Herdenking Peter R. de Vries in Carré
NOS NieuwsAangepast

Rechtbank stelt uitspraak in zaak Peter R. de Vries uit

De rechtbank stelt het vonnis uit in de zaak tegen de twee vermoedelijke uitvoerders van de moord op Peter R. de Vries. De verdediging van verdachte Kamil E. had daarop aangedrongen.

Aanleiding zijn verklaringen van een nieuwe getuige, aangeduid met het nummer 5089. Hij bevestigt dat verdachten Delano G. en Kamil E. bij de moord betrokken waren als schutter en chauffeur. Volgens de rechtbank kunnen zijn verklaringen van belang zijn voor de zaak en moeten ze worden toegevoegd aan het dossier.

In de Amsterdamse rechtbank was vandaag een extra zitting ingelast, nadat de rechtbank vorige week het onderzoek naar de moord op Peter R. de Vries had heropend. Donderdag zou de rechtbank uitspraak doen. Tegen Delano G. en Kamil E. is levenslang geëist.

Een nieuwe datum voor het vonnis is nog niet bepaald. Na de zomer worden eerst nieuwe zittingen gepland om de getuigenverklaring te bespreken.

Zelf bedreigd

Het Openbaar Ministerie vond uitstel van het vonnis niet nodig. "De verklaringen maken geen wezenlijk verschil voor de zaak", zei de officier van justitie. Toch zei het OM de stukken niet te willen achterhouden. Daarom zijn ze naar de rechtbank en de verdediging gestuurd.

Volgens advocaat Ayse Çimen blijkt uit de nieuwe getuigenverklaring dat haar cliënt Kamil E. zelf vermoord zou worden als hij niet meewerkte aan de liquidatie van De Vries. Dit zou volgens haar kunnen leiden tot een lagere straf.

Ook legt getuige 5089 een link met Ridouan Taghi, zei Çimen. "Dan kun je niet volhouden dat de verklaringen niet relevant zijn." Daarom drong zij erop aan de uitspraak wel uit te stellen.

Getuigenbescherming

Getuige 5089 meldde zich vorig jaar bij een wijkagent om zijn verhaal te doen. De advocaat van Delano G. vond het ergerlijk dat het OM nu pas met de getuige op de proppen is gekomen.

Volgens het Openbaar Ministerie was het niet mogelijk om zijn verklaringen eerder te verstrekken, omdat er eerst afspraken gemaakt moesten worden over de veiligheid van de getuige. Zowel hijzelf als het OM denkt dat hij gevaar loopt. Zolang de getuigenbescherming niet geregeld was, lagen zijn verklaringen daarom in de kluis.

Het gaat overigens niet om een kroongetuige, maar om een gewone getuige die wordt beschermd. "Andere toezeggingen zijn hem niet gedaan", aldus de officier van justitie.

Arrestaties

De nabestaanden van Peter R. de Vries hebben begrip voor het uitstel in de zaak, al keken ze erg uit naar het vonnis. "Maar er is de afgelopen dagen veel aan het licht gekomen over de achtergrond en mogelijke opdrachtgevers", zegt hun advocaat Annemiek van Spanje. "Daar zijn ze heel dankbaar voor en altijd benieuwd naar geweest."

Het OM gaf vandaag geen details over de inhoud van de verklaringen van getuige 5089. Verschillende media berichtten afgelopen weekend al dat hij een verband legt met de organisatie van Ridouan Taghi.

Vorige week hield de politie drie nieuwe verdachten aan voor de moord op De Vries. Een van hen is de 27-jarige Krystian M., die volgens het Openbaar Ministerie nauw contact hield met de uitvoerders van de moord en hen aanstuurde.

In een andere zaak is deze uit Polen afkomstige M. door het OM genoemd als een contactpersoon van de organisatie van Taghi. Hij zou vaker klussen voor de groep hebben uitgevoerd. M. werd in zijn cel aangehouden, omdat hij al vastzat voor een andere zaak.

De andere twee verdachten werden opgepakt op Curaçao en in Spanje. Wat hun mogelijke rol is geweest, is nog onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl