Een Oekraïense soldaat in Schastia, ten noorden van Loegansk
NOS Nieuws

Wat kun je vandaag verwachten rondom Oost-Oekraïne?

Wat is er vannacht gebeurd?

  • De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft een geplande ontmoeting met zijn Russische collega Lavrov geannuleerd. Volgens Blinken heeft dat geen zin meer na de Russische acties in Oost-Oekraïne.
  • Een reeks landen heeft sancties aangekondigd tegen Rusland: net als de VS, de EU, en het Verenigd Koninkrijk hebben ook Canada, Japan en Australië besloten strafmaatregelen te nemen. Het gaat vooral om financiële sancties.
  • De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Kuleba noemde de door Amerika aangekondigde strafmaatregelen "een sterke eerste stap". Hij zei dat de VS heeft beloofd meer wapens te leveren.
  • De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres heeft opgeroepen tot onmiddellijke deëscalatie in Oost-Oekraïne. "Als troepen van een land het grondgebied van een ander land betreden zonder hun toestemming, zijn ze geen onpartijdige vredeshandhavers. Het zijn helemaal geen vredeshandhavers", zei Guterres in New York.
  • Satellietbeelden die vrijgegeven zijn door het Amerikaanse Maxar Technologies tonen volgens het bedrijf meer dan honderd militaire voertuigen en tientallen troepententen die eerder nog niet werden waargenomen in het zuiden van Belarus, in de buurt van de grens met Oekraïne.

Wat staat er vandaag op het programma?

  • De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, zou vandaag in Den Haag een ontmoeting met premier Rutte hebben, maar die gaat niet door.
  • De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York bespreekt de situatie in Oost-Oekraïne. De Oekraïense minister Kuleba zal daar een toespraak houden.

Als je wil weten waarom het al zo lang onrustig is in het oosten van Oekraïne, bekijk dan deze video:

Dit is de Donbas in Oost-Oekraïne, waar nu alle ogen op gericht zijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl