UNRWA is betrokken bij het vaccineren van Palestijnen tegen corona EPA

De Amerikaanse regering trekt toch weer geld uit voor de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA. Die werd in 1949 opgericht voor Palestijnen die in de jaren daarvoor hun huizen, dorpen en steden ontvluchtten vanwege het Arabisch-Israëlische conflict. Bijna 6 miljoen Palestijnen zijn afhankelijk van de hulp.

"De VS kondigt met blijdschap aan dat we de economische en humanitaire hulp en ontwikkelingshulp aan de Palestijnen kunnen hervatten", zei minister Blinken van Buitenlandse Zaken. De Amerikaanse regering trekt er bijna 200 miljoen euro voor uit. 126 miljoen euro gaat naar UNRWA, 63 miljoen euro naar economische hulp en ontwikkelingshulp en 8,5 miljoen euro naar projecten die de vrede moeten bevorderen.

Het besluit komt niet onverwacht. Biden had tijdens zijn verkiezingscampagne al gezegd dat hij een aantal besluiten van zijn voorganger Trump zou terugdraaien.

Streep door hulp

President Trump zette in 2018 bijna alle hulp aan de Palestijnen stop. Dit werd uitgelegd als een poging om de Palestijnse leiders naar de onderhandelingstafel te dwingen. De Palestijnen waren woedend omdat Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkende en de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem liet verplaatsen. De Palestijnen weigerden daarom mee te werken aan Trumps pogingen om het conflict met Israël op te lossen.

Trump trok daarna de financiële bijdrage aan UNRWA in. Die bedroeg op dat moment bijna 310 miljoen euro per jaar.

Reacties

De Palestijnse Autoriteit, die een vorm van zelfbestuur heeft in delen van de Westelijke Jordaanoever, is blij met het besluit van de regering-Biden en spreekt van "heel belangrijke steun" die hopelijk wordt voortgezet.

Ook de VN verwelkomt het besluit. "Een aantal landen heeft de bijdrage aan UNRWA drastisch verminderd. We hopen dat het Amerikaanse besluit ook andere landen stimuleert om weer mee te doen."

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageert minder enthousiast. UNRWA houdt het conflict eerder in stand dan dat het aan een oplossing meewerkt, zei een woordvoerder.

STER reclame