Een beveiligd transport komt aan bij de gerechtsbunker voorafgaand aan de zitting van vandaag
NOS NieuwsAangepast

Levenslang geëist tegen Ridouan Taghi en vier medeverdachten

In het Marengo-proces heeft het Openbaar Ministerie levenslang geëist tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi en vier medeverdachten. Ze zijn volgens het OM verantwoordelijk voor zes liquidaties, drie moordpogingen en het treffen van voorbereidingen voor nog eens vier liquidaties.

"Het geweld van deze organisatie is ontwrichtend gebleken", zei de officier van justitie. De verdachten behandelden mensenlevens "als een wegwerpartikel". Ze zouden er vooral op uit zijn geweest om angst te zaaien, zodat niemand naar de politie zou stappen.

Afgezien van kroongetuige Nabil B. hebben de verdachten tijdens het proces vooral gezwegen. Niemand heeft iets bekend of ontkend. Dat werkt niet in hun voordeel, zei de officier: "Geen van de verdachten heeft ook maar een begin van een blijk van medeleven geuit."

Leven en dood

De 44-jarige Taghi heeft volgens het OM alle moordopdrachten uitgevaardigd. "Hij bepaalt op welke manier de slachtoffers moeten worden doodgeschoten. Hij is degene die daadwerkelijk alle beslissingen neemt. Die beslissingen gaan over leven en dood", aldus de officier.

Gekleed in een grijs shirt hoorde Taghi ogenschijnlijk rustig aan hoe het OM hem koppelde aan een hele waslijst aan feiten. Hem wordt ook aangerekend dat hij zelf altijd "op veilige afstand bleef" en de risico's steeds bij de uitvoerders legde.

Toen het OM tegen hem levenslang had geëist, reageerde Taghi koeltjes. "O, ik dacht vrijspraak", zei hij volgens een advocaat die in de zaal zat.

Nog meer levenslang

Het OM eiste ook levenslang tegen de medeverdachten Mohamed R. (40), Mao R. (47), diens broer Mario R. (42) en Achraf B. (29). Volgens het OM zetten Mohamed R. en Mao R. moordopdrachten van Taghi uit bij anderen.

Mario R. zou schutters en spotters (die doelwitten observeren) hebben aangestuurd. Achraf B. was zelf zo'n spotter. Hij zou ook schutters hebben geïnstrueerd en allerlei hand- en spandiensten hebben verricht. Zo zou B. in tien maanden tijd betrokken zijn geweest bij drie moorden, twee moordpogingen en de voorbereiding van een moord.

In totaal staan zestien verdachten terecht. Naast vijf keer levenslang eist het OM vijf celstraffen van 20 tot bijna 27 jaar en vijf celstraffen van 10 tot 16 jaar. De laagste strafeis, 5 jaar en 11 maanden, is voor Ricardo O., die geld en telefoons zou hebben rondgebracht.

Kroongetuige

Tegen kroongetuige Nabil B. eist het OM zoals afgesproken 10 jaar cel. Hij zou onder meer doelwitten hebben geobserveerd en vuurwapens hebben getest. De strafeis valt de helft lager uit dan normaal omdat hij volgens het OM als kroongetuige "naar waarheid" verklaringen heeft afgelegd over een groot aantal zaken.

Wel stopte B. soms tijdelijk zijn medewerking. Het OM wees erop dat achtereenvolgens zijn broer Reduan, zijn advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries zijn vermoord. "Het kan niet anders dan dat deze moorden invloed hebben gehad op zijn mogelijkheden om te verklaren."

Dat B. loog over een telefoon die hij stiekem in de gevangenis had, hoeft volgens de officier van justitie geen gevolgen te hebben.

De strafeisen tegen de zestien verdachten

Naam/leeftijd verdachte Beschuldigd van (onder meer) Strafeis
Ridouan Taghi (44) Opdrachtgever van alle moorden Levenslang
Mohamed R. (40) Zette moordopdrachten uit, stuurde spotters aan Levenslang
Mao R. (47) Zette moordopdrachten uit, sprak prijzen af Levenslang
Mario R. (42) Stuurde spotters en schutters aan Levenslang
Achraf B. (29) Spotter, instrueerde schutters Levenslang
Zakaria el H. (43) Regelde vuurwapens en betalingen 26 jaar en 8 maanden
Mohamed el A. (33) Regelde schutters, beheerde wapens 26 jaar en 5 maanden
Zakaria A. (29) Spotter, beheerde wapens 25 jaar en 8 maanden
Arthur M. (49) Pleegde aanslag, regelde auto's, observeerde 23 jaar en 8 maanden
Walid M. (36) Chauffeur, bewaarde wapens, contact met schutters 20 jaar
Charif el A. (34) Regelde auto's en chauffeurs, bracht wapens en munitie 16 jaar
Bagdad el H. (46) Regelde safehouses, lokte een slachtoffer 16 jaar
Mohamed M. (39) Bracht wapens en geld rond 16 jaar
Zaki R. (42) Regelde en beheerde vuurwapens en geld 14 jaar
Nabil B. (35) Observeerde, testte vuurwapens, kroongetuige 10 jaar
Ricardo O. (33) Bracht geld en telefoons rond 5 jaar en 11 maanden

Het OM heeft bewust ook lange celstraffen geëist tegen verdachten die noch opdrachtgever, noch uitvoerder van liquidaties waren. Bij het plegen van moorden is iedereen onmisbaar, zegt persofficier van justitie Ferry van Veghel.

"De opdrachtgever kan niet zonder moordenaar en de moordenaar kan niet zonder mensen die hem helpen bij de uitvoering. Je kunt bij het plegen van moorden niet spreken van onbeduidende ondersteuning."

Het Marengo-proces gaat na de zomer verder, dan komen de advocaten van de verdachten aan het woord. Waarschijnlijk doet de rechtbank pas volgend jaar uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl