgers van het Instagramaccount van de NOS stelden over de oorlog tussen Israël en Hamas:

Q&A: vragen over de oorlog tussen Israël en Hamas beantwoord

Populair pro-Palestijns account van sociale media gehaald

Het Amerikaanse Meta, moederbedrijf van onder meer Instagram en Facebook, heeft Instagram- en Facebookaccounts van Eye on Palestine uit de lucht gehaald. Volgens het bedrijf is dat gebeurd uit veiligheidsoverwegingen, meldt NBC News.

Beveiligingsmedewerkers zouden hebben gezien dat er hackpogingen werden gedaan op de pro-Palestijnse accounts. "De accounts zijn niet uitgeschakeld vanwege de content die er werd gedeeld", zegt een Meta-woordvoerder tegen NBC.

Eye on Palestine heeft ruim 6 miljoen volgers op Instagram. Het plaatst dagelijks tientallen berichten over de situatie in de Gazastrook op sociale media, met vaak bloederige beelden. Het Telegram-account is nog wel online. Daar stelt het nieuwsmedium tegen zijn bijna 470.000 volgers dat het momenteel geen actieve accounts elders heeft.

Ook het X-account van Eye on Palestine, met 84.000 volgers, is opgeheven. Uit het archief van Google blijkt dat het gisteravond nog in de lucht was. X was voor NBC niet bereikbaar voor commentaar.

Al Jazeera-gezicht rouwt om omgekomen familieleden

Een bekende journalist van nieuwszender Al Jazeera is vier familieleden verloren bij bombardementen op de Gazastrook. Wael Dahdouh was gisteravond aan het werk voor de Arabische zender toen hij te horen kreeg dat zijn vrouw, zoon en dochter om het leven waren gekomen. Vannacht werd duidelijk dat ook zijn kleinzoon niet meer leeft. Andere familieleden worden nog vermist.

Vanochtend nam Dahdouh met anderen in de open lucht afscheid van zijn naasten en van andere slachtoffers:

Wael Dahdouh (midden, met kogelwerend vest) rouwt met anderen

De familieleden van Dahdouh behoren tot de ruim 1 miljoen inwoners van de Gazastrook die ontheemd zijn geraakt door de oorlog. Ze verbleven in een huis in het vluchtelingenkamp Nusairat in Centraal-Gaza.

De 53-jarige Dahdouh is een bekend gezicht in de Arabische wereld en doet namens Al Jazeera al jaren verslag van de situatie in de Gazastrook.

Bij Al Jazeera was te zien hoe Dahdouh zijn kind vasthoudt:

Gaza-correspondent Al Jazeera verliest vrouw en kinderen

'Tientallen arrestaties bij invallen op Westelijke Jordaanoever'

Persbureau Wafa, dat is gelieerd aan de Palestijnse Autoriteit, meldt dat vannacht tientallen Palestijnen zijn opgepakt bij Israëlische invallen op de bezette Westelijke Jordaanoever. De arrestaties zouden hebben plaatsgevonden in Nablus, Hebron en Oost-Jeruzalem en omgeving.

Wafa spreekt van zo'n honderd arrestanten en meldt hun naam, woonplaats en soms hun leeftijd. De Arabische nieuwszender Al Jazeera houdt het op 85 aanhoudingen.

Bij een inval in het dorp Tubas zijn volgens de lokale afdeling van het Rode Kruis vijf mensen gewond geraakt. Al Jazeera zegt dat er gevechten uitbraken tussen Israëlische militairen en Palestijnse militanten.

Doden bij nieuwe bombardementen op Gazastrook

Ook vannacht en vanmorgen heeft het Israëlische leger bombardementen uitgevoerd op de Gazastrook, melden nieuwszender Al Jazeera en Palestijnse media.

Bij een bombardement op een huis in de zuidelijke stad Khan Younis zijn volgens Hamas en het persbureau Wafa, dat is verbonden aan de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever, zeventien mensen om het leven gekomen. Er zouden nog tientallen mensen worden vermist.

Wafa meldt verder dat journalist Duaa Sharaf en haar zoon werden gedood bij een luchtaanval op haar huis in het midden van de Gazastrook. Haar werkgever, Stem van Al-Aqsa Radio, heeft haar dood bevestigd aan Al Jazeera.

In het vluchtelingenkamp Bureij zijn volgens een verslaggever van de Arabische nieuwszender twee mensen gedood door een Israëlische luchtaanval. Het oosten van het kamp ligt volgens de journalist voortdurend onder vuur. Hamas claimt dat het boven het gebied een helikopter heeft geraakt met een raket, maar het Israëlische leger ontkent dat, meldt de Israëlische krant Haaretz.

Rookwolken boven het noorden van de Gazastrook vanochtend

Hier leven Palestijnen en Israëliërs vreedzaam samen

De inwoners van het Arabische dorp Metzer en hun Israëlische buren in de kibboets Meiser kunnen uitstekend met elkaar overweg. En dat al 70 jaar.

Verslaggever Sander van Hoorn sprak met twee bewoners die dat uit alle macht zo proberen te houden:

Hier leven Palestijnen en Israëliërs vreedzaam samen

Weinig details over Israëlische inval in Gazastrook

Er komt nog weinig naar buiten over de inval in de Gazastrook vannacht, die het Israëlische leger de grootste inval tot nu toe noemt in deze oorlog. Het leger zegt alleen dat de inval in het noorden van Gaza plaatsvond, maar meldt niet waar de operatie precies was. Wel is duidelijk dat er tanks de Gazastrook binnenreden. Dat is volgens nieuwszender Al Jazeera voor het eerst in dit conflict.

Er zouden Hamas-strijders zijn aangevallen, maar of daarbij slachtoffers zijn gevallen zegt het leger niet. Hamas heeft nog niet op de inval gereageerd. Ook zijn er nog geen beelden vanuit de Gazastrook van de schade of van slachtoffers.

Israël: tanks waren in noorden Gazastrook

Het Israëlische leger plaatste deze beelden van de operatie op X. Daarop zou te zien zijn hoe Israëlische tanks het noorden van de Gazastrook binnenrijden en aanvallen uitvoeren:

Israëlische tanks rijden noorden Gazastrook binnen voor operatie

Leger Israël: grootste inval in Gazastrook tot nu toe

Het Israëlische leger heeft afgelopen nacht acties uitgevoerd op de grond in Gaza. Volgens het leger was het de grootste inval in de Gazastrook in deze oorlog tot nu toe. Het doel was het uitschakelen van posities van Hamas.

Het leger meldt dat het in het noorden van Gaza met tanks en militairen "talloze terreurcellen" heeft uitgeschakeld. De troepen zouden inmiddels weer terug zijn in Israël.

Huis van Afgevaardigden VS neemt Israël-resolutie aan

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie goedgekeurd waarin het Israël expliciet steunt. De tekst van de resolutie luidt "het naast Israël staan terwijl het land zich verdedigt tegen de barbaarse oorlog die door Hamas en andere terroristen is begonnen".

Het is de eerste resolutie die wordt aangenomen onder leiding van de Republikein Mike Johnson, die gisteren werd gekozen als nieuwe voorzitter. De resolutie heeft vooral een symbolische waarde en de verwachting was al dat die met grote meerderheid gesteund zou worden gezien de goede historische band tussen Israël en de Verenigde Staten. 412 leden stemden voor, 10 leden stemden tegen. Negen van hen zijn Democraat.

Volgens persbureau Reuters zeiden enkelen van hen dat zij tegen de resolutie hadden gestemd omdat er niets instond over Palestijnen die het leven hebben verloren.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden

Directeur-generaal Rode Kruis uit zorgen over grote aantal omgekomen journalisten

Directeur-generaal Robert Mardini van het internationale Rode Kruis heeft zijn zorgen geuit over het hoge aantal omgekomen journalisten in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hij schrijft dat vermoedelijk 23 journalisten sinds 7 oktober om het leven zijn gekomen door het conflict. "Dat is gewoonweg onacceptabel. Journalisten worden beschermd door het internationale humanitaire recht en zouden nooit een doelwit moeten zijn."

Ook familie van journalisten loopt gevaar. Gisteren verloor een Palestijnse journalist van Al Jazeera in Gaza zijn vrouw, dochter en zoon bij een Israëlische luchtaanval.

WHO: gegijzelden hebben dringend medische hulp nodig

De ongeveer 200 mensen die Hamas gegijzeld houdt hebben dringend medische hulp nodig, zegt het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros. Hij zei dat het Rode Kruis onmiddellijk toegang moet krijgen tot de mensen die in Israël zijn ontvoerd. Ook herhaalde hij zijn oproep om de gegijzelden onmiddellijk vrij te laten.

"Veel van de gegijzelden - onder wie kinderen, vrouwen en ouderen - lijden aan reeds bestaande aandoeningen die dringend en voortdurend behandeld moeten worden", zei Tedros. De directeur-generaal van de WHO deed de oproep nadat hij eerder op de dag een ontmoeting had gehad met familieleden van de gegijzelden.

WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus

VS en Rusland vetoën elkaars resolutie in VN-Veiligheidsraad

De VS en Rusland hebben elkaars VN-resolutie voor hulp aan de Palestijnen in Gaza met een veto geblokkeerd. Beide resoluties moesten bevoorrading mogelijk maken met water, voedsel en medische goederen.

De VS riep op tot het inlassen van gevechtspauzes om het leveren van noodhulp mogelijk te maken. Behalve Rusland stemden ook China en de Verenigde Arabische Emiraten tegen het voorstel, vermoedelijk omdat daarin ook naar het recht van zelfverdediging werd verwezen, in dit geval van Israël.

Rusland wil dat de partijen voor hetzelfde doel een staakt-het-vuren overeenkomen. Dat lijkt verder te gaan dan een of meer gevechtspauzes. Dit voorstel kreeg te weinig stemmen en werd bovendien door de VS en het Verenigd Koninkrijk gevetood. Vermoedelijk speelde ook een rol dat volgens dit voorstel de evacuatie van inwoners naar het zuidelijk deel van Gaza wordt teruggedraaid. Als dat gebeurt, bemoeilijkt dat het uitschakelen van Hamas-strijders door Israël in het noordelijk deel.

Sander van Hoorn bezoekt Sderot: 'Wat is proportioneel?'

Sander van Hoorn bezoekt Sderot; een van de plaatsen waar Hamas op 7 oktober een bloedbad aanrichtte. Voor de inwoners en ook voor een Israëlische oud-generaal is wat Israël nu in Gaza aanricht proportioneel. "Hamas moet vernietigd worden", zegt oud-generaal Eiland. "Wat de gevolgen ook zijn en hoelang het ook duurt."

Terug naar Sderot, een van de plekken waar Hamas binnenviel

Welkom

Welkom in het liveblog van donderdag 26 oktober over de oorlog tussen Hamas en Israël. Het blog van gisteren, lees je hier terug.