NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Russen rukken verder op • Vliegveld bij Kiev en kerncentrale Tsjernobyl ingenomen

Liveblog gesloten
 • Nieuw liveblog

  We zijn een nieuw liveblog gestart over de oorlog in Oekraïne. Het vorige blog raakte te vol en werkte daardoor niet meer snel genoeg.

 • Ollongren: 'De wereld is vandaag veranderd'

  "De wereld is vandaag veranderd", zegt minister Ollongren van Defensie. "We hielden er rekening mee, gezien de Russische troepenopbouw. Maar dit is het zwartste scenario dat we konden verwachten."

  Het blijft moeilijk in te schatten waar Poetin op de langere termijn op uit is, zegt Ollongren. Maar de grootschalige aanval lijkt gericht op het volledig demilitariseren van Oekraïne. "We willen dat Poetin zich terugtrekt en hiermee stopt. Maar we moeten het ergste vrezen voor Oekraïne."

  Er zijn geen aanwijzingen dat Rusland een NAVO-land wil aanvallen, maar bij Defensie houden ze er wel rekening mee. "De oorlog is ver weg in de zin van: drie uur vliegen hiervandaan. Maar Oekraïne grenst aan Europa. Ook de omliggende landen maken zich grote zorgen."

 • Tenminste 2 doden bij ziekenhuis in Oost-Oekraïne

  Voor de ingang van een ziekenhuis in de stad Vuhledar, op 60 kilometer van Donetsk in Oost-Oekraïne, zijn vanochtend tenminste twee mensen omgekomen door oorlogshandelingen. Dat blijkt uit beelden op sociale media die de NOS heeft geverifieerd. Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt van twee doden.

  Op foto's en video's zijn zeker twee doden te zien, zij dragen geen militair uniform. Auto's in de buurt van deze slachtoffers zijn beschadigd door granaatscherven. Ook is een rookpluim te zien in de buurt van het ziekenhuis en er woedt een brand.

  De gouverneur van de regio Pavlo Kirilenko schrijft op Facebook dat bij het incident vier doden en 10 gewonden zijn gevallen als gevolg van granaten van Russische militairen. Maar deze aantallen zijn niet geverifieerd, noch de Russische betrokkenheid.

  Op foto's die de gouverneur en andere socialemediagebruikers delen is een deel van een raket te zien. Volgens onderzoekers wordt het type vaak gebruikt voor zogenoemde clusterbommen, die in honderden kleine fragmenten uiteenvallen. Het gebruik van clusterbommen is verboden in veel landen.

 • Commandant der Strijdkrachten: Rusland wil Oekraïens leger binnen paar dagen neutraliseren

  Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim verwacht dat het Russische leger zal proberen om de Oekraïense strijdmacht binnen een paar dagen te neutraliseren en dat president Poetin vervolgens een groot deel van het land langere tijd wil bezetten. Dat zei de hoogste Nederlandse militair in een technische briefing over het conflict in Oekraïne. "Het zwartste scenario is zich in Oekraïne aan het voltrekken", zei hij

  Nederland kan op dit moment al binnen een aantal dagen in actie komen als dat nodig is en die reactietijd wordt verlaagd tot "enkele uren tot dagen", zei Eichelsheim, zonder te willen benoemen hoe lang de reactietijd precies is. Dat betekent onder meer dat er eenheden "in hogere gereedheid" worden gebracht en dat er dus personeel wordt toegevoegd aan die eenheden. Eichelsheim verwacht dat er binnen enkele dagen een verzoek komt van de NAVO om die gereedheid nog verder te verhogen.

  Voor Defensie houdt dat nu al in dat de verloven zijn ingetrokken. Een herinvoering van de dienstplicht om de gereedheid te verhogen is volgens Eichelsheim "nu niet im frage". Wel wordt er mogelijk gebruik gemaakt van reservisten om eventuele gaten op te vullen. Hij benadrukt dat alle troepen die Nederland in NAVO-verband inzet in Oost-Europa, daar worden ingezet ter afschrikking en ter verdediging van het bondgenootschap.

  Eichelsheim zei verder dat Nederlanders op drie manieren gaan merken dat Nederland militair betrokken is. Zo gaat er in binnen- en buitenland meer getraind worden en gaan er Nederlandse troepen en materieelverplaatsingen plaatsvinden richting de NAVO-grenzen. Ook is Nederland met de haven van Rotterdam een belangrijk doorvoerland voor andere NAVO-landen, wat betekent dat er naast Nederlandse militaire transporten ook transporten van bondgenoten op de Nederlandse wegen zullen plaatsvinden.

 • Rusland: 83 legerdoelwitten vernietigd, 'doel behaald'

  Het Russische leger heeft naar eigen zeggen vandaag 83 militaire doelwitten in Oekraïne vernietigd. Daarmee zijn alle doelen voor vandaag behaald, zegt de minister van Defensie volgens persbureau Interfax.

  De Russische autoriteiten hebben voor het eerst ook bevestigd dat hun militairen het buurland in zijn getrokken. Ze hebben onder meer vanuit de geannexeerde Krim Oekraïne aangevallen.

 • Russen rukken verder op: vrachtvliegveld bij Kiev en kerncentrale Tsjernobyl ingenomen

  Russische troepen hebben een vrachtvliegveld ten noorden van Kiev en de voormalige kerncentrale van Tsjernobyl ingenomen. Dat zegt een adviseur van de Oekraïense president Zelensky. Door de inname van het vliegveld zouden de Russen eenvoudiger troepen door de lucht naar Kiev kunnen sturen.

  Eerder vanmiddag meldden internationale persbureaus dat er zeker twintig Russische legerhelikopters vanuit Belarus naar Hostomel Airport waren gevlogen, een vrachtvliegveld in handen van de Oekraïense vliegtuigbouwer Antonov dat ook wordt gebruikt door het leger. Zelensky zei toen dat Oekraïense troepen de Russen hadden omsingeld en "zullen worden vernietigd".

  Ook rond de voormalige kerncentrale waren vanmiddag hevige gevechten gaande. In april 1986 explodeerde een van de reactoren van de centrale, waardoor een radioactieve wolk over Europa werd verspreid. Het complex ligt 130 kilometer ten noorden van Kiev. Volgens de adviseur van Zelensky is het "onmogelijk om te zeggen dat de kerncentrale veilig is na de zinloze aanval van de Russen".

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  CNN bij luchtbasis in de buurt van Kiev: 'Russische troepen hebben de basis overgenomen'
 • Britten komen met tweede sanctiepakket

  Het Verenigd Koninkrijk stelt extra sancties in tegen Rusland. Ruim honderd personen en bedrijven in Rusland krijgen daarmee te maken, zei de Britse premier Johnson in het parlement. Zo krijgt geen enkele Russische bank meer toegang tot de Britse financiële markt en worden de bedragen die Russische staatsburgers op bankrekeningen in het Verenigd Koninkrijk mogen stallen beperkt.

  Verder mogen vliegtuigen van de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot niet langer landen in het Verenigd Koninkrijk. De export van hightech producten, zoals halfgeleiders, naar Rusland wordt stilgelegd. "We zullen doorgaan met onze missie om Rusland uit de wereldeconomie te duwen, zei Johnson.

  Dinsdag stelden de Britten al sancties in tegen vijf Russische banken en drie miljardairs die nauwe contacten hebben met Poetin. Premier Johnson sprak toen al van "een eerste versperring".

 • Politiek verslaggever Xander van der Wulp: 'Kabinet verrast door de heftigheid van de acties'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Xander van der Wulp: 'Kabinet verrast door de heftigheid van de acties'
 • 'EU akkoord over tweede sanctiepakket'

  De regeringsleiders van de EU hebben ingestemd met een tweede pakket strafmaatregelen gericht tegen Rusland, meldt persbureau Reuters. De exacte details zijn nog niet bekend, maar het gaat volgens een conceptversie om sancties die "enorme" gevolgen zullen hebben voor Moskou.

  De Europese premiers en presidenten hebben ook opgeroepen om snel een volgend pakket met strafmaatregelen op te stellen. Daarin zou ook Belarus worden aangepakt, omdat Russische troepen vanuit dat buurland Oekraïne hebben aangevallen.

 • Zeker 549 Russische demonstranten aangehouden

  In 39 steden in Rusland zijn vandaag zeker 549 demonstranten aangehouden, zegt de Russische mensenrechtenorganisatie OVD-Info. De betogers keerden zich tegen de oorlog in Oekraïne.

  1/4 Een demonstrant wordt aangehouden in Moskou Reuters
  2/4 Een spandoek met de tekst 'Geen oorlog, vrijheid voor politieke gevangenen' Reuters
  3/4 Demonstranten in Moskou Reuters
  4/4 Politieagenten en demonstranten in Sint Petersburg Reuters
 • Zelensky: het geluid van een nieuw ijzeren gordijn klinkt

  De Oekraïense president Zelensky heeft opnieuw een tv-toespraak gehouden. Hij zei dat in Oekraïne vandaag niet alleen het geluid klinkt van raketten, gevechten en vliegtuigen, maar "van een nieuw ijzeren gordijn dat Rusland van de beschaafde wereld wil afsluiten". "Het is ons doel dat het gordijn niet op Oekraïens grondgebied valt", zei de president, gekleed in een legergroen shirt.

  Volgens Zelensky doen de Oekraïense troepen "het goed" in de oostelijke Donbas-regio. Volgens hem is de situatie in de omgeving van het oostelijke Charkov moeilijk. Het grootste probleem is volgens Zelensky nu het zuiden, en dan met name in de regio Cherson. Daar zijn Russische troepen vanuit de geannexeerde Krim naar het noorden getrokken. Dat wordt bevestigd door de lokale autoriteiten aldaar, die melden dat delen van de regio nu onder Russische controle staan.

  Zelensky zegt dat Oekraïne veel Russische voertuigen en luchtvaartuigen heeft vernietigd. Ook zegt hij dat Oekraïne troepen heeft verloren, en dat er Russische militairen zijn opgepakt.

  NOS
 • Poetin: 'Onze partners moeten ons niet uit het systeem duwen'

  President Poetin zei tijdens een ontmoeting met Russische ondernemers dat Rusland zich gedwongen voelde om maatregelen te nemen. "Eerdere pogingen om de situatie te veranderen, leverden niets op." Daarom had hij geen andere keuze dan een "speciale operatie" te beginnen tegen Oekraïne, zei hij.

  De president benadrukte dat Rusland onderdeel blijft van de wereldeconomie en dat de Russen niet van plan zijn om het systeem te beschadigen "waar wij onderdeel van zijn". "Onze partners moeten dat begrijpen en ons niet uit het systeem duwen."

 • Personenauto overreden door legervoertuig

  Op beelden op sociale media is te zien hoe in het noordwesten van Oekraïne een personenauto wordt overreden door een BMP-2-legervoertuig. Dat voertuig wordt door zowel het Russische als het Oekraïense leger gebruikt. De video's zijn opgenomen in Liuboml, niet ver van de grens met Polen, heeft de NOS geverifieerd. Tot nu toe zijn daar nog geen Russische gevechtsvoertuigen gesignaleerd.

  Op een van de drie filmpjes die van het incident circuleren, is te zien dat een vrouw via de voorruit wist te ontsnappen, nadat haar auto was overreden. Of er nog anderen in de auto zaten, is onbekend.

 • Kees van Dam vanuit Kiev: 'Mensen proberen naar het westen te vluchten'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kees van Dam vanuit Kiev: 'Mensen proberen naar het westen te vluchten'
 • Strijd om vrachtvliegveld ten noorden van Kiev

  Ten noorden van Kiev wordt een hevige strijd gevoerd om een vrachtvliegveld. Dat melden internationale persbureaus. Zeker twintig Russische legerhelikopters zijn vanuit Belarus naar het zuiden gevlogen.

  Persbureau AFP bericht dat Russische troepen inmiddels de controle over het vliegveld Gostomel hebben. President Zelensky van Oekraïne zegt in een videoboodschap dat die troepen door het Oekraïense leger worden omsingeld en "zullen worden vernietigd".

  Eerder vanmiddag werd er al gevochten bij het vrachtvliegveld. CNN zond daar beelden van uit, een verslaggever ter plaatse dacht toen al te zien dat Russische troepen het vliegveld hadden ingenomen: