NOS Nieuws

Oorlogsochtend in beeld: gevechten, vluchtelingen en diplomatie

Even voor 04.00 uur maakte de Russische president Poetin bekend waar al weken voor werd gevreesd: "Ik heb besloten een speciale militaire operatie uit te voeren." Zijn troepen trokken daarop vanuit drie kanten buurland Oekraïne binnen. Een overzicht in beeld van de ontwikkelingen sindsdien.

In zijn toespraak sprak Poetin van een genocide door de regering in Kiev:

President Poetin: 'Tegenwerking leidt tot gevolgen die jullie nog nooit hebben meegemaakt'

Op het moment van de aankondiging was de VN-Veiligheidsraad nog in New York bijeen om een vreedzame uitweg uit het conflict te bespreken. De Oekraïense vertegenwoordiger was zichtbaar aangeslagen door het nieuws en werd getroost door Amerikaanse collega's.

De arm van de Amerikaanse ambassadeur ligt op de schouder van collega Kyslytsja

Op dat moment trokken de eerste Russische troepen al de grenzen over van ambassadeur Kyslytsja's thuisland. Uit de Oost-Oekraïense stad Tsjoechoejv, nog in handen van het staatsleger, komen deze ochtend beelden van schade en slachtoffers.

Rookwolken boven de stad Tsjoechoejv
Inwoners van de stad lopen langs het afgedekte lichaam van een familielid
De brandweer bestrijdt het vuur dat is ontstaan

In het zuiden werden door de Oekraïense grenswacht beelden gemaakt van Russische voertuigen die vanuit de geannexeerde Krim het land in trekken.

Russische voertuigen trekken vanaf de Krim Oekraïne binnen

Ook uit de hoofdstad Kiev komen meldingen van aanvallen. Een regeringswoordvoerder gaf beelden vrij van schade na een aanval op een militaire basis daar. Op straat vergapen mensen zich aan een onbekend voorwerp dat is ingeslagen.

Schade aan een militair doelwit in Kiev
Schade van een onbekend projectiel dat is afgegaan in Kiev

Oekraïners proberen te ontkomen aan het geweld. Sommige mensen schuilen in metrostations, anderen proberen weg te komen naar de grenzen, wat tot lange files leidt. Ook bij pinautomaten is het druk.

Een vrouw met haar katten op weg naar een metrostation
Toen het luchtalarm afging vannacht, zochten veel burgers dekking in metrostations
Sommigen daar lijken klaar de stad te verlaten
Anderen zijn al vertrokken: in Kiev stonden vanmorgen lange files
Voordat ze vertrekken wordt er nog snel gepind

De Oekraïense president Zelensky riep landgenoten vanmorgen vroeg op niet in paniek te raken.

Zelensky 2e reactie

Wereldwijd wordt alom met grote afkeuring gereageerd op de inval. De Duitse bondskanselier Scholz vindt het een "donkere dag voor Europa", premier Johnson van het Verenigd Koninkrijk spreekt van "gruwelijke gebeurtenissen" en de EU sorteert voor op zware sancties. Alleen China laat een ander geluid horen: een regeringswoordvoerder weigert van een inval te spreken en maant beide partijen tot kalmte.

In Den Haag zei premier Rutte dat er maar één land en één persoon verantwoordelijk zijn voor het geweld: Rusland en Poetin. Buitenlandminister Hoekstra stuurt aan op zware sancties voor Rusland en een hulppakket voor Oekraïne. "Nu moeten we alles uit de kast halen."

Minister Hoekstra spreekt met de pers over ontwikkelingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl