Dorp bij Charkov verwoest door bombardement • Rusland blokkeert Facebook
- Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne.
- Rusland blokkeert Facebook.
- Chinezen zwijgen op Paralympische Winterspelen over oorlog in Oekraïne.
- Krant van Russische Nobelprijswinnaar verwijdert alle inhoud over oorlog.
- BBC staakt voorlopig journalistieke activiteiten in Rusland.
- Stoltenberg: NAVO gaat geen no-flyzone instellen.
Weer megajacht van Rus in beslag genomen
Opnieuw is een megajacht van een Russische miljardair aan de ketting gelegd. Het gaat volgens bronnen van persbureau Reuters om het jacht Lady M. van staalmagnaat Aleksej Mordasjov, de rijkste man van Rusland. Zijn 65-meter lange schip werd in de haven van het Noord-Italiaanse Imperia in beslag genomen, omdat hij op de sanctielijst van de EU staat.
Mordasjov had vorig jaar een geschat vermogen van ruim 28 miljard. Naast staaltycoon is hij ook grootaandeelhouder van TUI. Hij is goed bevriend met president Poetin.
In dezelfde haven ligt ook een megajacht van een andere schatrijke Rus, investeerder Gennadi Timtsjenko. Ook dat schip wordt volgens de bronnen van Reuters binnenkort aan de ketting gelegd. Eerder deze week gebeurde hetzelfde met Russische jachten in Duitse en Franse havens.
CNN en Bloomberg staken werk in Rusland
De Amerikaanse televisiezender CNN stopt met uitzendingen in Rusland. Ook persbureau Bloomberg staakt de werkzaamheden in het land. Aanleiding is het aannemen van een nieuwe media-wet. Daarin staat dat voor het verspreiden van 'valse informatie' een celstraf van 15 jaar kan worden opgelegd.
Eerder vandaag maakten verschillende andere internationale media bekend hun medewerkers uit Rusland terug te trekken uit vrees dat ze te maken krijgen met vervolging om het werk wat ze doen. CNN zegt de situatie in de gaten te houden en na te denken over volgende stappen.
Booking.com staakt activiteiten in Rusland, Heineken stopt export naar Rusland
Booking.com staakt alle activiteiten in Rusland. De website is in Rusland niet meer te gebruiken, en ook niet in het buurland Belarus. Het hotelboekingsplatform volgt hiermee Airbnb dat eerder vandaag al bekendmaakte alle activiteiten in Rusland en Belarus op te schorten. Booking.com laat weten zeer bezorgd te zijn over de "vernietigende oorlog in Oekraïne" en "steunt de mensen die lijden".
Ook Heineken neemt maatregelen vanwege de oorlog in Oekraïne. Een woordvoerder bevestigt dat de export van bier naar Rusland wordt stopgezet. Ook wordt van nieuwe investeringen in het land afgezien.
"We zijn geschokt en bedroefd om te zien hoe de tragedie in Oekraïne zich ontvouwt", verklaart de bierbrouwer. "Ons hart gaat uit naar alle getroffen mensen. We staan achter de leiders van de G7 en beschouwen de grootschalige militaire actie van Rusland als een invasie en een niet uitgelokte en volledig ongerechtvaardigde aanval." De lokale productie van bier voor de Russische markt gaat voorlopig wel door. De woordvoerder laat weten dat Rusland minder dan 2 procent van de wereldwijde bierverkoop van Heineken vertegenwoordigt. Het bedrijf benadrukt ook dat het al steun had aangekondigd aan lokale ngo's. Het bedrijf zal 1 miljoen euro doneren voor humanitaire hulp.
In kaart gebracht: het verloop van de oorlog in Oekraïne tot nu toe
Ruim een week geleden begon in Oekraïne een oorlog die Europa op deze schaal al decennia niet meer heeft gezien. Een kerncentrale die onder vuur ligt, dreigende stadsoorlogen, bombardementen en volgens de VN al een miljoen vluchtelingen. We brachten, voor zover dat gaat, afgelopen week in kaart.
'Inname kerncentrale strategie om Oekraïne afhankelijk te maken van Russische energie'
Met de inname van de kerncentrale Zaporizja hebben de Russen nu de controle over 20 procent van de elektriciteitsproductie van Oekraïne.
Het lijkt een bewuste strategie van Rusland om Oekraïne zoveel mogelijk afhankelijk te maken van Rusland voor energie, zegt Georg Zachmann, energie-onderzoeker bij de Brusselse denktank Brueghel. Zachmann heeft jarenlang de Oekraïense overheid geadviseerd op het gebied van energiebeleid.
Deze Russen gaan morgen protesteren: 'Met sommige vrienden wil je niet meer praten'
Spelers Vitesse en Sparta vormen V van vrede voor aanvang wedstrijd
Voor aanvang van de wedstrijd Vitesse-Sparta hebben de spelers de letter V gevormd en maakten ze met hun vingers de V van vrede, om hun steun te betuigen aan de Oekraïners.
De eigenaar van Vitesse is de Rus Valeri Oyf. Tot vandaag was de club stil over de oorlog in Oekraïne. Maar vanmiddag kwam de club met de verklaring dat "Iedereen bij Vitesse diep is geschokt over de huiveringwekkende situatie in Oekraïne. Onze gedachten zijn bij iedereen in Oekraïne. Elke Vitessenaar hoopt naarstig dat er zo snel mogelijk een vreedzame oplossing gevonden wordt."
Vitesse is een van de vijf clubs in Europa die in handen zijn van een Rus. De andere clubs zijn Chelsea (Roman Abramovitsj, die inmiddels een stap terug heeft gedaan en de club in de verkoop heeft gedaan), Bournemouth (Maxim Demin), AS Monaco en Cercle Brugge (beide in handen van Dmitri Rybolovlev).
Oud-bokser en burgemeester Vitali Klitsjko heeft boodschap voor Poetin
Zijn bijnaam is Ironfist, en hij is ruim twee meter lang: oud-bokser Vitali Klitsjko, de huidige burgemeester van Kiev. Hij moet het nu niet hebben van zijn vuisten, maar van de boel bij elkaar houden. "Het gaat hier om agressie tegen Europese waarden. Daar moeten we met de hele democratische wereld tegen strijden."
Dodelijk vermoeid, maar zeer strijdbaar zegt hij tegen Nieuwsuur: "De Russen kunnen onze gebouwen innemen, maar nooit de mensen. Kiev, dat zijn geen gebouwen, maar de mensen die hier leven. En die zullen de Russen nooit overwinnen. Nooit had ik gedacht de wapens op te nemen. Maar nu zie ik muzikanten met wapens, acteurs, dokters, iedereen hier wil onze stad verdedigen." En hij heeft een boodschap voor Vladimir Poetin:
Pro-Russische demonstratie in Belgrado
Zo'n 2000 Serviërs zijn in de hoofdstad Belgrado de straat op gegaan om te getuigen van hun steun aan Rusland na de invasie van Oekraïne. In een mars naar de Russische ambassade droegen de deelnemers Russische vlaggen en afbeeldingen van de Russische president Poetin.
Hoewel Servië samenwerkt met de NAVO en graag wil toetreden tot de EU, heeft het land ook al eeuwenlang een nauwe religieuze, etnische en politieke band met Rusland. Veel Serviërs herinneren zich nog hoe de NAVO in 1999 doelen in Servië raakte om een einde te maken aan de Balkanoorlog. Deze actie werd hard veroordeeld door Rusland in de VN-Veiligheidsraad. Rusland is ook een van de landen die Kosovo, dat zich in 2008 afsplitste van Servië, niet als een onafhankelijke staat erkent.
Beelden van de demonstratie op Twitter:
Verwoestingen in dorp Yakovlivka door bombardement
Het dorp Yakovlivka, zo'n 20 kilometer ten zuiden van Charkov, is volgens de Oekraïense autoriteiten woensdagavond bijna van de kaart geveegd door een Russische luchtaanval. Daarbij zouden zeker drie doden zijn gevallen.
Het bombardement begon woensdagavond om 22.57 uur. Tenminste dertig woningen zijn vernietigd, een kerk bleef gespaard. Tussen het puin is ook vandaag nog naar overlevenden gezocht. Het dorp is voor zover bekend geen militaire doelwit.
De NOS verifieerde de beelden en maakte deze reconstructie van het dorp, voor en na de aanval:
Kersverse wereldkampioene sprint Leerdam viert titel met Oekraïense coach
Schaatster Jutta Leerdam vierde haar titel op het WK sprint in het Noorse Hamar onder anderen met haar Oekraïense coach Kosta Poltavets. De coach heeft familie in Charkov wonen, een van de steden die onder vuur ligt.
Na haar overwinning rende Leerdam zonder beschermers om haar ijzers het middenterrein op om het goud met haar Oekraïense coach Kosta Poltavets te vieren. "Ik zag hem met tranen in zijn ogen, die kon ik niet alleen laten staan", aldus Leerdam.
Granaat ligt op 100 meter afstand van kernreactor Zaporizja
Rusland blokkeert Facebook
Rusland gaat Facebook blokkeren, maakt de Russische mediawaakhond Roskomnadzor bekend. De maatregel volgt op het besluit van techbedrijven als Facebook-moederbedrijf Meta en Twitter om RT en Sputnik te blokkeren in de EU.
Volgens Rusland wordt hiermee de "vrije informatiestroom en ongehinderde toegang van Russische gebruikers tot Russische media" beperkt. Eerder was Facebook in Rusland al beperkt toegankelijk, maar nu is dus besloten om het sociale netwerk geheel te blokkeren.
De mediawaakhond spreekt uitsluitend over Facebook. Instagram, dat ook onderdeel uitmaakt van Facebook-moederbedrijf Meta, wordt niet genoemd. Volgens het Russische persbureau Tass heeft Roskomnadzor ook de toegang tot Twitter beperkt.
Jonge Oekraïense vrijwilligers vertrekken naar frontlinie Kiev
Verkiezingsdebat: 'Oorlog Oekraïne laat zien hoe belangrijk democratie is'
Het NOS NPO Radio 1-verkiezingsdebat over de gemeenteraadsverkiezingen is begonnen en het eerste onderwerp is de oorlog in Oekraïne. De fractievoorzitters van VVD, D66, PvdA en SP benadrukken, allemaal in andere bewoordingen, dat de situatie in Oekraïne duidelijk maakt hoe belangrijk democratie is. Partijen hopen dat burgers nu extra gemotiveerd zijn om op 16 maart naar de stembus te gaan.
Maar Nederlanders maken zich in deze tijd nog steeds zorgen over andere zaken, zoals stijgende huren en energieprijzen, zegt PvdA-fractievoorzitter Ploumen. Over de compensatie van de stijgende energierekening verschillen de regeringspartijen VVD en D66 stevig van mening met de oppositiepartijen SP en PvdA. Door de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen nog harder gestegen, maar het kabinet kan nu nog niet zeggen welke Nederlanders met welk bedrag worden gecompenseerd.
Het kabinet is nu nog bezig te onderzoeken op welke manier dit het beste kan en dat kan nog enkele weken duren. "We willen dat het leed wordt verzacht. Maar het moet wel op de goede plek terechtkomen." De SP vindt het allemaal te lang duren. "De energieprijzen gaan door het dak, mensen kunnen hun boodschappen niet meer betalen." Het debat is hier te volgen.
Chinezen zwijgen op Paralympische Winterspelen over oorlog in Oekraïne
Een maand nadat het olympisch vuur werd ontstoken is het nu de beurt aan de paralympiërs. Russen en Belarussen zijn niet welkom bij de Spelen in Peking. Over de oorlog in Oekraïne willen Chinese organisatoren en deelnemers weinig kwijt.
Scandinavische organisatie doneert dertig ambulances
De Scandinavische organisatie Falck A/S heeft dertig ambulances gedoneerd aan Oekraïne en buurlanden om gewonde Oekraïners en vluchtelingen te kunnen behandelen:
Krant van Russische Nobelprijswinnaar verwijdert alle inhoud over oorlog
Novaja Gazeta, een van de laatst overgebleven onafhankelijke kranten in Rusland, heeft alle inhoud over de oorlog in Oekraïne verwijderd. "De censuur is nu veranderd in dreigementen met strafrechtelijke vervolging van journalisten en burgers die informatie verspreiden over militaire activiteiten die anders is dan de persberichten van het ministerie van Defensie", schrijft de krant op Twitter. "Daarom verwijderen we alle inhoud over dit onderwerp."
Novaja Gazeta is de krant van hoofdredacteur Dmitri Moeratov. Hij won vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede omdat hij zich hard gemaakt had voor de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in zijn land. Bij de uitreiking van de vredesprijs in Oslo waarschuwde Moeratov nog voor een oorlog in Oekraïne.
Volgens hem worden politici die bloedvergieten willen voorkomen in Rusland als zwakkelingen gezien. Dreigen met oorlog zou patriottisch zijn.
Autoriteit Nucleaire Veiligheid: geen verandering gemeld in stralingsniveau
Er is geen verandering gemeld in het stralingsniveau bij de kerncentrale Zaporizja in Oekraïne, meldt de Nederlandse Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Bij gevechten rond de centrale brak vannacht brand uit in een van de gebouwen.
"We begrijpen dat sommige mensen zich zorgen maken bij het horen van de berichten over schoten en brand bij een kerncentrale", schrijft de ANVS, die vanwege de ontwikkelingen in contact staat met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en het RIVM.
De ANVS benadrukt in een verklaring op zijn website dat een ongeval in een kerncentrale in Oekraïne niet kan leiden tot stralingsniveaus in Nederland waarbij directe maatregelen als evacueren, schuilen of het slikken van jodiumtabletten nodig zijn. "De afstand van Nederland tot Oekraïne is zodanig groot dat dit niet nodig is."
Omwonenden Zaporizja willen weg na de beschietingen bij kerncentrale
AEX keldert op de beurs, grote zorgen om Oekraïne
De Amsterdamse effectenbeurs is vandaag diep in het rood geëindigd. De belangrijkste graadmeter AEX zakte met bijna 4,8 procent tot 671 punten. ING was opnieuw een van de grootste dalers met een min van 9,7 procent.
Beleggers dumpten massaal hun aandelen na de Russische aanval van afgelopen nacht op de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne. Zij maken zich grote zorgen over het verloop van de oorlog. Ook andere graadmeters in Europa zakten flink, terwijl de prijzen van tal van grondstoffen en olie juist fors opliepen.
De laatste keer dat de AEX onder de 700 punten sloot, was op 19 mei 2021. In november vorig jaar sloot de AEX nog op een record van 830 punten.
BBC staakt journalistieke activiteiten in Rusland
De Britse omroep BBC staakt voorlopig alle journalistieke activiteiten in Rusland. Dit besluit volgt op de in Rusland aangenomen wetgeving die het bedrijven van onafhankelijke journalistiek criminaliseert, schrijft de omroep in een verklaring die op Twitter is gedeeld. De Russische autoriteiten hebben besloten om de straffen op het verspreiden van 'desinformatie' aan te scherpen. Hier staat nu een maximale gevangenisstraf van 15 jaar op.
"De veiligheid van onze medewerkers staat voorop en we willen hen niet blootstellen aan het risico op strafvervolging puur vanwege het werk dat ze doen. We blijven ons inzetten om nauwkeurige, onafhankelijke informatie beschikbaar te maken voor de hele wereld, inclusief de miljoenen Russen die onze nieuwsdiensten gebruiken. Onze journalisten in Oekraïne en over de hele wereld zullen verslag blijven doen van de invasie van Oekraïne."
Ook andere buitenlandse journalisten keren terug naar hun thuisland. NOS-correspondent in Rusland Iris de Graaf maakte vandaag ook bekend dat ze naar Nederland is teruggekeerd.
Burgemeester Marioepol: 'Dringend militaire hulp nodig'
De stad Marioepol zit zonder water, verwarming en elektriciteit en het voedsel raakt op. De stad ligt al vijf dagen onder vuur van de Russen en heeft dringend militaire hulp nodig. Dit heeft de burgemeester van de belegerde havenstad in het zuidoosten van Oekraïne zojuist op televisie gezegd.
Burgemeester Vadym Bojtsjenko deed ook een oproep voor een humanitaire doorgang waarmee burgers geëvacueerd moeten worden. "We worden gewoon vernietigd", zei hij.
Onduidelijkheid over derde onderhandelingsronde
Oekraïne wil nog komend weekend een derde gespreksronde houden met Rusland. Een woordvoerder van de Oekraïense president Zelensky zei vandaag dat er voortdurend contact is met de Russen en dat de nieuwe gesprekken zaterdag of zondag zouden kunnen plaatsvinden, meldt persbureau AFP. Het is nog wachten op een reactie van de Russen, zei de onderhandelaar.
Het kantoor van de Duitse bondskanselier Scholz meldde eerder dat er pas na het weekend een nieuwe overlegronde komt. Scholz heeft daarover contact gehad met de Russische president Poetin.
Gisteren vond het tweede overleg plaats in de regio Brest in Belarus. Toen maakten de delegaties afspraken over vluchtroutes voor burgers in oorlogsgebied. Beide partijen meldden toen dat er snel een nieuwe ronde van onderhandelingen zou komen.
Straatnaam Russische ambassade Riga wordt 'Onafhankelijk Oekraïne Straat'
De Letse hoofdstad Riga gaat de naam van de straat waar de Russische ambassade is gevestigd, veranderen in "Onafhankelijk Oekraïne Straat". Dat heeft partijcoalitie van Riga vandaag besloten. Deze aankondiging komt na een vergelijkbaar besluit gisteren in Vilnius, de hoofdstad van buurland Litouwen. Daar verandert de straatnaam van de Russische ambassade in de "Helden van Oekraïne Straat".
Ook in de Baltische staten is de Russische agressie sterk veroordeeld. En de ontwikkelingen in Oekraïne worden met argusogen gevolgd. "De vrede in Europa van de afgelopen dertig jaar is in gevaar", zei Mantas Adomenas, de viceminister van Buitenlandse Zaken van Litouwen onlangs tegen Nieuwsuur.
Verslaggevers over opvang van Oekraïners: 'Heel het land is gemobiliseerd'
Aan de grenzen van Oekraïne hebben buurlanden in korte tijd een indrukwekkende operatie op poten gezet om de vluchtelingen op te vangen. Maar ook in Oekraïne zelf steken ze de handen uit de mouwen om ontheemden te helpen. Onze verslaggevers nemen je mee.
Dringend advies Buitenlandse Zaken om niet naar Rusland te gaan
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Rusland aangepast. Er wordt nog steeds dringend geadviseerd om niet naar Rusland te reizen als het niet noodzakelijk is. Het ministerie geeft reizigers nu een extra waarschuwing, omdat de situatie in het land wordt "met de dag onzekerder" wordt.
Zo is toegevoegd dat internationaal betalingsverkeer niet altijd mogelijk is. De beschikbaarheid van medische voorzieningen is daardoor onzekerder geworden. Bovendien zijn directe vluchten tussen Rusland en de Europese Unie niet meer mogelijk.
Het advies om alleen naar Rusland te gaan voor noodzakelijke reizen gold al sinds eind februari. Voor het gebied langs de Oekraïense grens en de Noord-Kaukasus (Tsjetsjenië, Dagestan en Ingoesjetië) geldt al langer een rood reisadvies: niet reizen.
Ook voor Belarus is het reisadvies aangepast. Het land was tot vandaag nog grotendeels oranje, maar is nu helemaal rood gekleurd. "Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe", schrijft het ministerie op zijn site. De situatie in het land is door de oorlog in het buurland "onvoorspelbaar en gevaarlijk". Mensen die er al zijn, kunnen volgens het ministerie het beste vertrekken.
In verdachte tas bij Russische consulaat zat brandbare vloeistof
In de rugzak die gisteravond werd gevonden bij het Russische consulaat in Den Haag zat een brandbare vloeistof. Om wat voor vloeistof het gaat, kon een politiewoordvoerder niet zeggen, meldt Omroep West. "Dat maakt deel uit van het onderzoek."
Russen aan de Spaanse Costa's in de problemen door de oorlog
Amerikaanse ambassade: 'Aanval op kerncentrale was oorlogsmisdaad'
De Amerikaanse ambassade in Oekraïne noemt de aanval op een kerncentrale een oorlogsmisdaad. De ambassade plaatste een tweet na de Russische inname van de kerncentrale van Zaporizja. Daarin stelde de Amerikaanse vertegenwoordiging dat de Russische president Poetin met de actie "zijn schrikbewind een stap erger heeft gemaakt".
Russische militairen namen de kerncentrale Zaporizja bij de plaats Energodar vanochtend in. Een van de zes reactorgebouwen zou zijn beschadigd en ook brak brand uit in een trainingscomplex. Twee andere reactoren zijn uit voorzorg losgekoppeld. Volgens de atoomwaakhond IAEA zijn er geen verhoogde stralingsniveaus in de buurt geconstateerd.
Bevestigd aantal burgerdoden opgelopen tot 331
Het aantal burgers dat door het oorlogsgeweld in Oekraïne is omgekomen is opgelopen tot 331. Dat meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. dat zijn er 82 meer dan gisteren.
Onder het totale aantal bevestigde burgerdoden zijn 19 kinderen. Zeker 675 mensen zijn gewond geraakt, voor zover bekend. De vluchtelingenorganisatie zegt dat het werkelijke aantal doden en gewonden waarschijnlijk veel hoger ligt. De Oekraïense regering sprak woensdag van 2000 omgekomen burgers in de eerste week van de oorlog.
De meeste slachtoffers vielen volgens de de UNHCR door explosieven, zoals artilleriegranaten, inslaande raketten en luchtbombardementen.
'China boycot voetbalwedstrijden Premier League vanwege steun aan Oekraïne'
China zendt dit weekend geen wedstrijden uit de Premier League uit. De Chinese uitzendgerechtigden van de hoogste Britse voetbalcompetitie doen dit omdat er rond de wedstrijden steunbetuigingen aan Oekraïne gepland zijn. Dit meldt de BBC.
De Premier League heeft de militaire acties van Rusland openlijk verworpen en zal dit weekend solidariteit tonen met Oekraïne. Alle aanvoerders dragen speciale armbanden in de Oekraïense kleuren en op stadionschermen zal de tekst "Football Stands Together" te zien zijn. Ook fans worden aangemoedigd om deel te nemen aan "een moment van bezinning en solidariteit voor de aftrap bij elke wedstrijd".
De BBC heeft de Premier League gevraagd naar de Chinese weigering om wedstrijden te laten zien, maar die weigert ieder commentaar. Het is niet de eerste keer dat China een uitzending van een Premier League-wedstrijd schrapt. In 2019 deed de Chinese staatsomroep CCTV een wedstrijd tussen Arsenal en Manchester City in de ban na opmerkingen van de toenmalige Arsenal-middenvelder Mesut Özil. Özil had op sociale media geprotesteerd over de behandeling van Oeigoerse moslims in China.
Vader gevlucht Oekraïens gezin: 'Niet het gevoel dat ik afscheid heb genomen'
Stoltenberg: NAVO gaat geen no-flyzone instellen
NAVO-topman Jens Stoltenberg heeft gezegd dat de militaire alliantie geen no-flyzone zal instellen boven het land. De Oekraïense president Zelensky riep de internationale gemeenschap dinsdag op om zo'n no-flyzone in te stellen. Stoltenberg herhaalde verder dat de NAVO geen troepen zal sturen naar Oekraïne.
De NAVO-chef zei tijdens een persconferentie ook dat Rusland clusterbommen inzet. Het gebruik daarvan is zeer omstreden. "We zien ook berichten over de inzet van andere soorten wapens die in strijd zijn met het internationaal recht", aldus de secretaris-generaal.
Stoltenberg verwacht dat de situatie in Oekraïne de komende dagen verder verslechtert. "Met meer doden, meer lijden en meer vernietiging." Hij noemde de oorlog "afschuwelijk".
Voorzitter IPC roept op tot vrede tijdens openingsceremonie Paralympics
Bij de officiële opening van de Paralympische Winterspelen in Peking heeft voorzitter Andrew Parsons van het Internationaal Paralympisch Comité opgeroepen tot vrede in Oekraïne. "De 21e eeuw is een tijd voor dialoog en diplomatie, niet voor oorlog en haat", zei hij.
Ook gaf hij aan "geschokt" te zijn door wat er op dit moment in de wereld gebeurt. "Hier in Peking zullen paralympische atleten uit 46 verschillende landen met elkaar strijden, niet tegen elkaar. Door middel van sport zullen ze het beste van de mensheid laten zien en de waarden benadrukken die ten grondslag liggen aan een vreedzame en inclusieve wereld."
De Chinese president Xi Jinping, opende de Spelen, maar hield geen toespraak. De Russische en Belarussische sporters waren er niet bij. Zij mogen niet meedoen vanwege de rol van hun landen bij de oorlog in Oekraïne.
Zware gevechten rondom Marioepol: 'Dit is totale oorlog, genocide'
Marioepol heeft zwaar te lijden onder de aanvallen van Russische troepen. Op het Poolse TVN24 spreekt Sergei Orlov, de locoburgemeester van de stad, van "een absolute vernietiging van de stad".
Wegen, scholen en ziekenhuizen zijn vernietigd en de stad heeft ook geen nutsvoorzieningen meer. "De stad is bijna van alle kanten omsingeld. We zijn 40 uur ononderbroken beschoten, gebombardeerd met alle mogelijke wapens die Poetin heeft. Hij is echt niet van plan te stoppen. Dit is totale oorlog, een genocide."
Oekraïense strijders proberen de Russische opmars te stoppen. De locoburgemeester weet niet hoeveel mensen er bij de gevechten zijn omgekomen. "Twee dagen geleden waren het 200 mensen. Nu weten we het niet. We kunnen de lichamen niet tellen en ophalen."
Ministerie: 18.000 vluchtelingen in Duitsland
Ruim 18.000 vluchtelingen uit Oekraïne zijn tot nu toe in Duitsland aangekomen, zegt het Duitse miniserie van Binnenlandse Zaken.
De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, schat het totale aantal mensen dat Oekraïne is ontvlucht nu op ruim een miljoen. De meesten zijn in eerste instantie Polen en Hongarije terechtgekomen, maar een groot aantal reist ook door. Unicef schat het aantal kinderen dat het oorlogsgeweld in Oekraïne is ontvlucht op een half miljoen.
Duizenden Nederlanders bereid vluchtelingen in huis te nemen
Enkele duizenden Nederlanders hebben zich aangemeld om Oekraïense vluchtelingen in huis te nemen, laat Takecarebnb weten. Die organisatie is sinds 2015 actief om vluchtelingen met een verblijfstatus aan Nederlandse gastgezinnen te koppelen en werkt samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers
De organisatie waarschuwt wel dat er veel komt kijken bij het in huis opnemen van vluchtelingen. Zo adviseert de club om de opvang niet alleen te doen. Beter is een kring met vrienden, buren en familie te vormen. "Zorg samen voor huisvesting en begeleiding. Niemand weet hoe lang het gaat duren en samen hou je het langer vol."
'Personeel kerncentrale Zaporizja werkt onder schot'
Het personeel van de door de Russen ingenomen kerncentrale van Zaporizja, wordt onder schot gehouden terwijl ze hun werk doen. Dat meldt Petro Kotin, hoofd van het Oekraïense staatsbedrijf voor kernenergie via Telegram.
"De Russische manschappen kwamen het grondgebied van de kerncentrale binnen, namen de controle over het personeel en het beheer van de centrale over", aldus Kotin. Hij heeft het personeel niet rechtstreeks kunnen spreken, zegt hij, maar "krijgt wel informatie van bronnen daar".
Alle zes reactoren van de nucleaire faciliteit zijn operationeel, weet Kotin. Als die zouden worden getroffen door beschietingen "zou dat leiden tot een kernramp". Kotin vroeg het Internationale Atoom Agentschap afgelopen dinsdag om hulp bij het instellen van veilige zones van 30 kilometer rond de kerncentrales in Oekraïne.
Moskou: we wachten op antwoord Kiev na onderhandelingen
Hoe de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne verder gaan, hangt af van de reactie van Kiev op de uitkomst van de gesprekken tussen de twee partijen, zegt een woordvoerder ven het Kremlin. Dmitri Peskov zei tegen journalisten dat er nog geen documenten zijn waarover overeenstemming is bereikt met Oekraïne, maar dat Moskou aan de Oekraïense zijde had laten weten hoe het een oplossing voor het conflict voor zich ziet.
Gisteren werd bekend dat de landen het eens zouden zijn geworden over de vrije doorgang voor burgers die weg willen uit conflictgebieden. Voor hen moeten er corridors komen. Er zou gesproken zijn over een tijdelijke wapenstilstand op plekken waar zulke evacuaties moeten gebeuren, maar nadere informatie daarover ontbreekt nog.
Poetin waarschuwt buurlanden: niet escaleren
De Russische president Poetin heeft zijn buurlanden opgeroepen om de spanningen niet te escaleren als gevolg van zijn actie in Oekraïne. "Er zijn geen slechte bedoelingen ten opzichte van onze buren. Ik zou ze ook adviseren om de situatie niet te escaleren en geen beperkingen in te stellen", zei Poetin in een verklaring op de Russische staatstelevisie.
"We voldoen aan al onze verplichtingen en zullen dat ook blijven doen. We zien geen reden om onze relatie te verslechteren. Al onze acties, als die zich voordoen, zijn altijd in reactie op onvriendelijk optreden tegen de Russische Federatie", aldus Poetin.
Kennisinstellingen bevriezen wetenschappelijke samenwerkingen met Rusland
Universiteiten, hogescholen, academische ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen zetten de wetenschappelijke samenwerking met kennisinstellingen in Rusland en Belarus stil. Studenten, docenten en onderzoekers uit die landen die in Nederland zijn, mogen blijven. Daarmee geven ze gehoor aan de oproep van de European University Association, de vereniging van Europese universiteiten, die deze week al haar leden oproep om de samenwerking met Russische instellingen te verbreken.
Universiteiten van Nederland, de Vereniging Hogescholen, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en De Jonge Akademie maakten die beslissing gezamenlijk bekend. De Russische invasie, gesteund door Belarus, noemen ze "een rechtstreekse aanval op vrijheid en democratie, de fundamentele waarden waarop academische vrijheid en samenwerking zijn gebaseerd".
'De laatste dagen zijn de brandstofprijzen geëxplodeerd'
Urker vissers vrezen dat het door de gestegen olieprijzen niet meer rendabel is om uit te varen. Sinds januari is de prijs per liter met ruim 70 procent gestegen. Sommige vissers zijn ruim 10.000 euro per week extra kwijt aan brandstof.
VN wil onderzoekscommissie mensenrechtenschendingen
Er moet een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties komen die gaat kijken naar mogelijke mensenrechtenschendingen bij de Russische invasie in Oekraïne. Dat wil een grote meerderheid in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC).
"Het is onze gezamenlijke taak om zeker te stellen dat er verantwoording wordt afgelegd, door een mandaat te verlenen voor het documenteren en verifiëren van Russische misdaden en het identificeren van verantwoordelijken", zegt de Oekraïense VN-ambassadeur in Genève, Filipenko.
Vanuit Oekraïne komen berichten binnen over burgerdoden door Russische aanvallen. Rusland ontkent dat burgers doelbewust worden aangevallen. De Russische vertegenwoordiging bij de VN in Genève zegt dat landen die de instelling van een onderzoekscommissie steunen "Rusland op iedere mogelijke manier willen beschuldigen van de gebeurtenissen in Oekraïne".
Toenemende vraag naar jodiumtabletten: 'Nu niet nodig'
Apothekers en drogisten zien een toenemende vraag naar jodiumtabletten, naar aanleiding van de nucleaire dreiging door Rusland. Ook GGD's worden gebeld met vragen over jodiumtabletten, door mensen die zich zorgen maken over de gevechten rondom de kerncentrale in Zaporizja.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid geeft de situatie in Oekraïne op dit moment geen aanleiding voor het aanschaffen van jodiumtabletten. Het wordt aangeraden de pillen alleen te slikken als de overheid daar officieel opdracht toe geeft, want ze zomaar slikken is niet zonder risico.
Bij een kernramp komt onder meer radioactief jodium vrij. Door op het juiste tijdstip jodiumtabletten in te nemen, neemt de schildklier minder van die radioactieve stoffen op, waardoor de kans op schildklierkanker afneemt.
Jodiumtabletten beschermen met name zwangere vrouwen en jonge mensen tegen radioactieve straling. In Nederland zijn ze beschikbaar voor mensen die in de buurt van een kerncentrale wonen.
Opvang duizend Oekraïners per regio
Alle 25 veiligheidsregio's moeten met spoed op zoek naar opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Binnen vijf dagen moeten per regio zeker duizend plekken worden aangewezen. Nederland bereidt zich voor op de komst van een grote groep vluchtelingen uit Oekraïne. VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR schatte gisteren dat meer dan een miljoen Oekraïners zijn gevlucht.
Tolken gezocht
Vanwege de verwachte grote toestroom, wordt er naarstig gezocht naar tolken Oekraïens. Daar zijn er op dit moment zestien van in Nederland, aldus Global Talk, een organisatie voor tolkdiensten. De organisatie zoekt mensen die de Oekraïense taal beheersen en daarnaast Nederlands of Engels spreken en taalondersteuner willen worden voor bijvoorbeeld de immigratiedienst en Vluchtelingenopvang.
Eerste Oekraïense vluchtelingen aangekomen op legerplaats Harskamp
Op legerplaats Harskamp zijn gisteravond 120 Oekraïners aangekomen. Er is plek voor maximaal 950 mensen die in "in principe" tot eind mei kunnen blijven, aldus het ministerie van Defensie. De plek is ook een belangrijke oefenlocatie voor het leger. Daarom worden de mensen die worden opgevangen, vooraf gewaarschuwd voor mogelijke schoten en knallen.
In Waddinxveen arriveerden vanochtend vijftig Oekraïense vluchtelingen. Ze zijn naar Nederland gehaald door Waddinxveners die een band hebben met het Oekraïense dorp Reya, dat afgelopen week werd gebombardeerd. De groep is opgevangen in een sporthal, waar ze een week kunnen blijven. De gemeente zoekt naar mogelijkheden om ze voor langere tijd te kunnen opvangen.
Ook in een Zaans hotel worden vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijk gehuisvest. Nu zijn dat er nog negen, maar de gemeente Zaanstad verwacht dat het daar niet bij blijft. In Amsterdam-Oost is er plek voor tachtig mensen in een hotel.
'Russische troepen trekken Mykolajiv binnen'
Russische troepen zijn de zuidelijke havenstad Mykolajiv binnengetrokken. Dat meldt de gouverneur van de regio op Telegram. Hij roept burgers op rustig te blijven en niet in paniek te raken. De troepen naderen de stad vanuit het zuidoosten, uit de richting van Cherson, een stad die al dagenlang onder vuur wordt genomen.
Mykolajiv is met een half miljoen inwoners de negende stad van het land. Ten westen ligt Odessa, de derde stad van het land.
Afgelopen woensdag spraken we met de Nederlander Bas Agterbos, die in de buurt van Mykolajiv woont.
Rotterdam vangt duizend Oekraïense vluchtelingen op
Rotterdam vangt op korte termijn duizend Oekraïense vluchtelingen op. De gemeente schrijft dat er in de regio Rotterdam-Rijnmond in totaal tweeduizend opvangplekken worden gerealiseerd, waarvan Rotterdam de helft voor zijn rekening neemt. Er zijn al twee riviercruiseschepen gehuurd voor de meest acute opvang en andere opvangmogelijkheden worden met spoed bekeken. Ook zegt de gemeente graag gebruik te maken van de gastvrijheid van Rotterdammers.
"Net als vele Rotterdammers is het voltallige college diep geraakt door de inval van het Russische leger in Oekraïne", zegt wethouder Karremans (Integratie). "Wij keuren het geweld tegen inwoners van Oekraïne in de grootst mogelijke bewoordingen af. Rotterdam spreekt niet alleen haar sympathie uit naar de betrokkenen, maar wil ook helpen door Oekraïense vluchtelingen op te vangen in onze stad, die weet wat het is om slachtoffer te worden van oorlogsgeweld."
Verhuurder zegt contract met Russische expat op 'vanwege nationaliteit'
Een Russische expat in Amsterdam heeft een huuropzegging gekregen vanwege haar Russische nationaliteit. Daar maakte ze direct melding van bij de Stichting Woon, die de opzegging "flauwekul" en een "flagrante schending van de huurdersrechten" noemt.
De vrouw had op 1 januari een huuroverkomst getekend voor de duur van twaalf maanden. Op 28 februari kreeg ze een brief van de verhuurder met de mededeling dat het contract per 1 maart ontbonden werd. "Als reden gaf hij de sancties jegens Rusland, waarmee hij duidelijk doelt op de oorlog in Oekraïne", vertelt Gert Jan Bakker namens Woon.
De werkgever van de Russische heeft de verhuurder laten weten dat zij gewoon in de woning blijft. "De bal ligt nu bij hem. Hij kan naar de rechtbank stappen, maar dan moet hij wel een zaak hebben. Hij had mogen ontbinden als ze de huur niet had betaald of een hennepplantage in huis had, maar daar is geen sprake van. Per onmiddellijk ontbinden op basis van haar Russische paspoort, is geen geldige reden," aldus Bakker.
Koninklijk paar spreekt met Oekraïeners
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan dinsdagochtend in gesprek met een aantal mensen uit de Oekraïense gemeenschap in Nederland, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Het paar ontvangt hen en de Oekraïense ambassadeur Kononenko en diens echtgenote op Paleis Noordeinde in Den Haag. De koning en koningin zullen met de groep praten over de situatie in Oekraïne, de onzekerheid over het lot van hun familie en vrienden en de mogelijkheden van contact en de noodzaak van hulp en steun van Nederland, EU-lidstaten en andere landen.
Kabinet veroordeelt aanval op kerncentrale
Ook premier Rutte en minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken veroordelen de Russische aanval op de Oekraïense kerncentrale, afgelopen nacht. "Met de roekeloze en levensgevaarlijke aanval op kerncentrale Zaporizja escaleert de Russische agressie in Oekraïne verder. Essentieel dat we internationaal schouder aan schouder blijven staan. Eensgezindheid in onze reactie is van groot belang", schrijft Rutte op Twitter.
Hoekstra schrijft dat de oorlog in Oekraïne al vele burgerslachtoffers heeft geëist. "Berichten over illegale bombardementen op burgerdoelen en de Russische aanval op Zaporizja zijn extreem zorgwekkend en roekeloos", aldus Hoekstra, die op dit moment in Brussel is voor een overleg met zijn NAVO- en EU-collega's.
IAEA: twee gewonden bij kerncentrale
Bij de aanval op kerncentrale Zaporizja zijn twee gewonden gevallen, meldt het hoofd van het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA), Grossi in een persconferentie. Niemand van de technische staf van de centrale is getroffen, de twee zijn beveiligers. Deze centrale en die bij Tsjernobyl zijn volgens Grossi nu volledig onder Russische controle, maar de medewerkers die er aan het werk zijn, zijn Oekraïners.
Volgens hem is er op dit moment geen radioactief materiaal vrijgekomen door de brand na de aanval, afgelopen nacht. Wel noemt hij de situatie bij de centrale nog steeds "extreem gespannen en uitdagend". Grossi speekt van "normale abnormale situatie", waarmee hij naar eigen zeggen bedoelt dat het werk bij de centrale als normaal doorgaat, "maar er is niets normaals aan".
De IAEA is volgens Grossi in gesprek met de politieke leiding van Oekraïne en Rusland. De baas van het atoomagentschap benadrukt dat hij absoluut niet de bedoeling heeft om in het conflict te bemiddelen, maar dat hij een basis voor beide partijen wil bieden waarmee de veiligheid gegarandeerd kan worden.
Welke gebieden zijn nu vermoedelijk in handen van Russische strijdkrachten?
NAVO-chef: aanval kerncentrale toont hoe roekeloos deze oorlog is
De secretaris-generaal van de NAVO, Stoltenberg, ziet in de Russische aanval op kerncentrale Zaporizja het bewijs van de roekeloosheid van de Russische oorlog in Oekraïne. Dat zei hij bij aankomst op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, waar dertig ministers van Buitenlandse Zaken van lidstaten overleggen over de oorlog. "Dit laat alleen maar zien hoe roekeloos deze oorlog is en hoe belangrijk het is dat de strijd wordt beëindigd. En het belang ervan dat Rusland alle troepen terugtrekt en in goed vertrouwen het diplomatieke gesprek aangaat", aldus de NAVO-chef.
Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Blinken, sprak voorafgaand aan het NAVO-overleg de pers toe. Hij waarschuwde dat de NAVO niet het conflict met Rusland zoekt, maar er wel klaar voor is. "Onze alliantie is defensief, we zoeken geen conflict, maar als het conflict naar ons komt, zijn we er klaar voor", zei Blinken, die de Russische aanvallen op Oekraïense burgers ook veroordeelde.
Italiaanse premier: aanval op kerncentrale is aanval tegen ieders veiligheid
Ook vanuit Italië klinkt een felle veroordeling van de Russische aanval op kerncentrale Zaporizja. De Italiaanse premier Draghi spreekt van "een aanval tegen ieders veiligheid". "De Europese Unie moet doorgaan met de eendrachtige en harde reactie, samen met bondgenoten, om Oekraïne te ondersteunen en Europeaanse burgers te beschermen", vindt Draghi.
Bewoners van Lviv proberen cultureel erfgoed te beschermen
Inwoners van Lviv, de culture hoofdstad van Oekraïne, nemen maatregelen om historische plekken en monumenten te beschermen. Zo worden standbeelden en fonteinen, maar ook glas-in-loodramen ingekapseld in houten frames of en verpakt in plastic, schuimrubber en lakens. De Stichting voor het behoud van Architectonische en Historische Monumenten in Lviv vreest dat de maatregelen niet veel kunnen uitrichten tegen explosies, maar is het "hartverwarmend dat bezorgde lokale bewoners kwetsbare en waardevolle elementen uit ons verleden willen beschermen".
De stichting deelt de werkzaamheden op Facebook en sluit elk bericht af met de zin: "Zo ziet ware liefde voor Oekraïens cultureel erfgoed eruit!"
Dodental luchtaanvallen Tsjernihiv loopt op
Het dodental als gevolg van de Russische bombardementen op Tsjernihiv, in het noorden van Oekraïne, is opgelopen tot 47, melden de lokale autoriteiten. Gisteren werden in Tsjernihiv burgerdoelen geraakt door Russische luchtaanvallen. Toen was al duidelijk dat er tientallen doden te betreuren waren. Afgelopen dag werden reddingspogingen gestaakt in verband met aanhoudende beschietingen.
'Grootste risico is dat er onbedoeld een bom op een reactorgebouw terechtkomt'
Gevechten rondom kerncentrales, zoals bij de Oekraïense kerncentrale Zaporizja, kunnen ook onbedoeld een nucleaire ramp veroorzaken, waarschuwen atoomdeskundigen. "Het grote gevaar is dat er onbedoeld een bom op een reactorgebouw terechtkomt en de koelinstallatie onklaar wordt gemaakt", zegt Wim Turkenburg, atoomfysicus en energiedeskundige in het NOS Radio 1 Journaal. "Zo'n situatie is heel gevaarlijk, vooral als de elementen in het koelbad geraakt worden. Dan krijg je een explosie zoals we die hadden in Fukushima of Tsjernobyl."
Zaporizja is met zes afzonderlijke reactoren vele malen groter en krachtiger dan de Nederlandse centrale in Borssele en "niet gebouwd om in oorlogshandelingen terecht te komen", aldus Turkenburg. Volgens hem zijn de gevolgen van een mogelijke kernramp niet zo groot als waar president Zelensky voor waarschuwt, maar zouden ze zeker ernstig zijn: "Een gebied van 30 tot 50 kilometer afstand moet ontvolkt worden, maar een nucleaire wolk kan ook verderop besmettingen veroorzaken."
Britten: aanval kerncentrale moet wel opzettelijk zijn geweest
Het is moeilijk om te geloven dat de aanval op de Oekraïense kerncentrale Zaporizja niet opzettelijk was, zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Raab. "Het is een roekeloze aanval op een kerncentrale en toen de Oekraïense hulpdiensten het vuur probeerden te blussen, gingen de bombardementen een tijdje door."
Raab spreekt van een aanval die in strijd is met het internationale recht en hij waarschuwt voor het grote gevaar dat uitgaat van dit soort aanvallen. "Deze aanval, of het nou doelbewust was of roekeloos, vormt niet alleen een risico voor de Oekraïners, maar voor de hele regio. Wij nemen dat zeer serieus en de internationale gemeenschap moet dat ook doen."
'Urker vissers kunnen mogelijk niet uitvaren door olieprijs'
Urker Vissers vrezen dat het door de gestegen olieprijzen niet meer rendabel is om uit te varen. Sinds januari is de prijs per liter met ruim 70 procent gestegen, wat betekent dat sommige vissers ruim 10.000 euro per week extra kwijt zijn aan gasolie, meldt Omroep Flevoland.
"Ja, daar is eigenlijk maar één woord voor: dramatisch", zegt Geert Meun van brancheorganisatie VisNed tegen de omroep. "Je ziet dat de gasolieprijs al in januari is beginnen te stijgen maar de laatste dagen is de prijs echt geëxplodeerd. Het is vandaag boven de negentig eurocent per liter."
Volgens VisNed is de oplossing voor vissers op korte termijn steun vanuit de overheid. "We overleggen op dit moment intern, maar ook met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over wat er mogelijk is", aldus Meun. Er wordt volgens hem gesproken over een regeling om voorlopig de vaste lasten van de vissers te compenseren. "We hopen op die manier deze moeilijke tijd te overbruggen."
15 jaar cel voor 'nepnieuws' over Russische invasie
Op het verspreiden van 'nepnieuws' over de Russische invasie in Oekraïne, staat voortaan een celstraf van 15 jaar. Het Russische parlement, de Doema, heeft daar vanochtend een wetsvoorstel over aangenomen.
Het voorstel werd eerder deze week aangekondigd door het hoofd van de commissie voor veiligheid en corruptiebestrijding. Hij zei "de bewuste verspreiding van valse informatie" hard aan te willen pakken. "Zulke vervalsingen demoraliseren de samenleving, ondermijnen het vertrouwen in het Russische leger en de overheid. Ook is het een belediging voor de familieleden en vrienden van de strijders."
Berichten over de oorlog uit niet-officiële bronnen kan bestraft worden met een boete van zo'n 43.000 euro.
Poetins plannen voor Oekraïne: 'Hij heeft de opvolger voor Zelensky al klaarstaan'
Wat is Poetin van plan? Aan zeker drie fronten wordt gevochten, de hoofdstad Kiev staat op het punt omsingeld te worden, andere steden worden belegerd of zijn al ingenomen. Oost-Europa- en defensiedeskundige Bob Deen van Clingendaal schetst de vier waarschijnlijkste scenario's:
Beurs Moskou nog steeds dicht
Ook vandaag blijft de beurs in Moskou nog dicht, voor de vijfde dag op rij. Dat heeft de Russische centrale bank aangekondigd. De aandelenhandel in Rusland ligt al dagen stil vanwege de onrust op de Russische financiële markten door de oorlog in Oekraïne.
Gestrande internationale studenten vragen hulp: 'We zitten hier vast'
Internationale studenten die vastzitten in Oekraïense steden roepen de internationale gemeenschap op tot het instellen van een humanitaire corridor, zodat ze kunnen terugkeren naar hun families. In Soemy, waar de afgelopen dagen hevig is gevochten, schuilen honderden studenten uit onder meer Congo, India, Nigeria, Marokko en Tanzania in bunkers en opvanglocaties.
Ze durven de stad niet te ontvluchten en kunnen ook niet wegkomen omdat er geen bussen en treinen meer rijden en bruggen en wegen zijn verwoest. "Niemand heeft het over Soemy" zegt Shivangi Shibu uit India tegen CNN. "Ik hoop dat we snel worden geëvacueerd, want we willen geen slachtoffer zijn van deze oorlog. We verdienen dit niet."
De studenten willen via de Russische grens naar huis reizen. "Dat is de enige oplossing. Dit is ons tweede thuis, maar we hebben nog steeds onze familie nodig. We moeten ze zien. We willen niet betrokken zijn bij deze politiek", aldus Shibu.
Het contact met de ambassades van de verschillende landen verloopt moeizaam of is niet mogelijk, omdat veel ambassades verlaten zijn. De Indiase ambassade in Moskou verklaart "uiterst bezorgd te zijn over de veiligheid en beveiliging van de Indiase burgers die vastzitten in onder meer Charkov en Soemy". Het Nigeriaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op de hoogte te zijn van de problemen en probeert afspraken te maken met Rusland, zodat studenten geëvacueerd kunnen worden.
'Kerncentrale aanvallen is strijdig met oorlogsrecht'
"Dat een kerncentrale wordt aangevallen, is bijzonder. Wat niet bijzonder is, is dat Rusland probeert de elektriciteit af te sluiten van steden en van militaire installaties, maar het aanvallen van een kerncentrale wordt over het algemeen wel beschouwd als strijdig met het internationale en het humanitaire oorlogsrecht", zegt hoogleraar Oorlog Studies Frans Osinga van de Universiteit Leiden.
"Mocht het daar fout gaan, dan ontketen je krachten die je niet kunt overzien en die buitenproportioneel veel schade opleveren. Net als een dam, die mag je niet aanvallen. Dus in dat opzicht is het heel erg opmerkelijk wat nu gebeurt."
"Rusland is bezig met een manier van oorlog voeren die volledig haaks staat op ons concept van oorlog: namelijk de volledige onderwerping van het Oekraïense volk. De overwinning wordt niet per se behaald door een militaire overwinning op de strijdkrachten, maar ook door het terroriseren van de bevolking. Het gaat ook om het verhogen van het leed, het afsluiten van de sanitaire voorzieningen, medische hulp en het aanvallen van scholen, om zo uiteindelijk het volk te demoraliseren en te overtuigen dat weerstand volstrekt geen zin heeft."
Russen nemen kerncentrale Zaporizja over
Russische troepen hebben na een nacht van geweld de controle over kerncentrale Zaporizja overgenomen, melden de Oekraïense autoriteiten. Door de Russische beschietingen brak brand uit in een trainingsgebouw op het terrein. Inmiddels wordt gemeld dat één van de zes reactorgebouwen is beschadigd. Deze reactor was niet in gebruik in verband met een renovatie. Twee andere reactoren zouden nu ook uit voorzorg zijn losgekoppeld.
De brand is in de loop van de nacht geblust en het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) meldt op basis van de Oekraïense autoriteiten dat er vooralsnog geen verhoogde radioactiviteit is gemeten.
Humanitaire crisis dreigt in Marioepol
In de belegerde havenstad Marioepol, in het zuidoosten van Oekraïne, dreigt een humanitaire crisis, zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. "Inwoners zitten al een paar dagen zonder elektriciteit en water, en de bevoorrading is tot stilstand gekomen."
De stad met ruim 400.000 inwoners wordt op dit moment van twee kanten aangevallen. "Vanuit de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk vallen de pro-Russische separatisten aan en aan de westkant staat het Russische leger, die vanuit de Krim via Melitopol richting de stad trekken." Marioepol is strategisch belangrijk: zodra de stad valt, hebben de Russen de beschikking over een nieuwe landverbinding tussen de troepen op de Krim en het Russische vasteland.
Oekraïne en Rusland spraken gisteren af corridors op te zetten in conflictgebieden zoals in Marioepol, bedoeld om humanitaire hulp te bieden.
Atoomagentschap: geen essentiële onderdelen kerncentrale getroffen
Essentiële onderdelen van de kerncentrale Zaporizja zijn niet beschadigd geraakt bij de brand van afgelopen nacht. Ook is er geen verschil gemeten in de radioactiviteit in het gebied, meldt het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), op basis van wat de lokale autoriteiten tegen het agentschap zeggen.
"De Oekraïense regelgevende autoriteit zegt dat het vuur geen "essentiële onderdelen" heeft getroffen en dat medewerkers mitigatiemaatregelen treffen", schrijft de IAEA in een verklaring.
Eerder werd gemeld dat er bij de aanval op de kerncentrale geen gewonden zijn gevallen. Persbureau Unian meldt dat er volgens de burgemeester van Enerhodar wel mensen gewond zijn geraakt, maar zegt dat hij over precieze aantallen niets weet. Een deel van de slachtoffers is volgens hem ernstig gewond.
Russische clubeigenaren: eentje heeft haast, de rest houdt zich stil
Sinds de oorlog in Oekraïne laten steeds meer sportbonden en clubs de opvatting los dat sport en politiek van elkaar gescheiden moeten worden. De UEFA bedankte voor de vele miljoenen van Gazprom, Manchester United verscheurde een lucratieve deal met Aeroflot en het Formule 1-team Haas deed dat met het contract van hoofdsponsor Uralkali.
Maar bij Vitesse, AS Monaco, Cercle Brugge en Bournemouth hebben nog geen reactie gegeven op de Russische inval. Het zijn vier van de vijf Europese voetbalclubs die volledig in Russische handen zijn. Ondanks toenemende druk van buitenaf om stelling te nemen, blijft het stil bij die clubs.
Lees hier dit soort clubs omgaan met de Russische invasie:
Rusland blokkeert BBC en Radio Liberty
De Russische mediawaakhond Roskomnadzor heeft de toegang beperkt tot de Russische tak van de BBC, Radio Liberty en Meduza. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat de BBC wordt gebruikt om de veiligheid in Rusland te ondermijnen.
Het verbod op de drie media, die hun hoofdkantoren in het buitenland hebben, komt niet onverwacht. In verband met de oorlog in Oekraïne worden de Russische staatsmedia RT en Sputnik in de EU zo goed als geweerd. Toen die sanctie werd aangekondigd door de Europese Commissie werd al verwacht dat Rusland de strafmaatregel zou vergelden door westerse media te weren.
Het onafhankelijke Meduza roept lezers op om de app van de nieuwsdienst te downloaden, omdat die nog wel beschikbaar zou zijn. Verder adviseren de journalisten van Meduza lezers om een VPN te downloaden om de blokkade te vermijden en vragen ze lezers om hun artikelen eventueel via sociale media en e-mail te delen.
Brand in kerncentrale geblust
De brand in de kerncentrale van Zaporizja is geblust, melden de Oekraïense autoriteiten. De brand in het trainingscentrum van de centrale brak begin van de nacht uit nadat de Russen het complex onder vuur hadden genomen. Er is niemand gewond geraakt.
De brandweer kon eerst niet bij het gebouw komen, omdat de Russen doorgingen met hun beschietingen. Rond 05.20 uur plaatselijke tijd kon de brandweer aan het werk en een uur later was het vuur geblust.
Ook Trudeau haalt uit naar Rusland
Ook de Canadese premier Trudeau veroordeelt de Russische aanval op de kerncentrale van Zaporizja scherp. Samen met zijn minister van Financiën heeft hij gesproken met president Zelensky van Oekraïne.
"Deze onacceptabele aanvallen van Rusland moeten onmiddellijk gestopt worden", zegt Trudeau.
Airbnb stopt met verhuur in Rusland en Belarus
Airbnb gaat geen kamers meer verhuren in Rusland en Belarus. Dat heeft de hoogste baas van Airbnb laten weten op Twitter.
Geen beschietingen meer rond kerncentrale
Rond de kerncentrale Zaporizja is het nu rustiger. Er wordt niet meer geschoten, meldt CNN op basis van een woordvoerder van de kerncentrale. De brandweer is nu met veertig mensen aan het blussen, zegt de staatsnooddienst van Oekraïne.
Een trainingscomplex op het terrein van de kerncentrale vloog vannacht in brand nadat de Russen het onder vuur hadden genomen. De woordvoerder van de centrale zegt dat geen cruciale onderdelen zijn beschadigd. Eerder zei hij dat er wel veel technische installaties zijn vernield.
Zaporizja is de grootste kerncentrale van Europa.
Johnson spreekt Zelensky, wil spoedzitting Veiligheidsraad
De Britse premier Johnson heeft in een telefoongesprek met president Zelensky gezegd dat de roekeloosheid van president Poetin een onmiddellijke bedreiging voor de veiligheid van Europa vormt. De twee leiders spraken elkaar na het uitbreken van de brand in de kerncentrale van Zaporizja.
Een woordvoerder van Johnson spreekt van een "enorm verontrustende situatie". De Britse premier zegt in navolging van president Biden dat de Russen onmiddellijk moeten stoppen met het beschieten van de kerncentrale zodat de brandweer het vuur kan blussen.
Premier Johnson wil dat de VN Veiligheidsraad nog vandaag bijeenkomt om over de situatie te praten.
Rusland wil Tsjernobyl herhalen, zegt Zelensky
President Zelensky zegt dat Rusland "Tsjernobyl wil herhalen". In een videoboodschap reageerde hij op de brand bij de kerncentrale van Zaporizja. "Geen enkel ander land heeft ooit een kerncentrale beschoten", zei de Oekraïense president. "Dit is de eerste keer in onze geschiedenis, de eerste keer voor de mensheid." Hij vraagt Europa "wakker te worden".
Zelensky heeft contact gehad met regeringsleiders van de VS, het VK, Duitsland en Polen. Hij benadrukt dat een ramp in de kerncentrale niet alleen desastreus is voor zijn eigen land: "Als er een explosie is, is het het eind voor ons allemaal, het eind van Europa, een evacuatie van Europa."
Biden spreekt met Zelensky over Zaporizja
De Amerikaanse president Biden heeft met zijn Oekraïense ambtgenoot Zelensky gesproken over de situatie rond de kerncentrale van Zaporizja, meldt het Witte Huis. Hij sluit zich aan bij de oproep aan de Russen om de beschietingen te stoppen en de brandweer de gelegenheid te geven het vuur te blussen.
De veiligheid van de aangevallen kerncentrale is nog steeds gegarandeerd, zegt de gouverneur van de regio na een gesprek met de directeur van de kerncentrale.
Berichten over brand tegenstrijdig
Het is onduidelijk wat er precies in brand staat op het terrein van de kerncentrale van Zaporizja. De eerste berichten gingen over een reactor die gerenoveerd werd, maar de Oekraïense autoriteiten melden nu dat het om een trainingscomplex gaat.
Er zou nog steeds op de kerncentrale worden geschoten door de Russen. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap wil een onmiddellijke stop van het geweld, omdat de gevolgen niet te overzien zijn als een actieve reactor wordt geraakt. Zaporizja is de grootste kerncentrale van Europa.
Atoomagentschap IAEA overlegt met Oekraïense autoriteiten
Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) houdt de situatie rond de aangevallen kerncentrale van Zaporizja nauwlettend in de gaten. Het IAEA zegt dat er met de Oekraïense autoriteiten wordt overlegd over de situatie.
Het atoomagentschap heeft nogmaals opgeroepen om de beschietingen rond de kerncentrale te stoppen. Het waarschuwt voor groot gevaar als een van de reactoren wordt geraakt.
'Brand Zaporizja woedt in een van de reactorgebouwen'
De brand in de kerncentrale van Zaporizja woedt in een van de reactorgebouwen. Dat heeft een woordvoerder van de kerncentrale gezegd op de Oekraïense tv. De getroffen reactor werd gerenoveerd en was dus niet in gebruik, maar er zou nog wel radioactief materiaal liggen.
Volgens de woordvoerder wordt de kerncentrale gericht beschoten. Brandweermensen kunnen het vuur volgens hem niet blussen, omdat de Russen doorgaan met hun beschietingen.
Brand op terrein kerncentrale Zaporizja na Russische aanval
De burgemeester van de plaats Energodar meldt dat er brand is uitgebroken bij de kerncentrale Zaporizja. Ook de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken meldt de brand. De Russen zouden van alle kanten het vuur hebben geopend op de centrale. Zaporizja is de grootste kerncentrale van Europa.
Op webcambeeld op Youtube waarop de kerncentrale te zien is, zijn flikkerende lichten en rook te zien, maar onduidelijk is waar er brand woedt. Ook de burgemeester van Energodar gaat niet verder in op welk deel van de kerncentrale in brand zou staan. Volgens het Duitse persbureau DPA gaat het om een kantoorgebouw, maar die informatie is niet bevestigd.
De Oekraïense brandweer kan niet uitrukken om de brand te blussen, omdat de Russen nog steeds zouden schieten. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken heeft de Russische troepen opgeroepen om onmiddellijk met de beschietingen te stoppen.
Gisteren werd al gemeld dat Russische tanks de stad Energodar hadden bereikt en dat Russische troepen er het vuur hadden geopend.
Als de kerncentrale door de Russen wordt ingenomen, kunnen de gevolgen groot zijn. De nucleaire reactor levert naar schatting een vijfde van alle elektriciteit voor Oekraïne.
Scholz: Schröder moet functies Rosneft en Gazprom neerleggen
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft oud-bondskanselier Gerhard Schröder opgeroepen om zijn bestuursfuncties bij de Russische energiereuzen Rosneft en Gazprom neer te leggen.
"Ik vind dat het niet correct is dat Gerhard Schröder deze functies bekleedt. En ik denk dat het correct zou zijn als hij ze zou opgeven", zei Scholz in een interview met de publieke omroep ZDF.
De 74-jarige Schröder was van 1998 tot 2005 bondskanselier en is net als Scholz lid van de sociaaldemocratische partij SPD. Hij is nu voorzitter van de raad van bestuur van de Russische oliegigant Rosneft en wordt in juni lid van de raad van toezicht van Gazprom, het gasbedrijf achter de controversiële Nord Stream 2-pijpleiding uit Rusland, die door Scholz op pauze is gezet in reactie op de oorlog in Oekraïne.
Schröder weigert vooralsnog om zijn functies bij Rosneft en Gazprom neer te leggen. Enkele naaste medewerkers van hem zijn uit protest opgestapt. Ook heeft de Duitse voetbalclub Borussia Dortmund Schröder het erelidmaatschap ontnomen.
Minder strenge regels voor Oekraïners in VS
De regering-Biden zal de komende tijd coulant zijn voor Oekraïners die nu in de Verenigde Staten zijn. Zij worden niet uitgezet en krijgen automatisch een werkvisum dat achttien maanden geldig blijft, schrijft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.
Ook de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kondigde aan de komende tijd coulanter om te gaan met verblijfsaanvragen van Oekraïners.
Deze videoboodschap van Rutte is gericht aan Oekraïne
Oekraïne en Rusland eens over doorgang vluchtelingen, 'snel nieuwe gesprekken'
Oekraïne en Rusland zijn het eens geworden over de vrije doorgang voor burgers die weg willen uit conflictgebieden. Voor hen komen er corridors (doorgangen). Ook komt er snel een nieuwe, derde ronde van onderhandelingen, melden beide partijen.
Volgen Kiev zijn gisteren niet de gehoopte resultaten behaald in de tweede gespreksronde. Volgens Moskou is er juist "substantiële vooruitgang" geboekt.
Hoe vluchtelingen straks veilig de gevechten kunnen ontvluchten, is niet bekendgemaakt. Er zou gesproken zijn over een tijdelijke wapenstilstand op plekken waar zulke evacuaties moeten gebeuren, maar nadere informatie ontbreekt.
Welkom in dit liveblog
Goedenacht. In dit blog lees en bekijk je alle ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne van vrijdag 4 maart. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.