Rechtbanktekening van verdachte Kamil E. (rechts) tijdens een zitting in de strafzaak in augustus
NOS NieuwsAangepast

Rechtszaak over moord op Peter R. de Vries moet over

De rechtszaak tegen de twee verdachte uitvoerders van de moord op Peter R. de Vries moet opnieuw worden behandeld, heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.

Het gaat om het proces tegen de vermoedelijke schutter Delano G. en zijn chauffeur Kamil E. Tegen hen is levenslang geëist, maar de rechtbank heropende de zaak deze zomer vlak voor de uitspraak.

Aanleiding daarvoor waren de verklaringen van een nieuwe getuige, die meer wist te vertellen over de moord en wie er bij betrokken zou zijn geweest. Het vervolgonderzoek leidde tot nieuwe arrestaties.

Andere rechter

Dat het proces tegen de twee verdachten opnieuw moet, heeft te maken met het vertrek van een van de rechters. Volgens de wet moet een rechtszaak over, als tijdens het proces de samenstelling van de rechtbank verandert. Doorgaan kan alleen als het Openbaar Ministerie en de verdediging daarmee akkoord gaan.

In dit geval drong de advocaat van Kamil E. erop aan om de zaak over te doen. "De rechters die oordelen over zijn betrokkenheid, moeten kennis kunnen nemen van alle bewijsmiddelen en verklaringen", zei advocaat Ayse Çimen. "Dat betekent dat de zaak opnieuw moet."

Een woordvoerder reageerde namens de nabestaanden op het nieuws:

Familie Peter R. de Vries 'niet verbaasd' na beslissing overdoen rechtszaak

Het Openbaar Ministerie en de verdediging van Delano G. vonden dat niet nodig, maar volgens de rechtbank was er nu geen andere mogelijkheid dan de zaak tegen beide verdachten over te doen.

De nabestaanden van Peter R. de Vries hadden anders gehoopt, omdat het voor hen emotioneel belastend is weer met alle details geconfronteerd te worden. De rechtbank zei te begrijpen dat het zwaar is voor de nabestaanden, maar er niet aan te ontkomen "gevoelige aspecten opnieuw te bespreken".

Geflest

Op dit moment lopen er twee aparte rechtszaken waarin verdachten terechtstaan voor de moord op Peter R. de Vries. De zaak van vandaag draait om de vermoedelijke uitvoerders, terwijl een tweede zaak zich richt op de opdrachtgevers en andere betrokkenen.

Omdat er veel overlap is, besloot de rechtbank dinsdag dat de twee zaken voortaan samen behandeld worden. De volgende zitting is in januari.

De advocaten van Delano G. en Kamil E. verweten het OM belangrijke informatie uit het ene onderzoek achter te hebben gehouden in het andere onderzoek. Inmiddels is duidelijk dat op de dag van de moord ook andere verdachten een rol speelden.

"Er zijn relevante en zelfs ontlastende bevindingen verstopt gehouden, terwijl de rechtbank doodleuk is gevraagd om levenslang op te leggen", zei raadsman Ronald van der Horst. "Dat is beschamend en onacceptabel."

Het OM ontkende nadrukkelijk dat de verdediging is "geflest". De officier van justitie zei dat nieuwe informatie meteen is gedeeld met de advocaten.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Hij overleed negen dagen later. Nog geen uur na de aanslag werden Delano G. (23) en Kamil E. (36) aangehouden. Zij ontkennen de moord te hebben gepleegd. De Vries zou zijn vermoord omdat hij de kroongetuige hielp in het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl