ANP
NOS NieuwsAangepast

Rechtbank heropent onderzoek moord Peter R. de Vries, maandag nieuwe zitting

De rechtbank heropent de behandeling van de zaak over de dood van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Eind juni werd het onderzoek gesloten, maar het Openbaar Ministerie heeft sindsdien nieuwe stukken aan het dossier toegevoegd. Maandag vindt er daarom opnieuw een zitting plaats in Amsterdam.

In een persverklaring staat dat het onderzoek tot nu toe "niet volledig is geweest". De rechtbank ziet zich daardoor "genoodzaakt het onderzoek te heropenen", zodat de nieuwe stukken bestudeerd kunnen worden en het OM en de advocaten van de verdachten kunnen reageren. Wat er in de nieuwe stukken staat, is onduidelijk.

Op 14 juli zou de rechtbank uitspraak doen tegen de twee verdachten, die worden gezien als de uitvoerders van de moord. Tegen hen is levenslang geëist. Of de uitspraak op 14 juli kan doorgaan, is nog niet bekend.

Meer verdachten opgepakt

Er staan tot dusver twee mannen terecht. Het gaat om de 22-jarige Delano G., die volgens het OM de schutter is, en de 36-jarige Pool Kamil E. die als chauffeur optrad. Getuigenverklaringen, dna-sporen, aangetroffen spullen in de auto van E. en bewakingsbeelden vormen volgens het OM voldoende bewijs dat de twee achter de moord zitten.

Volgens het OM staat bovendien vast dat er sprake was van voorbedachten rade en hadden de verdachten louter een financieel motief. De officier van justitie sprak dan ook van een huurmoord.

De zaak draait enkel om de mannen die als uitvoerders van de moord worden gezien. Het onderzoek naar de opdrachtgevers loopt nog. Afgelopen week werden drie nieuwe verdachten gearresteerd. Het ging om twee mannen die de moord vermoedelijk hebben gefilmd en de beelden bewust verspreidden.

Daarnaast werd ook een een Poolse man opgepakt die de moord mogelijk aanstuurde via versleutelde berichten. Of de heropening van de zaak te maken heeft met de arrestaties, wil de rechtbank niet zeggen.

Eerder zei het OM dat de strafzaak tegen Ridouan Taghi vermoedelijk aanleiding is geweest voor de moord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl