NOS Nieuws

Wekdienst 9/6: Europa stemt voor nieuw parlement • Grand Prix van Canada

Goedemorgen! In bijna alle landen in Europa wordt gestemd voor een nieuw Europees Parlement en in Montreal wordt de Grand Prix van Canada gereden.

Eerst het weer: er zijn afwisselend zon en stapelwolken met vanmiddag in het noorden kans op een bui. De maxima liggen bij een stevige westenwind tussen 15 en lokaal 20 graden. Vannacht neemt de bewolking toe, gevolgd door regen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Kiezers in bijna alle andere EU-landen kunnen hun stem uitbrengen voor een nieuw Europees Parlement. De uitslagen volgen in de loop van de avond. Vanaf 21.30 uur op deze site, de NOS-app en NPO 2 kijken naar NOS Europa Kiest: de uitslagen.
  • In België wordt er behalve voor de Europese verkiezingen ook gestemd voor het nationale parlement en voor de parlementen van Vlaanderen, Wallonië en Brussel.
  • Bij de EK atletiek in Rome staat onder meer de halve marathon en de finale van het kogelslingeren op het programma. Kijk live mee via de NOS-app en NOS.nl vanaf 9.00 uur. Om 20.00 uur volgen de finalesessies.
  • In het Criterium du Dauphiné wordt de laatste etappe gereden, van Thônes naar Plateau des Glières. Ook dit is live te volgen via NOS.nl en de NOS-app, vanaf 13.35 uur.
  • En in Montreal is de Grand Prix van Canada. Om 20.00 uur kun je de race live volgen via het liveblog en om 23.00 uur de samenvatting op NPO 1.

Dit is er vannacht gebeurd:

In de Duitse stad Karlsruhe zijn gisteravond twee gemeenteraadsleden van de partij Alternative für Deutschland (AfD) aangevallen. Meerdere gemaskerde mensen vielen de twee aan voor een café in het centrum. De politici zouden met een stok zijn geslagen en raakten lichtgewond, net als drie anderen.

De politie heeft vijf verdachten opgepakt. Enkele aanvallers zijn op de vlucht geslagen.

De afgelopen tijd zijn er in Duitsland vaker politici aangevallen. Zo raakte in Mannheim een AfD-kandidaat voor de lokale verkiezingen gewond bij een mesaanval. In Aalen werd een CDU-parlementariër geduwd en geslagen en in Dresden werd een SPD-Europarlementariër zwaar mishandeld.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Normandië trouwde een 100-jarige Amerikaanse WOII-veteraan met zijn 96-jarige liefje. De bruiloft vond plaats in het gebied waar bruidegom Harold Terens als 20-jarige meehielp aan de bevrijding van West-Europa.

100-jarige WOII veteraan trouwt in Normandië met zijn 96-jarige liefje

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl