Leger ingezet voor beveiliging processen in De Bunker
Voor de beveiliging van zittingen in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam zal het leger worden ingezet. Eerder meldde de NOS al dat het kabinet daarover in gesprek was met het Openbaar Ministerie, de rechterlijke macht, de politie en burgemeesters.
Burgemeester Halsema van Amsterdam schrijft nu aan de gemeenteraad dat ze inderdaad de hulp van Defensie inroept.
Volgens Halsema, het Openbaar Ministerie en de politie in Amsterdam legt de beveiliging van "hoog risico-zittingsdagen" zo'n groot beslag op de capaciteit van de politie dat bijstand van Defensie noodzakelijk is.
Er zijn steeds meer zittingen met een hoog risico en er worden veel mensen beveiligd. Het gaat dan bijvoorbeeld om het Marengoproces tegen Ridouan Taghi en zijn medeverdachten en het Erisproces tegen motorclub Caloh Wagon.
Wat weten we over het Marengoproces, met als hoofdverdachte Ridouan Taghi? Bekijk het in deze video:
Minister Ollongren van Defensie moet officieel nog met het Amsterdamse verzoek instemmen, maar dat gaat ze zo goed als zeker doen. Het is de bedoeling dat de beveiliging door militairen op 1 maart ingaat en in elk geval duurt tot juli van dit jaar. Halsema verwacht dat de inzet van de politie bij de extra beveiligde rechtbank door de hulp van militairen ongeveer kan worden gehalveerd. Het idee is dat daardoor de werkdruk van de politie zal afnemen en dat meer agenten kunnen worden ingezet in de wijken.
Het gaat bij de beveiliging niet alleen om marechaussees (die neemt ook nu al taken op zich), maar ook om militairen "in groen veldtenue". De bewapening is gelijk aan die van de marechaussee en de politie. De militairen worden door de politie aangestuurd.