Oproerpolitie in de straten van Almaty
NOS NieuwsAangepast

Chaos in Kazachse stad Almaty, stadhuis bestormd en in brand

In de grootste stad van Kazachstan, Almaty, zijn na de protesten en rellen van gisteravond opnieuw ernstige ongeregeldheden uitgebroken. Demonstranten, gewapend met knuppels en metalen staven, hebben het kantoor van de burgemeester bestormd.

President Tokajev heeft gezegd dat hij "zo hard mogelijk" zal ingrijpen. Volgens hem zijn de demonstraties georganiseerd door hooligans en zijn ze gepland door wat hij noemt "samenzweerders" die daarvoor worden betaald.

Tokajev neemt verder de belangrijke positie van voorzitter van de Veiligheidsraad over van oud-president Nazarbajev. Een opvallende stap, al is de vraag wat dat betekent, want hij kan dat niet doen zonder de instemming van Nazarbajev, die nog altijd oppermachtig is in het land.

Opstand

Wat begon als een protest in het westen van het land tegen een verdubbeling van de lpg-prijs is omgeslagen in een opstand, ook in andere delen van het land.

Stadhuis in brand

Op video's die rondgaan is te zien dat zich vanmorgen een menigte voor het stadhuis van Almaty verzamelde. De demonstranten zouden een kordon van politieagenten rond het gebouw hebben doorbroken. Ook is het geluid van geweerschoten en schokgranaten te horen.

Op beelden is te zien dat het gebouw in brand staat:

Chaos Almaty in beeld: rellen en gemeentekantoor in brand

Ook andere gebouwen in de stad werden aangevallen. Ook gaan er beelden rond van wat demonstranten zouden zijn die leden van de Nationale Garde tegenhouden en gevangennemen:

De stedelijke gezondheidsdienst van Almaty zegt dat 190 mensen voor medische hulp hebben aangeklopt, onder wie 137 agenten, maar het is onduidelijk of hier ook mensen bij zitten die bij rellen van gisteravond gewond zijn geraakt.

President Tokajev riep gisteren nog op niet de straat op te gaan. Op deze beelden is te zien dat daar ook in andere delen van het land niet naar is geluisterd:

Protesten in verschillende steden Kazachstan

De aanleiding voor de demonstraties van de afgelopen dagen was de verdubbeling op Nieuwjaarsdag van de prijs voor lpg. Dat is de brandstof waar bijna iedereen op rijdt. In de dagen daarna kregen de demonstraties een politieke lading omdat de deelnemers zich ook tegen de voormalige president Nazarbajev keerden. Hij is nog voorzitter van de Veiligheidsraad en zou nog altijd de machtigste man van het land zijn.

Dit zijn beelden uit Almaty van gisteravond:

Massaprotest in grootste stad Kazachstan tegen hoge brandstofprijzen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl