Een politieagent in het Zuid-Spaanse Cádiz
NOS NieuwsAangepast

Getuige die uitgebreid over Taghi verklaarde, vermoord in Spanje

In Spanje is de man vermoord die bij de politie als eerste uitgebreide verklaringen heeft afgelegd over Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo. Dat schrijven Het Parool en De Telegraaf. Het lichaam van de 52-jarige Ebrahim B. werd gevonden in een uitgebrande auto nabij de Zuid-Spaanse stad Cádiz. Hij zou door zijn hoofd zijn geschoten.

Een dag later werd de identiteit van het dodelijke slachtoffer bevestigd door het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Een regionale Spaanse krant schrijft dat een vrouw tijdens een wandeling met haar hond zaterdagmiddag stuitte op het lichaam van een man met "mogelijk de Nederlandse nationaliteit".

De Spaanse politie onderzoekt de zaak. Er is nog niets bekend over een motief of verdachten.

Verklaringen over Taghi

B. sprak in 2015 met de Landelijke Recherche over Taghi en zijn organisatie. Zijn verklaringen speelden een sleutelrol in het zogenoemde 26koper-dossier; de strafzaak rond liquidaties die volgens het OM zouden zijn opgezet door onder anderen Taghi.

B., bijgenaamd 'de Slager', was als drugshandelaar een bekende in de Utrechtse onderwereld. Hij leidde volgens De Telegraaf de afgelopen jaren een zwervend bestaan en was af en toe onvindbaar. Mogelijk vermoedde hij dat hij op een dodenlijst stond vanwege zijn verklaringen. In 2016 werden twee nauwe contacten van hem vermoord.

Volgens het Parool verklaarde Nabil B., kroongetuige in het Marengo-proces rond de criminele organisatie van Taghi, al eens dat Ebrahim B. 'bovenaan' de lijst met liquidatiedoelwitten van Taghi stond.

De Telegraaf schrijft dat B. eind vorig jaar gehoord zou worden door de rechter-commissaris in het Marengo-proces. Het is niet duidelijk of dat verhoor is doorgegaan, meldt de krant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl