Hulpdiensten bij het Leidseplein in het centrum van Amsterdam
NOS Nieuws

Getuige Amsterdam: 'Man kwam gelijk agressief winkel binnen'

De gijzeling in de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam heeft er ingehakt bij mensen die het van dichtbij hebben beleefd. "Ik besef nog niet wat er is gebeurd", zegt een getuige tegen de NOS en die in de winkel was toen de gijzelnemer binnenkwam.

De man was boven in de winkel toen hij even na 17.30 uur doffe klappen hoorde. "Niet echt schoten, maar klap-achtige geluiden. En toen zag ik opeens die man met dat geweer." Daarvoor was al geschreeuw te horen, zegt hij verder. "De man kwam gelijk agressief binnen."

Vervolgens ging het snel: "Medewerkers begonnen te schreeuwen dat iedereen naar buiten moest. We zijn toen via de personeelsuitgang meteen naar buiten gegaan." Aanvankelijk besloten personeel en klanten om in de buurt te wachten, in de hoop dat het snel voorbij zou zijn. "Maar dat liep dus anders. Ik ben heel blij dat ik er veilig uit ben gekomen."

Aan het begin van de avond kwamen via sociale media deze beelden naar buiten:

Grote inzet politie op Leidseplein na overval op Apple Store

Louis de Mast was in het Internationaal Theater Amsterdam, de voormalige Stadsschouwburg, aan het Leidseplein toen de gijzeling begon, op enkele tientallen meters van de bewuste winkel. Met vrienden was hij in afwachting van een lezing. "We zaten aan de voorkant van het theater. Ineens kwam een ober naar ons toe en zei: 'Nu spullen pakken en heel snel naar achteren! Er zijn schoten gelost en we moeten onszelf in veiligheid brengen.'"

'Iedereen moest laag blijven'

Tijdens het verplaatsen moest iedereen laag blijven, zegt De Mast. "Direct werden ook alle ingangen en deuren gebarricadeerd. Urenlang hebben we vervolgens in het gebouw gezeten. Eerst wisten we niet wat er aan de hand was, maar al snel kwamen toen via telefoons de eerste beelden en berichten binnen. En zagen we dat het aan de overkant gebeurde."

Na enige tijd ontstond volgens De Mast een vreemde situatie, toen de lezing waarvoor hij was gekomen toch 'gewoon' begon. "We dachten: oké, dit kan blijkbaar veilig. Maar na tien minuten kwam iemand het podium op en zei dat het pand ontruimd werd, op last van de politie." Het gezelschap is vervolgens tot achter de afzetlinten begeleid.

"Het heeft er echt ingehakt", besluit De Mast, die nu bijkomt van de schrik in een café in de buurt. "Gelukkig mankeert ons niets."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl