NOS Nieuws

Wekdienst 8/1: Eerste vergadering nieuwe ministers • Afscheidsdienst 14-jarige Esmee

Goedemorgen! De nieuwe kandidaat-ministers zitten vandaag voor het eerst samen om af te spreken wie waarover gaat. En in Leiden is een afscheidsdienst voor de 14-jarige Esmee.

We beginnen met het weer. 's Ochtends is het nog zo goed als droog, later op de dag valt op steeds meer plaatsen regen. Lokaal is natte sneeuw niet uitgesloten. De middagtemperatuur ligt rond 4 graden, in de avonduren loopt de temperatuur op veel plaatsen op.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De kandidaat-ministers van het nieuwe kabinet komen voor het eerst bij elkaar, onder meer om precies af te spreken wie waarover gaat. Dit constituerend beraad begint rond het middaguur. Daarna overhandigt formateur Rutte het eindverslag van de formatie aan Tweede Kamervoorzitter Bergkamp. Ook gaat hij op bezoek bij koning Willem-Alexander om hem bij te praten over de formatie.
  • De 14-jarige Esmee wordt in besloten kring begraven in Leiden. De herdenking begint in het paardenpension waar Esmee al van jongs af aan kwam. De tiener werd vorige week omgebracht. Een groep sporters vond haar lichaam op Oudjaarsochtend in een park in Leiden. Een 32-jarige man zit in beperkingen vast op verdenking van moord of doodslag of ontucht.
  • Een groep studenten demonstreert op de Dam in Amsterdam. Zij willen zo snel mogelijk weer fysiek les krijgen. Op het basis- en middelbaar onderwijs gaan de deuren volgende week open, maar voor studenten in het hoger onderwijs blijven de lessen online.
  • Ook in Groningen wordt gedemonstreerd. Tegenstanders van de extra gaswinning voor Duitsland verzamelen zich bij de Martinitoren in het stadscentrum voor een ludieke protestactie. De commissaris van de koning in de provincie heeft gezegd dat hij bereid is om tegen het besluit te procederen.
  • Het is de tweede dag van het EK afstanden in Thialf. Vanaf 14.25 beginnen de teamsprint en de 5000 meter van de mannen. De vrouwen schaatsen de 500 en 1500 meter.
Het programma bij het EK afstanden op 8 januari

Wat heb je gemist?

Amerikanen die op het consulaat-generaal in Almaty werken en met hun families willen vertrekken, hebben daarvoor toestemming gekregen van de Amerikaanse regering. Het gaat om personeel dat zich bezighoudt met niet-dringende zaken.

Burgers moeten er rekening mee houden dat ze mogelijk niet of minder geholpen kunnen worden, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Amerikaanse burgers in Kazachstan moeten zich bewust zijn dat de gewelddadige protesten de mogelijkheid van de ambassade om consulaire diensten te verlenen, waaronder assistentie aan burgers die uit Kazachstan vertrekken, ernstig belemmeren."

In de grootste stad van het land wordt nu een week geprotesteerd en gereld. Vrijdag zei president Tokajev dat de orde is hersteld. Nieuws uit en over Kazachstan, waar het internet al dagen vrijwel overal platligt, is erg moeilijk te verifiëren.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Hollywoodacteur en Oscarwinnaar Sidney Poitier is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij was de eerste zwarte acteur die werd genomineerd voor een Oscar, en ook de eerste die er een won, begin jaren 60.

Poitier wordt geroemd als een van de laatste acteurs uit de zogenoemde Gouden Eeuw van Hollywood. De steracteur speelde dragende, dramatische rollen in een tijd dat zwarte acteurs nog voornamelijk stereotiepe en ondergeschikte personages vertolkten.

"Ik had geen idee dat dit zou gebeuren", zei de steracteur over het moment waarop hij zijn eerste Oscar won. "Ik sprong op uit mijn stoel en ik zei: ik heb gewonnen!"

Dit moment en een korte samenvatting van Poitiers oeuvre zie je in deze video:

Acteur en regisseur Sydney Poitier overleden

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl