Een Oekraïense militair in de regio Donetsk.

Gouverneur Loegansk: 'Er zijn al Russische militairen in de Donbas'

Er zijn wel degelijk Russische troepen actief in de Oekraïense Donbas-regio. Dat zegt de Oekraïense gouverneur Serhiy Haidai van Loegansk, één van de twee provincies in de Donbas. Delen van die provincies zijn door de Russische president Vladimir Poetin erkend als onafhankelijke volksrepublieken.

Gouverneur Haidai laat foto's zien van beschadigde gebouwen in zijn gebied die volgens hem zijn verwoest door Russische militairen of separatisten. "Er zijn nu heel veel beschietingen. Er wordt geschoten op woonwijken. En er wordt niet zoals eerder geschoten met licht geschut en mortieren, maar met artillerie en raketinstallaties."

De leider van de Russische separatisten in Donetsk, Denis Poesjilin, benadrukte eerder vandaag dat er geen Russische militairen in de twee Oost-Oekraïense provincies zijn. Haidai spreekt dat tegenover Nieuwsuur met klem tegen en heeft het over "leugens".

'Westen, help ons'

De vrees in het gebied is dat een grootschalige militaire inval snel zal volgen, volgens Amerikaanse inlichtingendiensten zelfs al binnen 48 uur. Naast militair wordt er ook digitaal aangevallen. Eerder vandaag waren alle overheidssites uit de lucht door een cyberaanval, ook is er geen telefoonverkeer mogelijk in Loegansk.

Bewoners van de twee provincies maken zich zorgen. "Niemand had verwacht dat de liefde van Poetin voor ons volk zo'n dreun zou zijn voor datzelfde volk":

'Ik wil geloven dat dit niet gebeurde'

Gouverneur Haidai zegt tegen Nieuwsuur dat hij graag zou zien dat Europese landen zoals Nederland helpen om de communicatie te herstellen, bijvoorbeeld via satelliettelefoons. Ook hoopt hij dat westerse landen willen helpen met het evacueren van kinderen. Daarnaast vraagt Haidai om wapens.

'Vrede in Europa in gevaar'

Niet alleen in Oekraïne is men bezorgd. Ook in NAVO-land Litouwen kijken ze met argusogen naar de ontwikkelingen. "De vrede in Europa van de afgelopen dertig jaar is in gevaar", zegt Mantas Adomenas, de viceminister van Buitenlandse Zaken van Litouwen tegen Nieuwsuur.

Zijn land, dat grenst aan een stukje Rusland, is lid van de NAVO. Op dit moment zijn er al NAVO-troepen gelegerd. Hij hoopt dat NAVO-bondgenoten meer troepen sturen naar de Baltische staten. Dat is volgens hem geen provocatie naar Rusland, maar noodzaak. Poetin bedenkt toch wel een reden als hij wil binnenvallen, zegt Adomenas, of de NAVO nu de troepenmacht uitbouwt of niet.

Hij is er stellig van overtuigd dat Poetin de saamhorigheid van de NAVO op de proef stelt en dat de westerse alliantie nu moet laten zien dat ze samen een front vormen. "We moeten geloofwaardig zijn, niet alleen met sancties. We moeten meer zijn dan een soort noodverband op een al bloedende wond."

Oekraïne is te groot om te bezetten en de weerstand is te groot.

Andrey Kortunov, directeur Russian International Affairs Council

Volgens Andrey Kortunov hoeven ze in Litouwen niet te vrezen voor een inval. Kortunov is directeur van de Russian International Affairs Council, een aan het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gelieerde denktank. Hij denkt zelfs dat Rusland niet verder zal opstomen binnen Oekraïne. "Het land is te groot om te bezetten en de weerstand te groot", is zijn overtuiging.

Al was ook hij verbaasd dat Poetin de twee republieken in de Donbas erkende. "Ik dacht dat deze beslissing niet zo snel genomen zou worden. Ik dacht dat hij deze optie als een troefkaart zou gebruiken, om die op het allerlaatste moment op tafel te gooien als alle andere opties al uitgeput zijn."

EU-regeringsleiders gaan morgen in Brussel om de tafel vanwege de Oekraïnecrisis. Zij zullen onder meer praten over (extra) sancties.

We vroegen voormalig Commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif welke militaire opties Poetin heeft:

Hoe Rusland Oekraïne binnen kan vallen

Advertentie via Ster.nl