In totaal staan negen verdachten terecht, onder wie de vermoedelijke schutter en de organisator van de moord
NOS NieuwsAangepast

Verdachten moord Peter R. de Vries hullen zich in stilzwijgen

De negen mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries zwijgen in alle toonaarden. Vandaag begon in Amsterdam opnieuw de inhoudelijke behandeling van het proces. De verdachten wilden op geen enkele vraag antwoord geven.

Meer opheldering over de moord op De Vries kwam er dan ook niet. "We waren verbaasd geweest als de verdachten uitgebreid zouden verklaren", reageert Annemiek van Spanje, advocaat van de nabestaanden van Peter R. de Vries. "Maar de achteloosheid en nonchalance waarmee ze zich op hun zwijgrecht beriepen, deed wel wat met de familie."

"Ik beroep me op mijn zwijgrecht", zei Delano G., de vermoedelijke schutter, al aan het begin van de zitting. Net als anderen kondigde hij aan dat hij ook tijdens de rest van het proces geen woord zou zeggen.

Het Openbaar Ministerie (OM) houdt meerdere verdachten verantwoordelijk voor het medeplegen van de moord op De Vries in juli 2021. Onder hen zijn de vermoedelijke schutter, chauffeur en organisator.

 • NOS
  De verdachten in de zaak Peter R. de Vries
 • NOS
  De uitvoerders
 • NOS
  De organisator
 • NOS
  De filmers
 • NOS
  De voorbereiders
 • NOS
  De opdrachtgever

De meeste mannen worden ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie met als doel het plegen van terroristische misdrijven. Het OM beschouwt de aanslag op De Vries als een terroristische daad, omdat het de bedoeling zou zijn geweest om de samenleving angst aan te jagen.

Een enkeling sprak de beschuldigingen tegen, zoals Erickson O. Hij stond volgens het OM op de uitkijk tijdens de aanslag. "Ik heb mij niet schuldig gemaakt aan de moord op Peter R. de Vries", zei hij. "Ik wist niet wie hij was en dat hij een bekend persoon was. Ik heb met niemand samengewerkt of informatie doorgegeven over hem, waar hij was of waar hij naartoe liep. Ik heb hem ook niet gefilmd nadat hij was neergeschoten en ik heb ook geen beelden verspreid."

Bewijs

De rechtbank hield vandaag onder meer foto's en telefoonberichten voor, waaruit zou blijken dat sommige verdachten zich bezighielden met voorbereidingen voor de moord. "Ik ga geen vragen beantwoorden", reageerde Ludgardo S. hierop.

Op camerabeelden lijkt de Poolse Kamil E. voorverkenningen te doen in de Amsterdamse binnenstad, op de plek waar De Vries werd neergeschoten. De beelden werden afgespeeld in de rechtszaal, maar de Poolse verdachte wilde er niets over kwijt. "Zwijgrecht."

Ook Gerower M. en Erickson O. wilden niet vertellen waarom ze in Amsterdam waren. "Zwijgrecht." Volgens de politie zette Krystian M. kort voor de aanslag een gestolen auto klaar en haalden Konrad W. en Kamil E. wapens op. "Zwijgrecht." Over hun DNA-sporen in de gestolen auto: "Zwijgrecht."

De verdachten weigerden ook toelichting te geven op telefoonberichten van 6 juli 2021, de dag van de aanslag. Zo zijn er expliciete berichten als "Deze hond moet je hebben" (bij een foto van Peter R. de Vries) en "Knal door zijn hoofd". Na afloop wordt verzekerd dat de aanslag is gelukt. Delano G.: "Zwijgrecht." Ook de vermoedelijke afzender Krystian M. bleef nadere uitleg weigeren.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat het proces wordt gevoerd. In 2022 eiste het OM al levenslang tegen Delano G. en Kamil E. voor hun rol bij de moord. Vlak daarna kwam het onderzoek in een stroomversnelling en kon de politie nieuwe verdachten oppakken. Omdat inmiddels een van de rechters was geëmigreerd, kon de zaak niet verder en moest het proces over.

Voor de nabestaanden van Peter R. de Vries was het wederom een zware dag, zegt hun advocaat Annemiek van Spanje. "Het was moeilijk voor de familie om alle feiten opnieuw te horen. Ook de videobeelden waren heftig, vooral het filmpje waarop Peter op de grond ligt."

Spreekrecht

Morgen zullen de zoon en dochter van Peter R. de Vries, die vandaag in de rechtszaal aanwezig waren, een video laten zien van hun eerder uitgesproken slachtofferverklaring. Hun vader werd op 6 juli 2021 neergeschoten toen hij van de studio van RTL Boulevard naar een parkeergarage liep in de Amsterdamse binnenstad. Peter R. de Vries overleed negen dagen later.

Het OM denkt dat hij is vermoord omdat hij de kroongetuige hielp in het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi. In een afgeluisterd gesprek zegt een van de verdachten dat de opdracht voor de moord van Taghi kwam en dat hij een "mooi bedrag" kreeg voor zijn bijdrage. Zijn reactie: "Zwijgrecht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl