Gevluchte families schuilen in het Shifa-ziekenhuis, eerder deze week
NOS NieuwsAangepast

Leger Israël: 'Hamas gebruikt groot ziekenhuis als hoofdkwartier'

Hamas gebruikt het grootste ziekenhuis van Gaza-Stad als commandocentrum, zo stelt het Israëlische leger. Het Shifa-ziekenhuis zou toegang bieden aan door Hamas gegraven tunnels, waarin strijders van de groep zich zouden hebben verscholen na de moordaanslagen in Israël, morgen drie weken geleden.

Ook zou er onder het ziekenhuis nog voldoende brandstof opgeslagen liggen, alleen te gebruiken door Hamas zelf, en zouden er slaapzalen en badkamers zijn voor 'honderden' Hamas-strijders. Hamas spreekt de beschuldiging tegen en zegt dat Israël een excuus zoekt "om een nieuw bloedbad onder onze mensen aan te richten".

Op een persconferentie liet een woordvoerder van het leger geluidsopnames horen van anonieme Gazanen, die bespreken hoe het ziekenhuis als hoofdkwartier dient voor Hamas-strijders. Ook werden satellietbeelden vertoond, die duidelijk moeten maken dat het ziekenhuis ook een Hamas-hoofdkwartier is. Hamas "gebruikt Gazaanse burgers als menselijk schild", zo is de conclusie van het leger.

Zo presenteert Israël de claim op sociale media:

Islamoloog Joas Wagemakers (Universiteit Utrecht), deskundige op het gebied van Israël en de Palestijnse gebieden, waagt zich niet aan een inschatting of de bewering van Israël klopt.

Maar over het algemeen, zegt hij, is het "waarschijnlijk dat er in een klein gebied als Gaza, waarin honderden kilometers aan tunnels gegraven zijn, die tunnels ook onder belangrijke gebouwen lopen."

Dat die tunnels aansluiten op het ziekenhuis zou vanuit Hamas beredeneerd logisch zijn, zegt hij. "Je kunt je snel verschuilen, je kunt er gijzelaars verstoppen, en er is een hoge drempel voor Israël om aan te vallen."

De claim van Israël zal hoe dan ook extra zorgen opleveren voor de Palestijnse burgers die hun toevlucht hebben genomen tot het complex: het ziekenhuis zit op dit moment niet alleen vol met duizenden patiënten, maar ook met duizenden burgers uit de stad die hopen veilig te schuilen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl