De Apple Store op het Leidseplein, een dag na de gijzeling
NOS NieuwsAangepast

Dit is er gebeurd tijdens de gijzeling in Amsterdam

De drie Nederlandse Apple Stores in Haarlem, Amsterdam en Den Haag blijven vandaag gesloten, na de gebeurtenissen van gisteren in Amsterdam. Daar was een gijzeling in de Apple Store aan het Leidseplein die vijf uur heeft geduurd. Uiteindelijk wist de gegijzelde te vluchten, en werd de gijzelnemer door een arrestatieteam aangereden. Je leest in deze reconstructie wat er gebeurd is.

Wat we weten:

  • De gijzelnemer is een 27-jarige Amsterdammer, er wordt van uitgegaan dat hij alleen handelde.
  • Hij eiste voor 200 miljoen euro aan cryptovaluta.
  • De man is rond 22.30 uur door een auto van de Dienst Speciale Interventies (DSI) aangereden nadat de gegijzelde wist te ontsnappen.
  • De man is gearresteerd en ligt nu in het ziekenhuis. Over zijn toestand is niets bekend.
  • Zo'n zeventig mensen die in het gebouw aanwezig waren, zijn door de politie in veiligheid gebracht

17.30 uur: Een man met een wapen komt de Apple Store binnenlopen. Hij draagt camouflagekleding en heeft een wapen bij zich. Bij binnenkomst neemt hij direct iemand in gijzeling: een 44-jarige Brit. Hij is een klant in de winkel. De man blijft de Brit onder schot houden.

17.40 uur: De politie komt ter plaatse. Bij aankomst opent de man direct het vuur op de agenten met een automatisch wapen. Volgens de politie is er zeker vier keer geschoten. Naast dit automatische wapen heeft de man ook een handvuurwapen bij zich. Hij zou mogelijk een bomvest dragen.

18.00 uur: Bezoekers van debatcentrum De Balie krijgen van politie te horen dat ze het pand niet mogen verlaten. Er zou sprake zijn van schietgevaar. Het Leidseplein wordt afgezet. Omwonenden en bezoekers van horeca rondom het Leidseplein moeten binnen blijven.

Op sociale media verschijnen beelden van de gijzeling:

Grote inzet politie op Leidseplein na overval op Apple Store

18.50 uur: De politie bevestigt dat er iemand met een vuurwapen in de Apple Store is. Er is veel politie op de been: leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) blijven arriveren, in gepantserde auto's. Ook de marechaussee is aanwezig. Het is op dat moment onduidelijk hoeveel mensen zich nog in het pand bevinden.

19.10 uur: Er wordt een groot gebied rondom het Leidseplein afgezet. De binnenstad is afgegrendeld voor al het verkeer en een afslag op de A10 is in beide richtingen afgesloten.

20.00 uur: Medewerkers en klanten zouden zich schuil houden in een afgesloten ruimte boven in de winkel. De gijzelnemer houdt de gegijzelde al uren onder schot. Hij loopt door de winkel met een arm om de nek van de gijzelaar. Op sociale media zijn ook beelden van de twee die tegenover elkaar zitten.

De gijzelnemer heeft een handvuurwapen in de hand, het automatische geweer ligt naast de gegijzelde. Die lijkt geboeid met zijn handen op de rug. "Dat neemt niet weg dat we onderzoek doen naar alle mogelijke scenario's", zegt de politie daarover.

De foto's:

20.30 uur: Zeventig mensen worden uit het pand bevrijd en in veiligheid gebracht. De politie laat weten terughoudend te zijn met informatie om "de inzet daar niet te verstoren". Vervolgens is het een tijd stil. Er lijkt urenlang nauwelijks iets te gebeuren.

De mensen die vastzaten in het pand omhelzen elkaar en nemen afscheid:

Zeventig mensen uit pand bevrijd tijdens gijzeling Apple Store

22.30 uur: De gijzelnemer vraagt om water. Dat wordt toegezegd door de politie, die een robot stuurt om het water te brengen.

De gijzelnemer gaat naar buiten en de gegijzelde zet het op een lopen. De gijzelnemer gaat er achteraan en wordt door een auto van de Dienst Speciale Interventies (DSI) aangereden.

En dat is allemaal vastgelegd. Let op, deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

De gijzelnemer wordt overmeesterd op het Leidseplein

De man wordt door een robot onderzocht op explosieven. Die blijkt hij niet bij zich te dragen. Hij wordt van verschillende kanten door scherpschutters onder schot gehouden: op de beelden zijn op zijn lichaam de lasers van de geweren van scherpschutters te zien.

Hij is na de aanrijding aanspreekbaar en wordt naar het ziekenhuis gebracht. Hoe hij eraan toe is, is niet duidelijk.

De man die werd gegijzeld is in veiligheid, zegt de politie.

Beelden van het onderzoek door de robot:

Na uren einde aan gijzeling Apple Store Leidseplein

23.00 uur: Er worden nog meer mensen uit het pand gered. Vier mensen hebben zich tijdens de gijzeling schuilgehouden in een kast op de begane grond.

Voor alle mensen wordt Bureau Slachtofferhulp ingeschakeld.

00.30 uur: De driehoek van burgemeester, officier van justitie en politie maakt op een persconferentie bekend dat de gijzelnemer een 27-jarige Amsterdammer is. Hij eiste voor 200 miljoen euro aan cryptovaluta. De man heeft een strafblad in verband met de Wet wapens en munitie.

"De bestuurder van de auto van de DSI heeft adequaat gereageerd", aldus politiechef Paauw. "Dat zijn altijd vreselijke beelden, maar we zijn gezien de situatie blij dat dit gebeurd is. Ik wil mijn waardering uitspreken voor het politieoptreden."

Heldenrol

Paauw wees ook op de belangrijke rol van de man die lang onder schot werd gehouden en uiteindelijk op de vlucht sloeg. "De gegijzelde heeft een heldenrol gespeeld door voor een doorbraak te zorgen. Het had anders een lange nacht kunnen worden."

De Rijksrecherche stelt een onderzoek in, omdat de verdachte met geweld is overmeesterd. De bestuurder van de politieauto is in dat onderzoek niet aangemerkt als verdachte, maar als getuige.

Apple zegt "ongelooflijk dankbaar en opgelucht" te zijn. "Onze teams en klanten hebben snel actie ondernomen. Ze hebben kracht getoond en daadkrachtig gehandeld", klinkt het in een verklaring. De winkels van het concern in Nederland (in Amsterdam, Haarlem en Den Haag) blijven vandaag gesloten. De winkel in Amsterdam is morgen ook nog gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl