EPA
NOS Nieuws

Noodtoestand uitgeroepen in Oekraïne, Rusland haalt diplomaten terug

De komende dertig dagen geldt in heel Oekraïne de noodtoestand. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad van Oekraïne besloten. Mocht het nodig zijn, dan kan de noodtoestand met nog eens dertig dagen verlengd worden. Voor de afvallige regio's Loegansk en Donetsk verandert er niets, daar geldt sinds 2014 al de noodtoestand.

Autoriteiten kunnen de bewegingsvrijheid van individuen beperken onder de noodtoestand en extra identiteitscontroles uitvoeren. Het Oekraïense parlement moet de noodtoestand nog goedkeuren. Dat gebeurt naar verwachting binnen twee dagen.

Volgens Oleksi Danilov, een hooggeplaatste veiligheidsfunctionaris, is de noodtoestand bedoeld om de rust te bewaren in het land: "Afhankelijk van de dreiging in bepaalde gebieden, zal de noodtoestand op- of afgeschaald kunnen worden. Dan hebben we over gebieden aan de grens met Rusland of Belarus."

Russische diplomaten vertrekken

Een algehele mobilisatie is nog niet nodig, vindt Oekraïne, maar het land is wel begonnen met het oproepen van reservisten tussen 18 en 60 jaar oud. Ook mogen Oekraïense burgers wapens dragen om zich tegen een Russische inval te verdedigen.

Oekraïners zijn ook opgeroepen om Rusland te verlaten en niet meer naar dat land te reizen. Consulaire hulp geven aan Oekraïners wordt er lastig, zegt de regering. Andersom is Rusland begonnen al zijn diplomatieke personeel terug te halen uit Oekraïne.

Rusland heeft een ambassade in Kiev. Daar is de vlag inmiddels gestreken, zegt persbureau AP. Ook zijn er consulaten in Charkov, Lviv en Odessa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl