Brood op rantsoen in een bakkerij in een vluchtelingenkamp in Rafah
NOS NieuwsAangepast

'Onze hulp in Gaza stopt morgen als er geen nieuwe brandstof komt'

De VN-organisatie voor humanitaire hulp aan Palestijnen UNRWA zegt dat ze morgen haar activiteiten in de Gazastrook moet staken als er geen brandstof het gebied binnenkomt. Dat zou betekenen dat het voedsel- en drinkwatertekort er nog groter wordt.

"Het is een keten", zegt Juliette Touma van UNRWA tegen de NOS. "Als wij geen brandstof krijgen, kunnen onze auto's niet rijden, ook de vrachtwagens niet. De bakkerijen krijgen dan geen meel, dus die zullen niets meer produceren."

Ook kan UNRWA de waterpompen en ontziltingsinstallaties niet laten draaien voor het maken van drinkwater. "Dus alles heeft met elkaar te maken en de mogelijke gevolgen voor deze toch al diepe humanitaire crisis zijn enorm."

Na de aanval van Hamas in Israël van 7 oktober gingen de grensovergangen met Israël en de enige overgang met Egypte bij Rafah dicht.

Onder zware internationale druk mochten vanaf afgelopen zaterdag drie konvooien de Gazastrook bij Rafah binnenrijden. De in totaal 54 vrachtwagens hadden water, voedsel en medische hulpmiddelen aan boord.

De hulpgoederen zijn onder ander door Turkije, Qatar, Jordanië, India en de EU naar de Egyptische stad Al Arish gevlogen. Vandaar zijn ze naar de grensovergang bij Rafah gebracht, dat zo'n 45 kilometer daarvandaan ligt.

Daar staan nu zo'n 200 vrachtwagens te wachten tot ze het gebied binnen mogen. Israël zegt dat het alle vrachtwagens controleert voordat ze Gaza binnengaan.

54 vrachtwagens in drie dagen is bij lange na niet genoeg voor een gebied dat normaal gesproken door honderden vrachtwagens per dag wordt bevoorraad.

"Een druppel op een gloeiende plaat", zei een medewerker van de Palestijnse hulporganisatie Rode Halve Maan gisteren:

Hulpgoederen uitgedeeld in Gaza: 'Druppel op gloeiende plaat'

De 54 vrachtwagens mochten geen brandstof meenemen, omdat Israël bang is dat Hamas die gebruikt voor aanvallen op Israël.

UNRWA garandeert dat de brandstof en andere hulpmiddelen terechtkomen bij burgers die het nodig hebben en niet bij Hamas. Hoe UNRWA dat kan garanderen is onduidelijk.

Het Israëlische leger zegt dat Hamas brandstof van bakkerijen, ziekenhuizen en burgers steelt. "Burgers, vraag niets aan Israël", zegt een woordvoerder. "Jullie moeten bij de Hamasleiders zijn, die Gaza naar de afgrond hebben gebracht."

Opereren met licht mobieltjes

Eerder werd al bekend dat het brandstoftekort dramatische gevolgen heeft voor de ziekenhuizen. Omdat Israël de elektriciteitsvoorziening heeft afgesloten, moeten ziekenhuizen stoom opwekken met generatoren.

Omdat de brandstof opraakt, opereren artsen al dagen bij het licht van mobieltjes:

Geen stroom ziekenhuis Gaza: 'We moeten opereren bij het licht van mobiele telefoons'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl