Nikita Mazepin
NOS Sport

Verbannen Russische Formule 1-coureur Mazepin richt fonds op voor lotgenoten

De weggestuurde Formule 1-coureur Nikita Mazepin gaat een stichting oprichten die atleten ondersteunt die de financiële gevolgen ondervinden van de situatie in Oekraïne.

De 23-jarige Rus werd vorige week ontslagen bij het team van Haas. Ook het sponsorcontract met het Russische bedrijf Uralkali van de vader van Mazepin werd verscheurd. Vader Dimitri Mazepin zou nauwe banden met het Kremlin hebben.

Mazepin wil met het vrijgekomen geld gedupeerde sporters de helpende hand toesteken met een foundation, genaamd 'We Compete As One'. Het is volgens Mazepin bestemd voor profsporters die door de oorlog geen kans krijgen om hun sport te beoefenen.

Het lijkt erop dat het geld van de stichting voornamelijk bedoeld is voor Russische atleten, die door sancties rondom de oorlog getroffen zijn. Mazepin omzeilde in zijn persconferentie waarin hij de stichting lanceerde vragen over de Russische president Vladimir Poetin, maar noemde de situatie in Oekraïne wel een 'extreem pijnlijke tijd voor iedereen'.

Uralkali eist teruggave investeringen

Ondertussen schermt Uralkali met een juridische procedure tegen Haas. Het bedrijf zegt het geld terug te willen van de investeringen die voor het seizoen 2022 zijn gemaakt. Uralkali betitelt de beslissing van Haas over Mazepin als "onredelijk".

De verklaring van Mazepin van 5 maart over zijn ontslag bij Haas:

Het team van Haas heeft ondertussen ook andere problemen aan zijn hoofd. De renstal laat weten dat de vracht door een technisch probleem te laat was aangekomen in Bahrein, waar de tweede testweek plaatsvindt op 10, 11 en 12 maart.

Haas mist hierdoor de ochtendsessie op donderdag en coureurs Mick Schumacher en reserve Pietro Fittipaldi, de voorlopige vervanger van Mazepin, verschijnen pas in de middagsessie voor het eerst op het circuit.

Het nieuwe Formule 1-seizoen start op 20 maart. Dan is het circuit in Bahrein eveneens de plaats van handeling.

Advertentie via Ster.nl