NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Zelensky: donderdag zes nieuwe corridors • Circa 48.000 evacués uit oorlogsgebied

Liveblog gesloten
 • Zelensky: donderdag zes nieuwe corridors open

  Oekraïne wil vandaag zes nieuwe vluchtroutes openen. Dat heeft president Zelensky vanavond op televisie gezegd. De humanitaire corridors zijn bedoeld voor de inwoners van Marioepol en Izium, in het oosten van Oekraïne.

  Beide steden zijn zwaar gebombardeerd. Zo was er vandaag een bombardement op een kinderziekenhuis in Marioepol. Volgens de gouverneur van de regio Donetsk gebeurde dat tijdens het overeengekomen staakt-het-vuren.

  Verder meldde Zelensky dat er vandaag zo'n 35.000 Oekraïners via de corridors zijn gevlucht. Het ging om evacuaties vanuit Soemy, Enerhodar en steden in de buurt van Kiev. Eerder vanavond werd nog gesproken over 48.000 mensen, dat meldde het Oekraïense persbureau Interfax op basis van een bron dicht bij president Zelensky.

 • Angst voor de oorlog in Oekraïne, hoe kun je die oplossen?

  De grens van Oekraïne is zo'n 1400 kilometer van Nederland verwijderd, maar toch bestaat ook hier angst voor de gevolgen van de oorlog. Op sociale media uiten mensen hun bezorgdheid en ook bij de Kindertelefoon is het druk. Er zijn mensen die noodpakketten en kogelvrije vesten en helmen inslaan bij legerwinkels.

  "Bij mij thuis slapen we ook weinig en slecht vanwege de oorlog in Oekraïne", schrijft een man op Twitter. En hij is niet de enige die rondloopt met zulke problemen. Volgens traumapsycholoog Kaz de Jong is het daarom goed om je gedachten zo nu en dan te verzetten.

  De Jong heeft wel begrip voor de angst die bij sommige mensen heerst. De oorlog is dichterbij dan we gewend zijn en dat doet wat met mensen, stelt hij.

  In onderstaand artikel deelt hij tips om van angstgevoelens af te komen:

 • Oekraïne: circa 48.000 mensen geëvacueerd via humanitaire corridors

  Zo'n 48.000 mensen zijn vandaag uit oorlogsgebied in Oekraïne geëvacueerd, meldt het Oekraïense persbureau Interfax op basis van een bron dicht bij president Zelensky. Eerder vandaag werd een getal van 40.000 genoemd.

  Het grootste gedeelte van de evacués, circa 43.000 mensen, vertrok vanuit Soemy. Vanuit de omgeving van Kiev konden zo'n 3500 mensen wegkomen en zo'n 1000 mensen trokken weg uit Enerhodar.

 • IMF komt met nieuwe noodfinanciering voor Oekraïne

  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft 1,4 miljard dollar (zo'n 1,3 miljard euro) aan noodfinanciering voor Oekraïne goedgekeurd. Met het geld kan de Oekraïense staat uitgaven blijven doen, en wordt de balans versterkt tussen uitgaven van Oekraïne aan het buitenland en het binnenkomende geld.

  "We zijn het IMF immens dankbaar voor de snelle reactie op ons verzoek", zei de gouverneur van de Oekraïense centrale bank in een reactie.

  IMF-topvrouw Georgieva zei eerder dat de financiering boven op de 700 miljoen dollar zou komen die in december door het IMF aan Oekraïne was toegekend. Ook komt de noodhulp boven op de 2,7 miljard dollar aan noodreserves die het land eerder ontving van het IMF. De Wereldbank heeft daarnaast een pakket van leningen en schenkingen aan Oekraïne ter waarde van 723 miljoen dollar goedgekeurd.

 • Ook Victoria's Secret sluit deuren in Rusland

  Steeds meer westerse bedrijven sluiten hun deuren in Rusland. Vandaag maakte lingerieketen Victoria's Secret bekend dat het bedrijf vanaf morgen dichtgaat. Dat leidde volgens het Belarussische oppositiepersbureau Nexta tot lange rijen in de winkels.

  Ook McDonalds besloot gisteren dat alle Russische filialen dichtgaan. "Het is onbegrijpelijk waarom ze ons dit aandoen", zegt een bezoekster van de fastfoodketen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Onduidelijk wat ze met sluiting McDonald's willen bereiken'
 • VS: geen Poolse straaljagers naar Oekraïne

  De Verenigde Staten willen niet dat er nu Poolse gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne gegeven worden. Dat zegt een woordvoerder van het Pentagon vanavond.

  Gisteren maakte Polen bekend dat het "per direct" bereid was om al zijn MiG-29 gevechtsvliegtuigen af te staan aan Oekraïne. De vliegtuigen zouden op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland neergezet worden zodat Washington ze vanuit daar beschikbaar zou stellen aan de Oekraïense luchtmacht.

  In een eerste reactie noemde de Amerikaanse minister van Defensie die constructie al "niet verdedigbaar". Nu zeggen de Amerikanen dus dat ze het voorstel van Polen helemaal niet steunen. Volgens het Pentagon is het idee te riskant en kan het afstaan van de gevechtsvliegtuigen door Rusland gezien worden als een escalatie.

 • Atoomenergieagentschap bezorgd over onderbreking datastroom Zaporizja

  Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in Wenen krijgt geen gegevens meer doorgezonden van de systemen die nucleair materiaal bewaken in de kerncentrale van Zaporizja. Gisteren stopten ook de systemen van de centrale van Tsjernobyl al met het doorzenden van deze gegevens. Rafael Grossi, de chef van het IAEA, is daar bezorgd over. In de kerncentrales zijn grote hoeveelheden nucleair materiaal aanwezig, zoals verse en verbruikte splijtstof.

  Verder heeft de kerncentrale van Zaporizja volgens Grossi gemeld dat twee van de vier hoogspanningsleidingen van de centrale zijn beschadigd. De kerncentrale heeft minimaal één werkende hoogspanningskabel nodig om te kunnen blijven functioneren, zegt hij. Ook is volgens Grossi schade gemeld aan het koelsysteem van de omvormer van reactor 6.

  Grossi is morgen ook aanwezig bij de onderhandelingen tussen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en zijn Oekraïense collega Koeleba in de Turkse stad Antalya. "In bijeenkomsten daar hoop ik vooruitgang te boeken bij de dringende kwestie van het waarborgen van de veiligheid en beveiliging van Oekraïnes nucleaire installaties", schrijft Grossi op Twitter. "We moeten nu handelen!"

 • Massagraf in Marioepol

  In de Oekraïense havenstad Marioepol zijn de Russische beschietingen en bombardementen zo constant dat inwoners geen gelegenheid hebben om doden naar behoren te begraven. De locoburgemeester zei eerder vandaag dat er 47 mensen begraven zijn in een massagraf aan de rand van de stad.

  Een fotojournalist van The Associated Press maakte deze foto's:

  1/2 AP
  2/2 AP
 • Nederlandse straaljagers langer in Polen

  Acht Nederlandse F-35's en F-16's blijven langer het luchtruim van Polen bewaken. Minister van Defensie Ollongren schrijft aan de Tweede Kamer dat de gevechtsvliegtuigen in elk geval tot eind maart die opdracht zullen vervullen. Dat gebeurt op verzoek van de NAVO.

  De inzet begon twee weken geleden, op de dag van de Russische inval in Oekraïne. Vier F-35's komen van vliegbasis Leeuwarden en vier F-16's van vliegbasis Volkel.

  In april en mei gaan twee Nederlandse F-35's het luchtruim van Bulgarije bewaken. Ongeveer negentig man ondersteunend personeel gaan dan mee.

 • Meer beelden uit het gebombardeerde ziekenhuis in Marioepol

  Indringende beelden na de luchtaanval op het kinderziekenhuis in Marioepol. Hulpdiensten halen gewonden, onder wie zwangere vrouwen, uit het verwoeste gebouw.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hulpdiensten halen slachtoffers uit verwoest ziekenhuis Marioepol
 • 'Jonge dienstplichtigen naar Oekraïne gestuurd om te vechten'

  De Russische minister van Defensie heeft toegegeven dat Rusland jonge dienstplichtigen naar Oekraïne heeft gestuurd. Dat is opmerkelijk omdat president Poetin eerder had ontkend dat dienstplichtigen werden ingezet. Volgens Poetin werden alleen "professionele" Russische militairen naar Oekraïne gestuurd.

  Volgens minister Konasjenkov zijn sommige van die dienstplichtigen in Oekraïne krijgsgevangen genomen. Hij zegt dat "met onmiddellijke ingang maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat dienstplichtigen naar de gevechtsgebieden worden gestuurd en om gevangengenomen militairen te bevrijden". Inmiddels zijn volgens Konasjenkov "vrijwel alle jonge dienstplichtigen teruggestuurd naar het grondgebied van de Russische Federatie".

  Volgens een woordvoerder van het Kremlin gaat de inzet van jonge dienstplichtigen in tegen het bevel van Poetin. "De hoogste militaire aanklager gaat de zaak onderzoeken en zal de ambtenaren straffen die verantwoordelijk zijn voor het niet naleven van dit bevel", aldus de woordvoerder.

 • 40.000 mensen geëvacueerd uit oorlogsgebied

  Vandaag zijn ruim 40.000 mensen geëvacueerd uit Kiev, Marioepol en Charkov, zegt de Oekraïense onderhandelaar David Arachamia op sociale media. "We gingen voor 100.000, maar dat is niet gelukt."

  Dat het aantal lager ligt, komt volgens Oekraïne doordat Rusland burgerdoelen beschiet en daarmee de evacuaties tegenwerkt.

 • Britten sturen luchtafweergeschut naar Oekraïne

  De Britse minister van Defensie zegt dat het Verenigd Koninkrijk zeer geavanceerd luchtafweergeschut naar Oekraïne stuurt. Het gaat om zogenoemde Starstreak-raketten, die met extreem hoge snelheid doelen in de lucht kunnen raken. De Britten leveren ook "een klein aantal" antitankwapens.

  Wanneer de extra wapens in Oekraïne aankomen is niet bekend. De minister zei tegen het parlement dat Oekraïense soldaten bovendien getraind moeten worden om de Starstreak-raketten te gebruiken.

 • Ook universiteit in Marioepol getroffen

  Op videobeelden is te zien dat ook een universiteit en een overheidsgebouw in de Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol getroffen zijn door een Russisch bombardement.

  Van het gebouw van de Pryazovskyi State Technical University staan niet alle verdiepingen meer overeind. Kozijnen liggen op straat. Tussen de universiteit en het overheidsgebouw ligt puin op straat en zijn kleine kraters in de grond te zien.

 • Morgen onderhandelingen in Turkije

  Morgen ontmoeten de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne en Rusland elkaar in de Turkse stad Antalya, melden verschillende persbureaus. Naast Lavrov en Koeleba zal ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu bij de onderhandelingen aanwezig zijn.

  Rusland eist als voorwaarde voor het staken van de gevechten dat Oekraïne zich neutraal verklaart en de Krim en de separatistische gebieden in het oosten van Oekraïne als onafhankelijk erkent. Oekraïne heeft die eisen tot nu toe afgewezen, maar president Zelensky heeft zich wel bereid getoond om te praten.