NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Rusland sluit luchtruim aan grens Oekraïne • Zelensky richt zich in toespraak tot Russen

Liveblog gesloten
 • Dit blog wordt gesloten

  Alle ontwikkelingen rond de spanningen in Oost-Oekraïne zijn in dit blog van donderdag 24 februari te volgen.

 • Satellietbeeld van Russische troepenopbouw nabij grens

  Het Amerikaanse ruimtetechnologiebedrijf Maxar Technologies meldt op basis van satellietbeelden dat Russische militairen zich op zo'n 15 kilometer van de Oekraïense grens bevinden. Onderstaande beelden zijn gisteren gemaakt en laten een veld nabij het dorpje Golovtsjino zien. Dat is op 15 kilometer van de grens met Oekraïne.

  De troepenopbouw bij Golovtsjino Maxar / AFP
 • EU-sanctielijst bekend: Russische ministers en hoofdredacteur Russia Today

  De Europese Unie heeft bekendgemaakt tegen welke Russen sancties worden ingesteld, vanwege de erkenning van de afvallige Oekraïense regio's Donetsk en Loegansk. Onder meer de Russische ministers van Defensie en Economie staan op de lijst, evenals de CEO van een grote Russische bank, hooggeplaatste militairen en de hoofdredacteur van de Engelstalige nieuwszender Russia Today. Ook alle leden van het Russische parlement die voor de erkenning hebben gestemd zijn op de sanctielijst bekend.

  Alle 555 personen kunnen niet meer reizen naar of binnen de EU. Verder worden hun bezittingen in het buitenland voor zover mogelijk bevroren en krijgen ze geen financiering meer van Europese banken.

 • VN-Veiligheidsraad komt vannacht nog bijeen

  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt deze nacht nog bijeen. Dat melden persbureaus Reuters en DPA op basis van diplomaten. Oekraïne heeft gevraagd om zo'n spoedzitting. Volgens DPA komt de Veiligheidsraad om 03.30 uur Nederlandse tijd bijeen. Op dat moment is het in New York, waar de raad bijeenkomt, 21.30 uur.

 • Rusland sluit luchtruim aan grens Oekraïne

  Rusland heeft het luchtruim langs het grensgebied met Oekraïne gesloten voor burgerluchtvaart. Vluchten worden omgeleid, zo valt te zien op Flightradar24, een website waarop vliegbewegingen live te volgen zijn.

  De internationale luchthaven van de Oekraïense steden in Charkov en Dnipro zijn de komende uren gesloten, meldt Interfax Ukraina. Vluchten zijn geannuleerd of uitgesteld. De sluiting hangt hoogstwaarschijnlijk samen met het sluiten van het luchtruim door Rusland

 • Frankrijk roept burgers op Oekraïne te verlaten

  Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle Franse staatsburgers in Oekraïne opgeroepen het land te verlaten. Daarnaast wordt iedere reisbewegingen in met name het noorden en oosten van het land ontraden.

  De Franse president Macron belde vanavond opnieuw met zijn Oekraïense ambtsgenoot Zelensky, meldt persbureau AFP. Daarin sprak Macron opnieuw zijn steun uit aan Oekraïne.

 • Zelensky richt zich in toespraak tot inwoners van Rusland: 'Wij willen vrede'

  De Oekraïense president Zelensky heeft in het Russisch een tv-toespraak gehouden. Daarin richtte hij zich direct tot de bevolking van Rusland. "Bijna 200.000 van jullie troepen staan aan de grens met ons. Jullie regering heeft de opdracht gegeven naar het grondgebied van een ander land te bewegen."

  Verder zei hij dat hij gelooft in de "eerlijke, echte mensen" onder de Russische bevolking. "Velen van jullie hebben dierbaren in Oekraïne of studeerden in Oekraïne. Jullie kennen ons karakter en weten wie wij zijn. Wij willen vrede, wij hebben geen oorlog nodig." Daarin voegde hij toe dat zijn toespraak waarschijnlijk niet op de Russische televisie zal worden uitgezonden, maar hij zegt te hopen dat veel Russen zijn woorden tot zich zullen krijgen.

  Zelensky zei in de toespraak dat hij heeft geprobeerd de Russische president Poetin te bellen, maar dat de telefoon niet werd opgenomen.

 • Oekraïne veroordeelt verzoek separatisten en wil VN-Veiligheidsraad bijeen

  Oekraïne reageert verbolgen op het verzoek van rebellenleiders aan de Russische president Poetin om militaire steun. Kiev wil met spoed de VN-Veiligheidsraad bijeenroepen.

  De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Koeleba noemt het verzoek van de pro-Russische separatisten een verdere escalatie van de situatie. Hij zegt verder te vrezen dat Rusland bezig is om een nepincident in scène te zetten, om vervolgens over te gaan tot een invasie.

  Op Amerikaanse satellietbeelden is volgens Reuters te zien dat er nieuwe troepenbewegingen zijn aan de grens met Oekraïne. Veel van deze Russische militairen zouden de grens met het buurland op minder dan 10 kilometer afstand zijn genaderd.

  Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwden eerder vandaag dat Rusland nagenoeg volledig klaarstaat voor een invasie. Die zou mogelijk binnen 48 uur kunnen gebeuren - met de kanttekening dat de VS al weken soortgelijke waarschuwingen uit.

 • 'Honderden computers Oekraïne getroffen door nieuwe malware'

  Ook vandaag werd Oekraïne hard getroffen door cyberaanvallen. Volgens IT-beveiligingsbedrijf ESET zijn daarbij honderden computers geïnfecteerd geraakt met nieuwe malware.

  Deze software wordt gebruikt om alle gegevens van computers te wissen. ESET heeft aanwijzingen dat de aanval enkele maanden van tevoren is voorbereid.

  Overheidswebsites werden ook vandaag platgelegd met zogenoemde DDoS-aanvallen. Die cyberaanvallen duren al ruim een week, maar zijn nu heviger dan voorheen, schrijft overheidsorgaan State Service of Special Communications and Information Protection of Ukraine.

  Volgens deze instantie doen de hackers niet veel moeite meer om hun identiteit te verbergen. De aanvallers worden gelinkt aan "de geheime dienst van de agressor". De naam van Rusland wordt niet genoemd, maar Oekraïne heeft het buurland eerder deze week wel openlijk beschuldigd van hackaanvallen. Rusland spreekt die aantijgingen tegen.

 • Nieuwsuur-verslaggever vanuit Donbas-regio: 'Militaire aanwezigheid groeit'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Inwoners van Kramatorsk bereiden zich voor op het ergste'
 • 'Verzoek separatisten perfect voorwendsel voor Russisch ingrijpen'

  De brief waarin de separatistenleiders van Donetsk en Loegansk het Kremlin om hulp vragen, kan volgens Ruslandcorrespondent Iris de Graaf grote gevolgen hebben.

  "President Poetin heeft nu een perfect voorwendsel om over te gaan tot militair ingrijpen. Tot op de dag van vandaag bleef Poetin vaag over de inzet van de in zijn toespraak genoemde vredestroepen. De president zei steeds dat hij mogelijk die troepen zou kunnen inzetten, maar dat hij de situatie ter plekke in de gaten zou houden of dat nodig zou zijn.

  Vandaag zagen we op de Russische staatstelevisie heel veel nieuws over geweld in de Donbas; er was sprake van "terroristische aanslagen" vanuit Oekraïne, om alvast "begrip te kweken" in de Russische samenleving. De enorme toename van zogenaamde "terroristische" aanslagen, een "humanitaire crisis" en de leiders die "officieel" om een verzoek hebben gevraagd: dat maakt het hele proces tot militair ingrijpen compleet.

  De grote vraag blijft nu: wanneer gaan die troepen echt de grens over? Dat kan zo meteen, morgen, volgende week: alleen Poetin beslist en weet het. Hij bepaalt de volgende zet."

 • Gouverneur Loegansk: 'Er zijn al Russische militairen in de Donbas'

  Er zijn wel degelijk Russische troepen actief in de Oekraïense Donbas-regio. Dat zegt de Oekraïense gouverneur Serhiy Haidai van Loegansk, een van de twee provincies in de Donbas, tegen Nieuwsuur. Delen van die provincies zijn door de Russische president Poetin erkend als onafhankelijke volksrepublieken.

  Gouverneur Haidai laat foto's zien van beschadigde gebouwen in zijn gebied die volgens hem zijn verwoest door Russische militairen of separatisten. "Er zijn nu heel veel beschietingen. Er wordt geschoten op woonwijken. En er wordt niet zoals eerder geschoten met licht geschut en mortieren, maar met artillerie en raketinstallaties."

  Lees verder:

 • Zelensky belt met Rutte en bedankt voor steun

  De Oekraïense president Zelensky heeft vandaag gebeld met premier Rutte om onder meer de sancties tegen Rusland te bespreken. "Ik ben Nederland dankbaar voor de concrete defensiesteun aan Oekraïne", zegt Zelensky op Twitter.

  Nederland besloot vorige week om militaire goederen naar het Oost-Europese land te sturen. Het gaat om scherpschuttersgeweren met munitie, gevechtshelmen, scherfvesten, radars en detectoren voor het opsporen van grondmijnen en zeemijnen.

  De EU gaf vandaag groen licht voor een reeks sancties tegen Russische ministers, parlementariërs en legerleiders. Rutte sprak van een "heel stevig pakket" en zei dat er nog verdergaande maatregelen kunnen volgen.

 • Separatistenleiders vragen Poetin om hulp

  De leiders van de twee afvallige Oekraïense regio's hebben de Russische president Poetin per brief om hulp gevraagd. Ze willen hulp om de "agressie" van het Oekraïense leger af te weren, zegt een woordvoerder van het Kremlin tegen persbureau Interfax.

  Deze aanvraag van de leiders van de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loegansk zou een startpunt kunnen zijn voor Russische troepen om in actie te komen. Poetin heeft de twee afvallige regio's maandagavond erkend en kondigde toen een 'vredesmissie' aan. Ook dit gebeurde op verzoek van de regio's Donetsk en Loegansk.

 • 'Oorlogsles' op school in Kiev: 'Kinderen niet bang maken, wel voorbereiden'

  "Als je opeens een hard geluid hoort, wat moet je dan doen?" Victoria Nazaruk, juf op districtsschool 309 in Kiev, kijkt om zich heen. De handen van groep 5 gaan de lucht in. "Niet in paniek raken, niet rennen, niet omkijken, niet praten en luisteren naar de juf", roepen 27 kinderen in koor.

  Het is niet de eerste keer dat ze dit rijtje opnoemen. Sinds de spanningen met buurland Rusland weer zijn opgelopen, krijgen de kinderen elke week les in wat ze moeten doen als er een conflict komt. Het is onderdeel van een nationaal plan: kinderen voorbereiden op een luchtaanval of gevechten.