Peter R. de Vries komt aan bij de extra beveiligde rechtbank in Osdorp, voorafgaand aan een zitting in het Marengo-proces
NOS NieuwsAangepast

Geheim logboek Peter R. de Vries onthuld in boek Royce de Vries

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries blijkt een gedetailleerd logboek te hebben bijgehouden over zijn ervaringen als vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. Ruim twee jaar na zijn dood wordt dit in boekvorm gepubliceerd.

Het boek is mede geschreven door zijn zoon Royce de Vries. Hij is een van de twee mensen die op de hoogte waren van het project van zijn vader, dat bestaat uit gedetailleerde beschrijvingen van gesprekken met Nabil B. en zijn familie, het Openbaar Ministerie en andere betrokkenen.

Peter R. de Vries beschrijft de periode vanaf maart 2020, toen een broer van Nabil B. hem om hulp vroeg. De laatste keer dat de misdaadjournalist zijn logboek bijwerkte, was op de dag dat hij werd neergeschoten, op 6 juli 2021.

Bescherming

In de anderhalf jaar die het logboek bestrijkt, geeft De Vries veelvuldig af op de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het OM. De instanties gaan volgens hem amateuristisch om met de beveiliging van de familie van de kroongetuige en communiceren bovendien slecht.

Ook zijn eigen veiligheid werd niet altijd serieus genomen, schrijft De Vries. Zo kreeg hij als vertrouwenspersoon niet dezelfde bescherming als de advocaten van de kroongetuige. Toen bleek dat zij allemaal op een dodenlijst stonden, werden de advocaten in gepantserde auto's naar de NCTV gereden. De Vries moest zelf ergens zien te parkeren. "Dat is de bescherming die de NCTV biedt", schrijft De Vries. "Ik vind het wel grappig."

Uit het boek blijkt dat hij geen persoonsbeveiliging accepteerde zolang hij niet te horen kreeg waar een dreiging precies vandaan kwam. Bovendien zou hij al zijn activiteiten vier dagen van tevoren moeten melden bij het beveiligingsteam, wat volgens De Vries onverenigbaar was met zijn werk.

Felle kritiek op OM

De ervaringen van De Vries komen grotendeels overeen met de bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die de moorden op de broer van de kroongetuige, advocaat Derk Wiersum en uiteindelijk De Vries zelf onderzocht. Uit het OVV-rapport bleek dat betrokken diensten langs elkaar heen werkten en niet adequaat reageerden op zorgen om de veiligheid van vooral de familie van de kroongetuige.

In het boek beschrijft De Vries tot in detail hoe het OM hem als vertrouwenspersoon van Nabil B. probeerde te weren. "Het OM is er ondanks toezeggingen en beloftes voor gaan liggen", constateert De Vries.

Uiteindelijk kwam hij in dienst van de advocaat van de kroongetuige en kon hij toch een rol spelen in het proces. De misdaadverslaggever uit felle kritiek op de onwrikbare en weinig coöperatieve houding van het OM.

Zo vond justitie de kosten voor de verdediging van de kroongetuige te hoog. "Ik bied aan Nabil en jullie te helpen in een zaak waar twee anderen om die reden voor zijn vermoord, en wat doen jullie? Jullie zitten de hele tijd over 75 euro per uur meer of minder te zeiken. Ik vind dat echt ongelooflijk", aldus De Vries in een gesprek.

John van den Heuvel

Uit het logboek blijkt ook dat De Vries een steeds verder escalerend conflict had met Telegraaf-misdaadverslaggever John van den Heuvel. De twee waren het niet met elkaar eens over de wijze van bijstand aan de kroongetuige.

Royce de Vries heeft ook zijn ervaringen toegevoegd, als zoon en als (inmiddels voormalig) advocaat van familieleden van Nabil B. Hij schrijft dat er de afgelopen jaren veel is gezegd over de rol die zijn vader bekleedde als vertrouwenspersoon, maar dat de beschrijving van zijn vader zelf nog ontbrak.

Daarom heeft hij besloten het logboek, met veel vertrouwelijke informatie en delen van WhatsApp-gesprekken, te publiceren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl