Royce en Kelly de Vries in de rechtszaal
NOS Nieuws

Kinderen Peter R. de Vries tegenover verdachten in rechtszaal: 'Missen hem nog elke dag'

In het proces tegen de verdachten van de moord op Peter R. de Vries kwamen vandaag de nabestaanden aan het woord. Kelly en Royce de Vries kozen ervoor om geen nieuwe verklaring voor te lezen.

Anderhalf jaar geleden, toen de zaak voor de eerste keer inhoudelijk behandeld werd, maakten ze gebruik van hun spreekrecht. Vandaag werd in de rechtszaal een video-opname van die slachtofferverklaring vertoond.

"Het is ondoenlijk om het verhaal te herhalen. We hebben toen onze hart en ziel erin gestoken, onze gevoelens en verdriet getoond. De woorden hebben niet aan betekenis of kracht verloren", zei Royce de Vries als inleiding. "We missen onze vader, opa van onze kinderen en ons maatje nog iedere dag, en dat zal altijd zo blijven."

In de ogen kijken

Royce zat samen met zijn zus en hun moeder voorin de rechtszaal. Ze draaiden zich om, zodat ze de verdachten recht in de ogen konden kijken. Zoon Royce sprak ze aan bij hun voornaam aan en zei: "We spreken ook jullie toe. We kijken nu ook jullie aan." Toen de zaak anderhalf jaar geleden werd behandeld, stonden alleen de vermeende schutter en zijn chauffeur terecht. Daar zijn nu zeven verdachten bij gekomen.

Kelly en Royce de Vries draaiden zich in de rechtszaal om en richtten zich tot de verdachten:

Kinderen van Peter R. de Vries spreken verdachten toe in rechtszaal

Ook Tahmina Akefi, de vriendin van Peter R. de Vries, sprak destijds in de rechtszaal. Zij was vandaag afwezig omdat het verloop van het proces en de confrontatie met de onverschillige verdachten te veel impact op haar heeft, aldus haar advocaat. Akefi's advocaat voerde namens haar het woord: "De belangrijkste vraag blijft onbeantwoord, de vraag wie de opdracht gaf voor de moord", zei hij. "Echte rouwverwerking is daarom nu niet mogelijk."

Nieuwe verdachten

De rechtszaak tegen de verdachten van de moord op Peter R. de Vries ging gisteren voor de tweede keer van start. In 2022 eiste het OM levenslang tegen verdachten Delano G. en Kamil E. Beiden ontkennen de moord te hebben gepleegd.

Vlak voor de uitspraak werd het vonnis uitgesteld, nadat er nieuwe getuigenverklaringen aan het dossier waren toegevoegd. Ook werden er nieuwe verdachten opgepakt. In het najaar van 2022 besloot de rechtbank zelfs dat het hele proces over moest. Dit omdat een van de rechters verhuisde naar het buitenland.

Een van de nieuwe verdachten die in dit proces voor de rechter staat is Krystian M. Hij zou de moord hebben georganiseerd en de uitvoerders hebben aangestuurd. Ook Erickson O. en Gerower M. staan terecht. Deze mannen staan bekend als 'de filmers' en zouden beelden van de moordaanslag hebben gemaakt en verspreid om de schok in de samenleving te vergroten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl