NOS NieuwsAangepast

Het Marengo-proces in de Bunker wordt nu ook door militairen beveiligd

In de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam is het Marengo-proces hervat. Voor het eerst zijn naast agenten ook militairen ingezet voor de beveiliging van de rechtbank en het gebied eromheen.

Vorige maand werd duidelijk dat de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) om hulp van het leger had gevraagd. Volgens burgemeester Halsema legt de beveiliging van "hoog risicozittingsdagen" zo'n groot beslag op de capaciteit van de politie dat bijstand van defensie noodzakelijk is.

Bekijk hieronder foto's van die beveiliging:

  • Inter Visual Studio
    Militairen helpen bij de beveiliging van 'de bunker'
  • ANP
  • Inter Visual Studio
    De militairen staan onder leiding van de politie

Daarom staan er naast de zwaarbewapende politiemensen met bivakmutsen rond 'de Bunker' nu dus ook militairen, in uniform en met gezichtsbedekking. Hun bewapening is gelijk aan die van de marechaussee en de politie. De militairen worden ook aangestuurd door de politie.

Het is niet voor het eerst dat militairen en politie samenwerken, zo werden bijvoorbeeld afgelopen week bij de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam ook speciale eenheden van defensie ingezet. Wel is het de eerste keer dat militairen op de openbare weg beveiligingswerk doen.

De afgelopen week hebben militairen en politie samen geoefend voor deze gedeelde bewakingstaak.

Leger helpt politie bij beveiliging Marengo-proces, maar moest wel oefenen

Vandaag is voor het eerst Saïd R., de veronderstelde rechterhand van hoofdverdachte Ridouan Taghi, in de rechtbank aanwezig. R. werd vorig jaar februari in Colombia aangehouden en is in december aan Nederland uitgeleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl