Rechtbanktekening van drie verdachten tijdens de eerste pro-formazitting in de strafzaak 26Hendon in oktober
NOS Nieuws

Twee rechtszaken over moord Peter R. de Vries samen behandeld

De rechtbank in Amsterdam gaat twee strafzaken over de moord op Peter R. De Vries samen behandelen.

De verdachten in de strafzaak over de vermoedelijke opdrachtgever(s) en andere betrokkenen bij de dood van Peter R. de Vries worden verwezen naar de eerdere strafzaak rond de moord. Dat is de zaak van Delano G. en Kamil E., de vermoedelijke schutter en zijn chauffeur, die beiden op 6 juli vorig jaar, kort na de schietpartij, werden aangehouden.

De verdediging van twee verdachten in de zogenoemde Hendon-strafzaak (zie kader) hadden in oktober het verzoek ingediend om de zaken gelijktijdig te behandelen. De rechters wilden daarover nadenken en hebben hun besluit vandaag bekendgemaakt.

Het blijven weliswaar twee losse zaken, maar ze worden tegelijk behandeld om onderlinge verbanden duidelijk te krijgen.

Het is zeer waarschijnlijk dat de zaak tegen Delano G. en Kamil E. moet worden overgedaan. De rechtbank beslist daar donderdag over.

Eerder dit jaar werd al gezegd dat de rechtszaak over de moord op Peter R. de Vries mogelijk opnieuw zou moeten worden behandeld. Dat had te maken met het vertrek van een van de rechters.

Een van de drie rechters is verhuisd naar het buitenland. Ze had haar vertrek gepland op het moment dat verwacht werd dat de Iraklia-zaak zou zijn afgerond.

Maar in juli werd de zaak onverwacht heropend. Het Openbaar Ministerie kwam vlak voor de uitspraak met nieuwe getuigenverklaringen, waarna de rechtbank het vonnis uitstelde.

De Vries hoorde bij de bekendste journalisten van Nederland. Eerder maakten we deze terugblik op zijn leven:

De misdaadjournalist die voor niets en niemand weg wilde duiken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl