De gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, vandaag bij het Marengo-proces
NOS NieuwsAangepast

Taghi-proces: 'Geen enkele nabestaande durft erbij te zijn'

In de rechtszaak tegen de groep rond Ridouan Taghi stond het Openbaar Ministerie vandaag stil bij de nabestaanden van de geliquideerde slachtoffers. Geen enkele nabestaande durfde aanwezig te zijn in de zittingszaal.

Vandaag begon het OM aan het requisitoir in het Marengo-proces. Bij aanvang beschreven de officieren van justitie de zes slachtoffers in de zaak, van wie enkelen voor de ogen van hun familie zijn vermoord.

Zo bracht een van hen zijn dochtertje naar koranles, toen hij werd doodgeschoten in zijn auto. Een ander was met zijn kind bezig met het konijnenhok in de tuin, toen de bel ging en hij van dichtbij werd doodgeschoten.

Het OM denkt dat alle slachtoffers zijn vermoord in opdracht van Ridouan Taghi. De meesten van hen zaten zelf ook in de criminaliteit. "Het motief was meestal wraak. Omdat er was gepraat, of om te voorkomen dat er zou worden gepraat."

Taghi aanwezig

De zitting in het Marengo-proces ging opnieuw gepaard met veel beveiligingsmaatregelen. Naast Taghi zaten bijna alle verdachten in de zaal, samen met hun advocaten. Zij moesten er vandaag bij zijn van de rechtbank.

"Normaal zou de zaal ook vol zitten met nabestaanden, maar hun stoelen zijn vandaag leeg en zullen leeg blijven", zei de officier van justitie. "Want er is geen enkele nabestaande die het heeft aangedurfd om aanwezig te zijn en zelf het spreekrecht durft uit te oefenen."

Dit zijn de vermoorde slachtoffers in het Marengo-proces:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Het OM ging ook in op de rol van kroongetuige Nabil B., die zelf meehielp bij enkele liquidaties en in ruil voor strafvermindering een boekje open deed over de rest van de organisatie. Nadat per ongeluk het verkeerde doelwit was geliquideerd, was hij bang zelf te worden vermoord en ging hij naar de politie.

De verdediging heeft veel kritiek op de inzet van de kroongetuige, omdat hij onbetrouwbaar zou zijn. Het OM gaf vandaag toe dat hij handelde uit eigenbelang, niet omdat hij spijt had en uit het criminele milieu wilde stappen. "Maar dat doet niets af aan de betrouwbaarheid van zijn verklaringen."

De verklaringen gaven volgens het OM voor het eerst zicht op de wereld achter de moorden. "En dat er nog anderen op de lijst stonden om te worden vermoord."

Nieuwe slachtoffers

Het onderzoek naar Taghi is volgens de officier van justitie begonnen om meer geweld te voorkomen. Zij noemde het dan ook "uitermate wrang" dat de zaak juist heeft geleid tot nieuwe slachtoffers. "De kroongetuige heeft een hoge prijs betaald. Zijn broer, zijn advocaat en zijn vertrouwenspersoon zijn vermoord."

Veel bewijs in de zaak komt ook van onderschept berichtenverkeer. Volgens advocaten zijn deze berichten onrechtmatig verkregen en mogen ze niet gebruikt worden. Maar het OM benadrukt dat uit eerdere uitspraken al is gebleken dat de berichten, die oorspronkelijk waren versleuteld, wel degelijk als bewijs worden geaccepteerd.

U mag het vonnis uit uw binnenzak halen en meegeven. Dan kan ik lekker in mijn cel blijven.

Ridouan Taghi

De komende weken gaat het OM dieper in op het bewijs tegen de verdachten. Op 28 juni volgt de strafeis tegen Taghi en zijn medeverdachten.

Die kwamen vandaag niet aan het woord. Wel maakte Taghi aan het einde van de zitting een sneer naar een van de rechters. "U mag mijn vonnis naar de gevangenis sturen, dan hoef ik niet meer te komen."

Toen de rechter benadrukte veel te verwachten van zijn verdediging en er nog geen enkel oordeel is geveld, herhaalde Taghi: "U mag het vonnis uit uw binnenzak halen en meegeven. Dan kan ik lekker in mijn cel blijven."

De rechter: "Zo werkt het niet, meneer Taghi." Zijn reactie: "Helaas."

Bekijk hier het netwerk rond Ridouan Taghi:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl