1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Nu 2300 geregistreerde vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland

Het aantal Oekraïense vluchtelingen in Nederland loopt snel op, zegt staatssecretaris Van der Burg voor Asiel en Migratie. Vanmorgen hadden 2300 mensen om onderdak gevraagd. Oekraïners die zelf een onderkomen hebben geregeld, zijn niet meegeteld.

Het kabinet heeft de 25 veiligheidsregio's gevraagd om allemaal 2000 opvangplekken te regelen. Dat zou betekenen dat er op den duur 50.000 plekken zijn. Er worden onder meer sporthallen en evenementenhallen in gereedheid gebracht.

Het is niet de bedoeling dat mensen daar maanden blijven. "Maar we moeten nu eerst zorgen dat iedereen binnen is en een dak boven het hoofd heeft, en daarna gaan we verdere voorzieningen regelen."

Geen maximum

In een debat met de Tweede Kamer zei Van der Burg vandaag dat hij geen maximum wil stellen aan het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat Nederland kan opvangen. "Die vraag is niet aan de orde. We gaan niet bij de 50.001ste of 50.002de zeggen: 'Sorry, het houdt hier op.'"

Hij zei dat "we gewoon aan de bak moeten" als er meer vluchtelingen komen. Hij wees erop dat je mensen nu eenmaal niet terug kunt sturen naar Oekraïne of buiten kunt laten slapen.

Zo ziet de opvang voor vluchtelingen nu uit:

Veldbedden en gastgezinnen voor opvang Oekraïners

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl